tisdag 19 februari 2008

I skallen på en datormus

Hur kul kan det vara att leva ett liv som datormus egentligen? Det finns ju hur många varianter som helst med varierande form och utseende. De kan vara mekaniska, det finns optiska, trådlösa, infraröda och många till. Kolla Kensington musen nedan: en Bamse-variant!
Pappan till den första musen som kom redan 1963 var Douglas Englebert på Stanford Research Institute, USA. Det dröjde dock till 1996 tills Microsoft (surprise!) insåg att datormöss är intelligenta. Med deras IntelliMouse kunde man både peka och skrolla vertikalt och det kan man än idag.
Och det är precis det jag menar: hur roligt kan det vara för en intelligent varelse - som ser till att vi användare slipper komma ihåg en massa kortkommandon - att bli rullat fram och tillbaka, fram och tillbaka, fram och tillbaka på ett skrivbord 6-8 timmar/dag, 7 dagar/veckan?

Horribelt arbetsmiljö
Arbetsmiljön för dessa stackars möss är horribelt. Funderar på att kontakta djurombudsmannen och berätta för honom att
- mössen är vanvårdade av alla som använder dem. De är skitiga ovanpå då de aldrig tvättas och att
- mössens skalle - muskulan alltså - lever i dunkel, får aldrig se ljuset, bli oftast skakat hårt med troliga hjärnskador som följd. Kulan får samsas med smulor, damm, grus och annat material som användaren väljer att ha på sitt skrivbord.
Jag har ju sett hur många datormöss som helst och förvånas varje gång över hur vanvårdad dessa stackars "djur" är. (Se bilden "mus-kyrkogården" nedan)

Min datormus här hemma har överlevt i över 10 (!) år, längre än datorn som la av efter sju.
Vårdar jag den då?! Jo faktiskt. Jag började rengöra den efter min första närkontakt med en riktigt vanvårdad "mussläkting". Hade då aldrig funderat på hur mycket skit som kan tränga in mellan hjulet och kulan. Det tog inte många sekunder att göra ren "mellan skallbenen".
Kulan då. Den kan vara svart, grå eller beige. Värst är faktiskt när den är grå eller beige, för då kan man analysera resterna från en Latte eller grädden från tårtan som fastnat på den. En markant färgskillnad kan jag lova. Än värre är det när användaren har valt att ha en musmatta som färger av sig. Jag har sett många färgvarianter och jag ogillar rosa!
Är det en svart kula så verkar den "stöta" bort matrester (som tur är) men ser mest nött och ledsen ut.

Ögoninfektion
En skvätt Mr Muscle, Yes eller Cillit Bang (min klara favvo) gör susen, jag lovar. För mössen som hamnar på mina tavlor ska vara rena och fina. De ska hedras för allt de fick genomgå under sin mångåriga tjänstgöring på jobbet. De förtjänar det.
Snart finns ju inga möss med kulor kvar. De nya varianterna har ingen skalle längre de har "ögon" istället. Undrar om rengöringsmedlen hjälper mot ögoninfektion också.
Bilden nedan "Han som sitter" har klarat sig från en ögoninfektion och tillhör definitivt den nya, "generationen". Kanske jag får vänja mig vid rosa ändå.

Kolla den här sajten! Njut och förvånas över vad man kan göra med kasserade datormöss: Techeblog

------------------------
Bloggern verkar ha problem med bilder ikväll. Så om ni ser fyrkanter utan innehåll, skyll inte på datormusen...

1 kommentar:

Mrs Bettan sa...

´Bloggen verkar ha väldiga problem ikväll. Jag kan inte skriva, och inte heller lämna kommenterar till Nettans blogg, försöker med din om det funkar. Är det datormössen som spökar ?
Mrsbettan