onsdag 12 juni 2019

Återblick


Storsatsning på Döda Torget igår.


Lotta Schelin som förresten är gravid var en av expertkommentatorerna och gjorde det bra.


Olika montrar fanns på plats om man var sugen på antingen landslagsprylar, hamburgare eller blommor.

Kan inte låta bli att blicka tillbaka till gårdagens matcher i dam-VM. Kan ni tänka er att Täby Kommun och Täby Centrum hade gått ihop och satt upp en storbildsskärm på Döda Torget. De hade gjort det förut för herrlandslaget men det var premiär för damernas match mot Chile. Eloge! Tyckte dock otroligt synd om arrangörerna, då vädret verkligen inte var på deras sida.

Chile-Sverige 0-2
Chile var med i VM för första gången någonsin, alltså borde laget ha varit en munsbit för Sverige. Kan lugnt säga att så inte var fallet. Visst var Sverige totalt överlägset och gjorde allt rätt förutom att göra mål, men Chile med en världsmålvakt mellan stolparna försvarade sig skickligt. Matchen bröts på grund av störtregn och åska i andra halvlek. Efter 43 minuters(!) uppehåll var det Sverige som äntligen tog ledningen i den 83:e minuten. Kosovare Asllani skickade in det förlösande målet i nättaket.

Nytt namn
Matchens andra mål gjordes i den 94:e minuten av en för mig helt ny bekantskap avbytaren Madelen Janogy till vardags i Piteå. Å vilket mål det blev. Vilken fräck tjej!

USA-Thailand 13-0
13-0 är den största segern någonsin i ett VM-sammanhang. Ja, det var en förnedring utan dess like. Fruktansvärt att se den 1,64 korta thailändska målvakten plocka ut bollen ur nätmaskorna 13 gånger. Den stackars tjejen lär nog vara knäckt för åtminstone resten av turneringen. Å jag som trodde att Chile var ett blåbärslag kan bara konstatera att den rollen togs över av Thailand, som för andra gången hade kvalificerat sig för VM. Damfotbollen verkar ha stagnerat i landet. Tyvärr är Thailand det första och hittills enda blåbärslaget jag sett i turneringen (har dock inte sett alla matcher).

Nigeria-Sydkorea 2-0
Såg inte matchen, men efter 0-4 mot Frankrike och nu 0-2 mot Nigeria verkar damfotbollen inte ha utvecklats i Sydkorea heller. Två lag från Asien alltså som är de största besvikelserna hittills.

13 kommentarer:

Ama de casa sa...

Asiens damer verkar kanske inte vara dom vassaste spelarna i världen. Jag menar om Thailand lyckats kvalificera sig så kan inte konkurrensen vara sådär jättehård...

Går dom svenska damerna vidare så kanske jag börjar titta längre fram :-)

Paula sa...

Hej, jag läser i alla fall resultaten i fotbollen varje dag. Att titta på en match är att begära för mycket av mig. Men jag är glad att det går bra för svenska tjejerna! Vädret har svårt att bestämma sig, idag har vi som mest haft 12 grader men nu klockan halv åtta har det sjunkit till 7 inte mycket att hurra för men av någon anledning trivs knotten!

Geddfish ♥ sa...

Kul att Döda torget utvecklat denna storbildsskärm för tittare!
Kommer det några och tittar, då?
F.ö. är fotbollen rund och jag saknar kunskaper. Och magen är mätt och go - som en fotboll ;)

nalta norrland sa...

Läste nånstans att det var stor skillnad på den så kallade fotbollsfebern nu mot förra året, damfotboll står tydligen icke så högt i kurs hos fotbollsintresserade svenskar.

Jag kommer ihåg fotbollsfebern som lamslog Sverige juli 1994 :D
När vi gräver guld i USA.

Emma, Sol som sol? sa...

Hoppade fotbolstexten, inget personligt, jag är som du vet bara helt otroligt ointresserad. 😜

Men hur gick det med Döda Torget, var det något folk? Det är ju trist om de försöker men inte får gehör.

nalta norrland sa...

svar Jag har så jäkla ont i hjärtat, har feber, mår kräkilla 😔 även om det inte är hjärtfel en infarkt eller liknande så känns det helt jäkla okul. Helt ärligt så bryr jag inte mig så mycket om det är hjärta, ångest, sorg jag skulle vara helt toknöjd om jag slapp ha så ont 😭

Ditte sa...

Kul att "döda torget" lever upp. Men dock lite smolk att vädret hemma inte var så gynnsamt för att vara utomhus.
Så delar av matchen (jobbresa) men det är ju mål som räknas. Och när Sverige efter lång startsträcka tog hem det så var det ju väntat, men det tog tid innan något hände.
Ja, Thailand hade jag nog inte riktigt räknat med. Men de kanske var glada för att få vara med som en del svenskar brukar säga när de förlorar...
Sydkorea får nog ta sats igen.

Kul att läsa din analys.

Susjos sa...

Tycker synd om Thailändska tjejerna, och kanske är det mest syn dom målvakten! Så trist att förlora så stort! Du har rätt att USA är en av vinnarfavoriterna!
Få se hur länge Sverige håller sig kvar?
Kul att de satt upp storbildskärmar där på "döda torget"!

Steve sa...

Bra grepp där på Döda Torget som behöver leva upp ibland.
Håller med, Thailand är det enda blåbärslaget so far. Annars är kvaliten , i a f för mig, överraskande hög.
Såg att USA fick kritik för att de jublade över varje mål mot Thailand. Varför? Det hade varit värre om dom inte brytt sig eller bara "ställt ut skorna" och vunnit pliktskyldigast med nåt mål.
Sverige, vet inte riktigt vad jag kan hoppas på. Kan Janogy råda bot på ineffektiviteten tro?
Det blir i vart fall intressant att följa fortsättningen.

Geddfish ♥ sa...

Svar: BP, jag kom fram till att det är fel på Bloggers app och inte i min mobil. Och så läser jag i din kommentar till mig att du upplevt detsamma. Nåväl, då lägger jag ned projektet. Vad bra, på ett vis. Tack.

Klimakteriehäxan sa...

13-0 var ju egentligen direkt sorgligt. Undrar verkligen hur Sverige fixar Thailand, ibland går det ju troll i matcher och nu tror väl alla att svenskorna ska vinna med åtminstone tio bollar ...

Anni sa...

Jag kunde inte se den svenska matchen, jobbade i butiken och matchen startade för tidigt. Dålig planering helt enkelt, får se till att inte det händer igen!

Christian sa...

Även jag har sett en hel del matcher å måste tyvärr konstatera att det har varit väldigt mediokra insatser för att inte säga usel fotboll, sååååå många felpass :(