fredag 31 augusti 2018

Sightseeingtur och två delikatesser

Tog buss 509 till den traditionella kräft- och surströmmingsskivan i Sundbyberg igår. Kan säga som så att den bussen lätt kan klassas som sightseeingbuss om man är intresserad av varenda gata med en hastighetsbegränsning på 30 km/h i nordvästra Stockholm mellan Danderyds Sjukhus och Brommaplan. Bussen följer liksom ingen "logisk" väg utan betar av alla nya områden som har tillkommit under de senaste fem åren. Ganska intressant faktiskt om man är villig att spendera en hel timme på stor-Stockholms mest ålderstigna bussar.

Surströmming

Ifjol regnade surströmmingsskivan bort, men i år behövdes varken paraply eller en extra jacka för att njuta av denna delikatess. Bästa surströmmingen ever – Röda Ulven. Tråkigt dock att det bara fanns hårt tunnbröd. Tvivlar även på att det var mandelpotatis som serverades. Eller så har den varma sommaren sett till att potäterna var aningen större än vanligt.


Kräft- och surströmmingsskiva betyder även underhållning och marknad på Sundbybergs huvudgata. Kan säga att affärerna gick otroligt bra för "knallarna", speciellt för dom som sålde korvar, skinka och ost. Även dessa söta ugglor sålde bra. Jättekul!


Detta ofog med hundvagnar verkar har spritt sig från Spanien till Sverige. Kolla hur ledsen denna hund ser ut. Armen med Joy-påsen tillhör favokollegan Carola som hade shoppat loss redan innan festen. Alla affärer hade nämligen öppet till klockan 22.

Torkat renkött

Det var elfte gången vårt tjejgäng åt surströmming tillsammans. Traditionen innebär också att äta en kokosboll, fika på café och köpa hem torkat renkött till maken (och mig). Å igår satt vi på balkongen till långt in på natten och mumsade i oss denna delikatess nummer 2.

Då jag har med två tråkiga saker i det här inlägget kvalar det nog in som ett sent bidrag till KajsaLisas Tråktorsdag.

14 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Ja visst, ja. Det är surströmmingstider! Klart du var på vift. Här blir det ingen fin Röda Ulven överhuvudtaget, sedan min Pusselbit inte längre är med. Vi hade alltid vår skiva på balkongen, jättemysigt.
Mandelpotatis, alltså blå, ska ju vara mindre och fasta, men det går inte att lita på någonting. Och så ska det vara mjukt tunnbröd. Mycket gräddfil och rödlök. Och den lille. Och öl.

Det var välan en bra torsdag!

Johanna sa...

Surströmming har jag ikke testat och man ser verkligen hur ledsen hunden är. Hundar ska gå!!! :)

Ugglan var med sjukt söt :)

Ama de casa sa...

Men alltså... Surströmming SKA ätas på hårt tunnbröd. Att man sen får hälften i knäet, det hör liksom till :-D
Så smarrigt! Men det är inte alls samma sak att äta det här i Spanien, har bara testat en gång, och det var inte alls lika gott. Vet inte varför, kanske för varmt?

Kul tradition det där :-)

Ditte sa...

hoppades just att vädret skulle vara "utevänligt" denna kväll. Och så blev det. Buss 509 har jag förr, under min Solnatid, rest mycket med. Men jag kan anta att turerna ändrats allteftersom nya bostadsområden kommit till. Tur att det inte var en av sommarens hetaste dagar.
Röda Ulven tillverkas ju fortfarande delvis på Ulvön. Såg reklam för den när jag var där i somras.
Kul att ni haft denna Sumpankväll som tradition så länge. Och att surisarna också kompletteras med inköp, kokosbollsätning och fika på café. Och att ta med lite förning hem i form av torkat renkött förhöjer det hela än mer.
Hundar i vagn har jag svårt för. Varför kan inte ägarna inse att det är en hund de har. Har även sett katter i vagn. Illa det också.
Och en skön kväll ute var det och med renkött till än bättre

Susjos sa...

Åh, dregel dregel....surströmmingen ser verkligen god ut, fick du honor med rom?
Jag vill precis som Ama, ha hårt tunnbröd till surströmmingen ;-)
Det såg gott ut med torkat renkött också! Vilken härlig kväll ni fick utan regn!

Klimakteriehäxan sa...

Tummen upp för ugglorna och köttbitarna, tveksamt med vovven och blä för den där fisken ... ser verkligen inte ut som mandelpotatis heller.

Anki sa...

Så bra att vädret var bra för ert årliga evenemang :) Surströmming har jag bara smakat en enda gång och jag gillade det inte! Kanske dags att ge den en ny chans ... eller inte. Det rökta renköttet passar mina smaklökar bättre - och ugglorna var verkligen jättesöta!
Hunden ser verkligen ledsen ut ... klart den vill gå själv och inte åka - helknäppt detta med hundvagnar!
Svar: Haha ... tårtan är ju en bilväg ... med Ahlgrens bilar :) Jodå - visst fick han en mobil ... såklart!
Japp, jag såg Paulas svampskörd ... och skrattade lite åt din kommentar där du så tvärsäkert skriver att jag inte har någon svamptork :) Det har jag visst och det har jag haft i minst 15 år :)

Steve sa...

Gissa om jag blir sugen när jag ser din tallrik. Skönt att ni hade tur med vädret i år. Dessutom fick maken och du en mysig balkongkväll/natt på köpet.

Bättre med en buss som går lite "omvägar" än som här, en buss som går bara två gånger per dag.

Hundvagn är ett otyg.

nalta norrland sa...

Surströmming... Tack, men nej tack ;-)

Hundvagn, var inte så snar till att döma ;-)
Du vet ju inte varför hunden åker vagn.

En av mina vänner har två små vovvar varav den ena har bekymmer i höfterna, ibland åker dem vagn... ja den som har problem med höfterna får icke överanstränga sig. Så det kan finnas orsaker till mycket här i världen och allt är inte precis som det ser ut som.

Tyckte inte Ditt inlägg kvalar till Tråktorsdag, tvärtom... en bra dag :)

Christian Lehmann Gisler sa...

Kul med lite "stoj" runt omkring, själva maten är jag skeptisk till, men jag förstår de som gillar det och festar och därmed håller liv i en svensk tradition! Heder åt er :)

Eva Trillian sa...

Om tårtan var ett fint exempel på Goda traditioner så kan det här vara exempel på de mindre goda ;) eller, jag ska inte säga så egentligen, jag har aldrig smakat på surströmming - men jag HAR luktat på den ;)

Paula sa...

Vilket fint inlägg, så trevligt ni har haft det! Jag köper färdiga strömmingsfileer för jag gillar inte att gegga med rensning av inälvor på fisk som nästan vandrar iväg av sig själv så mogen som den är, haha. Men jag gillar just hårt tunnbröd bäst, men smaken är som baken. Nog ser potatisen ut att tillhöra mandelsläktet tycker jag, dels att skalet lossnar vid kokning och dels formen. Men alltså renköttet tar nog priset. Om jag varit tvungen att välja hade jag inte varit fisketarian utan köttarian. Alla gånger, helt ljuvligt. Jag har sett en hundvagn en gång här på byn o då höll jag på att skratta ihjäl mig. Trodde ägarna använde en barnvagn till hunden, men så var det inte, den var avsedd för hundar. Paret hade flyttat hit från USA, så där verkar de också vara populära! Kan inte jycken gå själv? Det finns dock ställen där jag kan tycka att de platsar, och det är just folksamlingar, typ vid marknader där en liten hund nästan blir påtrampad i myllret. Då förespråkar jag helst att man lämnar sin hund hemma men om man nu måste ha med den är en vagn iaf en säkerhet för hunden. Tänk dig ett myller av fötter och ben i ständig rörelse ovanför ditt huvud. Usch o fy... Är du nöjd nu till nästa år eller blir det flera surisar?

FREEDOMtravel sa...

Jag gillar verkligen att vår gamla hemkommun Sumpan arrangerar detta!!! Gillar dock inte surströmming ;)

Anni sa...

Visst ser det ut som mandelpotatis, den där formen har inte "vanlig" potatis. Kul att det var så bra väder (och fortfarande är!), jag anar att det blev en riktig fest. Himla kul grej, även om jag inte skulle vilja komma nära den "doften". Här hemma vill nog maken ha en surströmmingsmiddag snart, vet bara inte när han ska kunna få till den. Då får han sitta i lusthuset som går att vädra ordentligt.