onsdag 1 augusti 2018

Sverige på BBC World NewsDet händer inte så ofta att Sverige får ”leka” med de stora länderna och får sändningstid på BBC. Nu har det hänt två gånger på en vecka. Idag efter den fräcka stölden av kungajuvelerna i Strängnäs, där reportern placerade staden nära Stockholm. Mmmmhhhh Strängnäs ligger cirka 90 kilometer bort… Och så för en vecka sedan där den utsände reportern på plats i huvudstaden rapporterade om extremvärmen.

- De flesta kontor i Sverige har ingen A/C. Här är alla hus och lägenheter byggda och isolerade för att kunna hålla värmen under vintern.

Kan berätta att lägenheter även lagrar värme under sommaren. Japp det gör de, fantastiskt bra dessutom;-)

PS. Bilden jag lägger upp har absolut något med inlägget att göra;-) DS

13 kommentarer:

Ditte sa...

Nej, inte ofta Sverige få vara med i dessa mer högtidliga BBC sammanhang. Och kuppen/stölden i Strängnäs var ju fräck. Vi satt här och tittad eom det möjligen skulle bli en båtpolisjakt genom/i Hammarbyslussen men såg inget. Här kommer man ju ut i Östersjön direkt. Och kuppmakarna hade ju försvunnit i båt.
Och varmt är det. Konstaterar också att husen lagar värme. Vi har inonhustemperaturer på +32 till +33 vissa tider på dagen. Och runt +30 på natten. Rött tegelhus och med till största delen söderläge. Som tur är ligger sovrummet i väster och solen försvinner där bakom grannhusen vid 19.30. I natt ställde vi fläkten vid fönstret och h'ngde ett blött lakan för det, ett lakan som legat i frysen. Och jag sov bättre och som komplement ett par kylklampar i sängen.
Svårt att andsas är det stundtals så nu får jag göra något mer radikalt. Ta mig till havet verkar bra.

nalta norrland sa...

Norrlandsmått på avståndet mellan Strängnäs och huvudstaden ;-)
9 mil är ju nära :D

Emma, Sol som sol? sa...

Ja vilken värme ni har. Tydligen ska det bli värmebölja här i helgen m över 40 grader. Vi får väl se.

Husbilen-Ellen sa...

En härlig sommarbild!!

Paula sa...

Nog ligger det en del sanning i att våra bostäder inte är gjorda för värmeböljor på flera månader" Samma fenomen infaller när det plötsligt blir vinter och snö kring medelhavet och folk fryser häcken av sig. För dom har inga värme-element. Jo så att...
Globala uppvärmningen har självklart med detta att göra, men vill vi avstå från vår bekvämlighet för att uppnår klimatmålen. Ett hett tips är nej, vi vill åka bil, flyga, äta vad vi vill osv. Hmmm hur löser vi detta? Kanske något vi lämnar över till barn o barnbarn grr

Steve sa...

Tror väl jag det att BBC rapporterar om stulna rojalistiska dyrgripar.

Riktiga timmerhus, som Getingstorp t ex, står emot både värme och kyla.

Lite hade väl bilden ändå med inlägget att göra. Jag menar, den speglar ju värmeböljan rätt bra.

Ama de casa sa...

Haha! Allt är ju relativt. Strängnäs ligger i alla fall närmare Stockholm än vad exempelvis Kiruna gör ;-)

Här kunde man önska att husen var lite mer Sverigemässigt anpassade till vintern, för jösses vad kallt det blir inomhus! Det går liksom genom märg och ben... Sen får man (dom flesta i alla fall) själv se till att anpassa sitt boende så man får dräglig temperatur både på sommaren och vintern. Svenska hus är i alla fall anpassade till vintern :-D

Geddfish ♥ sa...

Vilken supermysig sommarbild! Den talar mycket!
Det där med avstånd är relaterat till var man själv bor.
Denna natten har varit skaplig, vad betr värme och det kvava. Mina fläktar har fått jobba men så är det några grader svalare ute också.

Klimakteriehäxan sa...

90 km är ju på sätt och vis inte så himla långt ... hur som helst, du har helt rätt, det är inte så vanligt att händelser i Sverige kläms in i BBC News. Men nån gång händer det! Nu väntar vi ju på den riktigt stora nyheten: här kommer regnet!

Herr Nilssons Fru sa...

Men, de går varjefall väldigt fort mellan Stockholm och Strängnäs. Man får ju köra fortast i Sverige :) Eller var det till Eskilstuna kanske :)
Kan meddela att det är rätt varmt i husen i Blekinge också, varjefall i vårt. I morgon ska vi köpa en luft, luft pump i fall de blir fler överhettade somrar men också för att få bättre värme på vintern.
Vi har AC i sovrummet - tack o lov, säger både vi och hunden.
Kramiz

Susjos sa...

JAPP, husen i Sverige är anpassade till vintern, när vi flyttade till lägenheten var vi överlyckliga över de varma golven! Nu vill man gärna ha stengolv typ!

Spännande att BBC tagit med nyheter från Sverige, extremvärmen har verkligen drabbat oss!
Men just nu, klockan 02.19 på natten så svettas jag inte fast jag just kommit hem efter lite party ikväll! Tempen har sjunkit något, hurra!!!!

FREEDOMtravel sa...

Nej, Sverige är väl inte ett så ”viktigt” land som vi gärna vill tro ;) Vi har för övrigt hört av Peters son och sonhustru att ingen på deras jobb kan gå till kontoret pga värmen. De jobbar alla hemifrån, och mindre än vanligt ...

Eva Trillian sa...

Stöld? Den har jag missat!
Värmen ja, tänk om vi kunde alstra den nu och ta fram den i vinter ;)