torsdag 17 april 2008

Illisar

Ibland finns det dagar då man ångrar att man stigit upp på morgonen och gått till jobbet. Idag var en sådan dag tills det plingade till i inkorgen. Jag hade fått en "illis" och sedan en till av min arbetskompis Anders. Två illisar i min inkorg alltså. Och vad är en illis då?

Illis 1
Då Anders är en mycket duktig hobbypoet (också) trodde jag att han uppfunnit ordet för att göra ett tråkigt ämne i mejlet mera intressant. Syftet uppnått!!! (Hade det varit ett brevkuvert hade jag nog rivit upp det utan brevöppnare.) Mejlet innehöll - mycket riktigt - några föga upphetsande bildtexter till olika artiklar i en tidning som jag layoutar just nu.

Illis 2
Någon timme senare mejlade jag tillbaks till Anders och bad om en specifik bild till en artikel. Det tog inte många sekunder, pliiiiing... en illis till. Och denna illis ser ni överst i inlägget. Ni får gärna gissa vad det är - en kulram?, en gammal telefonväxel? - jag lovar ni kommer inte på det. (Läs gåtans lösning i PS längst ned). Återigen en konst(ig) och häftig bild som får åtminstone min fantasi att flöda.

Illis Quorum
Måste säga att jag blev ganska så nyfiken på vad en illis egentligen är. Tack Wikipedia för det här svaret:
"Illis quorum meruere labores (Åt dem vilkas verksamhet gjort dem därav förtjänta), kunglig medalj som sedan 1974 delas ut av regeringen och som instiftades av Gustaf III 1784. Medaljen utdelas för medborgerlig förtjänst och finns i flera storlekar."
Mmmmmhhhh, tack Anders du räddade verkligen min dag!!!

PS. Bilden föreställer ett hissmaskineri som finns i Riksarkivet på Riddarholmen. Det är alltså styrutrustningen till en hiss av äldre modell. Det har aldrig funnits något skyddande hölje utan så här är det, varken mer eller mindre. DS

1 kommentar:

Mrs Bettan sa...

Det hade jag ju aldrig kunnat gissa.
MrsBettan