onsdag 27 februari 2008

Öga mot öga med en CD-Rom

Det är nog inte många av oss vanliga datoranvändare som vet hur en CD/DVD-Rom enhet ser ut inifrån. Vi trycker på knappen, "kaffehållaren" skjuts ut, vi lägger in skivan, trycker på knappen igen, "kaffehållaren" drar sig tillbaka och några sekunder senare tittar man på skivans innehåll.
Jag däremot har stått öga mot (otaliga) ögon med CD/DVD Rom enheter. Ögonen är alltså självaste avläsaren som skannar över skivan. För cirka 10 år sedan såg de inte så bra, d v s på 2-speed. De senaste CD läsarna gick på 56 "varv" innan de ersattes av DVD-Rom som ligger på 16-speed just nu - och de har faktiskt två ögon.

Allt var ju bättre förr, eller hur ;-). Det stämmer absolut för utseendet på mina "CD-ögon": de var stora och såg ut som ett kors, en kamera eller en totem enligt betrakternas omdömmen. Vad tycker ni? Titta på bliden längst upp.
4- och 8-speed ögonen förvandlades till ... en fisk som står på fenan kanske?! (andra bilden uppifrån)

Från och med 12-speed blev ögonen till små ugglor (tycker jag och de flesta betraktarna).
Tyvärr förökade sig varken fiskarna eller ugglorna så vi kan glömma alla CD-Rom efter det. Tur att man har skaffat sig ett lager med sisådär 100 ögon...

1 kommentar:

Mrs Bettan sa...

Håller med dej att den första tavlan är sjutton så mycket finare än de 2 nedre. Tänk vad du kan, och kan lära oss obegåvade också som bara använt knappen att mata in och ut.
Ikväll blir det att gå och lägga sej tidigt. Så, god natt och dröm ljuva drömmar.
Många kramar / MrsBettan