torsdag 6 juni 2019

Sveriges nationaldag


Ett nytt och fult bostadshus vid Årstaviken som påminner om ett hotellkomplex på en semesterort. Tur att jag tittade upp och hittade en färgklick.


Vår promenad gick från Liljeholmstorget längst Årstaviken till Skanstull. På bilden ser ni Skanstullsbroarna som ser ut som spaghetti. Maken visar förresten vad ni ska titta på;-)


Den här skrapan i Hammarby Sjöstad heter Sthlm 01 och är en 108 våningar högt kontorsbyggnad. Skrapan är absolut inte omtyckt av alla. Personligen tycker jag att den är hur läcker som helst.


Har sett och läst om Thaibåten vid Hammarbykajen hur många gånger som helst hos Ditte. Efter nästan nio kilometer i 28 graders värme var det äntligen dags att "ligga på stranden". För det är det enda man kan göra om man bara vill ta en drink. Kan lugnt säga att maken och jag drog upp medelåldern rejält. Inte riktigt vår miljö om man säger så.

Orsakullan vill veta vad nationaldagen är för mig. Så här är det: det var ju först så sent som 2005 som Sveriges nationaldag kom till "på riktigt" och blev till en helgdag. Om jag minns rätt på bekostnad av Annandag pingst. Tyckte det var aningen snopet faktiskt. Med andra ord är nationaldagen inget som jag direkt är uppväxt med. Då förlorar den liksom sin charm och jag firar den inte.

14 juillet
Annars är det bland annat i Norge, USA och i Frankrike. Att fira den franska nationaldagen den 14 juillet (14 juli) är en helt annan sak. Hade turen och förmånen att vara i Paris 1998, då Frankrike dagen innan blivit världsmästare i fotboll. Kan lugnt säga att jag aldrig upplevt något mäktigare firande i och kring paradgatan Champs Elysées.

Härligt väder
Om jag inte hade varit alldeles för lat hade jag letat fram några bildbevis i pappersformat, fotat av dom och lagt upp. Men med tanke på att vi haft 30 härligt varma grader och strålande sol så prioriterade vi en öl på den lokala puben. Så ni får klara er med några riktigt bra bilder från gårdagens 8,7 kilometer långa promenad. Å nej, ryggeländet var inte nådigt idag;-)

Det är Orsakullan som håller i ”Juni 30 dagar”.

14 kommentarer:

Ditte sa...

En verkligt rejäl promenad- Bra gjort! Att traska längs Årstviken är ju fint och med nära kontakt till vatten hela tiden. Håller helt med om att detta nya grå hus inte är någon hit. Vad gäller huset Stockholm 01 tycker jag det är häftigt och följer ju bygget från nära håll. Visst är kranarna både höga och smäckra?

Kan tänka mig att ni höjde medelåldern på Thaiboat men det är ju helt ok. Känner igen mig här. Vi tittar förbi då och då och gillar att sitta här ett tag. Maten är väldigt god. Nu äter vi inte här så ofta men det händer.
Tack för länken!


Vad gäller nationaldagsfirandet håller jag med det du skriver. Har firat 17 maj i Norge under många år och där vet man ju varför man firar. Och gör det rejält. Kan tänka mig stämningen i Paris 14 juli 1998. Fantastiskt. Har också.
Har även firat 14 juli i Frankrike några gånger och även i Paris och det var också ett rejält firande. Kul!
En öl på den lokala puben idag verkar perfekt.
Hett även i Arvika med dryga +30. Men nu i kväll en rejäl regnskur som rensade luften.

Susjos sa...

Kul att få se bilder från en annan del av stan, är ju inte där så ofta, men Thaiboat kände jag igen, va kul att ni fick plats där på stranden!
Visst är det så att vi svenskar är lite dåliga på att fira vår nationaldag, kan ju bero på att vi inte firat den så länge!
Nu ska jag i alla fall se firandet på TV från Skansen!

nalta norrland sa...

En rejält lång promenad, Du är duktig!!
Drakbåten var en nyhet.
108a våningar känns högt... tur man slipper gå i trapporna ända upp ;-)

Ama de casa sa...

Verkligen en härlig långpromenad! Synd bara att ryggen tog stryk...

Vi delar minnet av fotbolls-VM i Paris -98. Fast vi gick på Champs Elysées just efter vinsten. HELT fantastisk upplevelse! Dan efter var vi nere i Cognac, jag viftade med min "Frankrikekeps" från kanalbåten till polisen som svarade med att vinka tillbaks och slå på sirenerna och blåljusen :-) En underbar upplevelse att vara där och då :-)

Carita Liljendahl sa...

Fint att du hittade den lilla färgklicken!
Skrapan... tjaaaa... helt ok i mitt tycke men kan förstå att nån anser att det blir för mycket av allt nytt och modernt :-)

Klimakteriehäxan sa...

Du promenerade alltså bara några meter från mig där jag låg i solstolen och lyssnade på ett litet föredrag ... Kom upp nästa gång!
Stockholm 01 ser ut att bli jättehäftigt.

Emma, Sol som sol? sa...

Ja, det var på bekostnad av den dagen. Värdelöst. Ingen firar ju 6 juni, bättre med midsommar nästan!

Härligt verkar folk haft det i alla fall!

Paula sa...

Hej igen 01ttan var jättetuff, gillar skarpt. Ska det vara skyskrapor så ska de vara häftiga! Det var ju jättebra att det blir lite spridning på åldern på den båten!
Fira nationaldag? Nej det gör jag inte, inte ens när kungen behagar besöka vår stad! Men nog var det en och annan bybo som masade iväg sig till stan för att beskåda underverken...ja drottningen var ju också där. Dom hade hittat tronar de kunde sitta på utomhus också, hahahaha
I Finland är det begravningsstämning på självständighetsdagen som den kallas. Brinnande ljus i fönstren och flaggning, that´s it. Dra för guds skull inte på munnen...

Shannara sa...

Härligt med långpromenad! Det där med nationaldagsfirande känner jag igen, för mej heter det fortfarande svenska flaggans dag. :)

Vi har firat dagen med att inviga poolen, 32 grader i skuggan som varmast... heeelt underbart och i min smak! Nu mitt i natten ska jag baka 2 jordgubbstårtor, är ju skolavslutning här imorgon.

Ha en underbar fredag och en härlig helg på det!

KajsaLisa sa...

Jätteläckra bilder speciellt broarna vid Liljeholmen hur har jag kunnat missa dom.

FREEDOMtravel sa...

Nu är det sommar! :) Översta bilden skulle också kunna vara en bit av ett stort kryssningsfartyg ;)

Marina sa...

Jag kan hålla med om det där nybyggda huset absolut ser ut som ett hotellkomplex, undrar lite hur man tänker när man bygger så...

Christian sa...

Älskar dina härliga vardagsbilder (va, du har hört det förut?!?) brobilden var extra häftig! :)

Anki sa...

Det blev en rejäl promenad i värmen! Häftig bild där med bron! Ni var verkligen värda en stund på stranden!