söndag 17 februari 2008

Överby Gård

Vet inte om ni har hört talas om Överby Gård. Det hade i alla fall inte jag för cirka nio månader sedan.
Överby Gård är lantligt belägen cirka två km väster om Rotebro station. Gården ägdes av riksdagsman Harald Laurin fram till 1938. Här levde han tillsammans med fru och sju barn.
På Överby bodde sammanlagt 90 personer som arbetade i trädgården, ladugården och stallet. I trädgården fanns ett orangeri där det odlades exotiska frukter. En plommonsort blev uppkallad efter gården.
Efter Laurins ägo har gården varit sjukhem och hem för ensamstående mödrar. Nu ägs den av Sollentuna kommun och sedan 1982 driver Överbygruppen Överby Gård som galleri, café och presentbutik. På övervåningen finns också ett antal ateljéer. (Källa: Överby Gårds webbplats)
Överby ingick i Sollentunas konstrunda (konstnärer öppnar sina hus och ateljéer för allmänheten) under en helg i maj och det är så jag fick veta av dess existens. Galleriet var fullt med folk och den varma, trevliga stämningen bland konstnärerna och personalen imponerade.
Är ju inte blyg ;-) precis, så jag frågade en dam om man kunde ställa ut sina verk där.
- Självklart, om vår jury bedömmer att dina tavlor passar in här.
- Kul, jag har några tavlor med mig i bilen, vill du se dem?
- Visst, hämta dom så får vi se.
Det dröjde mindre än en kvart tills jag fick tillstånd att lämna tavlorna i ett speciellt rum där det redan låg och stod ett stort antal konstverk för bedömning.
Ytterligare några veckor senare så fick jag ett mejl - jag var antagen. Yiieepphhiiee!!!
Då mina tavlor är ganska så små och Överby Gård ganska stor så undrade de om jag kände några konstnärer som också höll på med återvinning. De ville helt enkelt göra en samlingsutställning med konst av återvunnet material.
Visst, inga problem: Eva Rittsel (glas), Margareta täxas Johansson (Skrot & Korn) samt John Vequist (trä & plast) blev antagna de också.
Så nästa lördag, den 23 februari är det vernissage på Överby Gård.


Vi fyra ska innan dess hänga/ställa upp våra verk tillsammans med gårdens utställningsgrupp på torsdag. Hur spännande som helst.

1 kommentar:

Mrs Bettan sa...

Tja,
Det var ju inte lätt att lämna kommentar precis, var tvungen att skaffa mej ett konto först.
I alla fall ligger du långt före mej i skrivandet, känner trycket verkligen nu att skriva. Det ser toppen ut med lite historia, det ger lite extra poäng.
Kram Mrs Bettan