söndag 17 februari 2008

Fler "metallväxter" - mindre vattning

Det tyckte min man imorse när han med ledsen min kollade sin "mint plant". Den senare har överlevt i sin kruka i minst fem år. Hemligheten var att låta den stå utan föda (= vatten) i minst tre veckor under vintern. Sedan ösa på för fullt med "näring" tills den blev en mycket ståtlig planta igen. Så har vi alltid gjort.
Det vi inte hade räknat med är att plantan drabbades av bladlöss på balkongen under sommaren 2006. Då vi inte hade några nyckelpigor till hands - som verkar mumsar på dessa små, svarta och äckliga löss - dödades de effektivt med en miljövänlig spray.
Lössen dog men plantan blev allt svagare av behandlingen. Operationen var framgångsrik, tyvärr dog patienten alltså.

Alternativ till växter Nu verkar myntan stendöd trots idog vattning varje dag i några veckor.
Visst finns det alternativ till levande kryddor, blommor och andra växter - oätliga sådana, men ändå. Här kommer några exempel som min man efterlyser. Vackra varianter gjorda av allehanda data-, el- och metallskrot. De kräver ingen skötsel och tar betydligt mindre tid att plantera. Mums ... på fönsterbrädan!2 kommentarer:

Mrs Bettan sa...

Du som röker kan ju fixa det här utan växtbekämpningsmedel. Lägg fimparna i vatten, sila, och spruta på dina växter. Garanterat att det hjälper mot all ohyra.
Mrs Bettan

BP sa...

Mycket bra idé. Då är vi inne på återvinning (av fimpar) igen!!
//Beate