onsdag 30 juni 2021

Onsdagsmix


Flip-flops och matchställ - båda var rejält reducerade i pris efter Sveriges sorti igår.


Ja, då var Sveriges EM-äventyr slut för den här gången. En grym förlust i den 120:e(!) matchminuten mot ett Ukraina som hade lika många ramträffar som Sverige, men som inte fick en spelare utvisad. Kan inte påstå att Sverige spelade bra i någon av matcherna, men de kämpade, slet och offrade sig i alla lägen.

I gott sällskap
Dessutom är Sverige i gott sällskap att få åka hem. Stornationer som Portugal, Tyskland, Frankrike och Holland drabbades ju av samma öde. 

Några observationer
Goal och offside checks med hjälp av VAR är helt okej. Synd bara att spelare, åskådare och tv-publik får jubla i minst två minuter för att sedan få målet bortdömt ändå. 

Den nya hår-looken hos de flesta spelarna är kortklippt med ”hårbukett” på topp. 

Varenda hårstrån hos de italienska spelarna låg rätt efter 120 minuters spel. Undrar vilken spray, vax eller annan substans de använder. 

Det är det första fotbollsmästerskapet där det inte finns några ytterbackar. De har uppgraderats till ”wing backs” eller kantspringare enligt Markus Johannesson. Kantspringare  låter som en schackpjäs. 

Riskminimering trodde jag användes främst i finansvärlden. Men Chris Härenstam och Hasse Backe tycker att uttrycket hör hemma även på en fotbollsplan, när inget av lagen verkar förta sig för att vinna. 

”Lucky punch” är också ett nytt uttryck som används för att tydliggöra att man får byta in en sjätte spelare om matchen går till förlängning, vilket den gör om resultatet är oavgjort efter 90 minuters spel under finalomgångarna.

DS. Jag har fler iakttagelser (såklart). Kan hända att de kommer imorgon Tråktorsdagen. Bilderna jag lägger upp är dagsfärska och har absolut nåt med inlägget att göra. DS.

16 kommentarer:

Annika sa...

Så tråkigt att de åkt ut nu. Har inte tittat, mn hängt med ändå via chattar och samtal + att min man tittat en del.
Himla trist ändå.
Men, som du säger är de i gott sällskap av stornationer som åkt ut.
Fastän jag inte bryr mig kommer jag att hålla på DK nu. Jättehårt håller jag på dem.
Hoppas att du kan glädja dig över slutspelen nu.

Susjos sa...

Ja, herregud så trist det blev igår när Sverige åkte ut! Men som du skriver, de är inte ensamma att göra det, helt otroligt att inte Tyskland, Portugal, Holland och Frankrike inte är vidare! Å tack för info om de nya orden!
Ha det bra!

femfemman sa...

Du har koll på helheten du. Även utseendet på spelarna! Jag har nog med att följa bollen. Ja, kanske inte i backlinjen då... När man tränar passningar till varann.
Gott sällskap är vi i! Synd bara att det inte var Ukraina som gjorde storländerna sällskap. Hoppas att England slår dem stort! Och heja Danmark!

Ditte sa...

Tack för en bra analys av läget. Instämmer helt. Funderade också på vilken hårpomada/spray italienarna använde.
Svenska lagets frisyrer varierade ju en del.Har ju sett matcherna på spansk tv och det är väldigt roligt att höra de spanska kommentatorerna som ju är tämligen opartiska. Om inte Spanien spelar- Men även då egentligen-
Nu hejar vi på Danmark . Och svenska laget kanske måste träna mer tillsammans.

Paula sa...

Jag är uppriktigt ledsen över Sveriges förlust. Jag hejar på dem i alla lägen, alla sporter, förutom mot Finland! Men när Finland är utslagna är det alltid Sverige som gäller. Men tyvärr tycker jag att fotboll är en tråkig sport, matchen är för lång och avstånden på planen för långa. Därför gillar jag mer att kolla på hockey. Det blir mer intensivt och händelserikt. Så tycker jag fast jag knappt kollar på hockey heller längre. Men, jag ser fram ett stympat OS om ett tag, bara för att jag är så jäkla uttråkad. Många svenskar och finnar att heja på.Ifall nu spelen blir av...

Klimakteriehäxan sa...

Den där förlusten sved. De hade förtjänat att få spela en match till.

Steve sa...

Surt och slut på det roliga. Visst hade Sverige chanser som motiverat en seger, men dom gjorde som helhet ingen bra match. Undantaget Emil Forsberg då. Märkligt att Janne A inte hade nåt motdrag mot Sjevtjenkos kontringsupplägg.

Som gammal målvakt så gläds du väl åt den höga målvaktsnivån i turneringen.
Intressanta iakttagelser du gör.

Tony sa...

Bra tankar och iakttagelser om den moderna fotbollen.

Orsakullan som blev mamma vid 20 – Dalaliv, finporslin & pudelliv! sa...

Ja så där är det, och då tittade jag inte. Däremot fick jag lyssna i bilen ;) . Ofrivilligt så klart, men när familjen ska lyssna får man offra sig ;D .

Ama de casa sa...

Ja nog är det många stora fotbollsnationer som har fått göra sorti ur EM. Jag tycker det är kul att så många underdogs har gått vidare ändå.
Igår var det en servitör på en bar som undrade ifall vi var engelsmän. När vi sa att vi var svenskar så blandade han - som så ofta sker - ihop oss med Schweiz och sa glatt att då var vi ju vidare ändå. Vi sa att svenskarna är ute ur turneringen men att vi självklart hejar på Spanien nu :-)

Jag är oerhört imponerad över hur många iakttagelser du hinner göra samtidigt som du har full koll på matcherna också :-D

Gunnel sa...

Du är verkligen uppdaterad när det gäller fotbollsspelare...t.o.m. om frisyrer och hårspray. Haha! Skulle vara kul att veta vad deras frissa har för supertips att komma med. Ha ne fin torsdag.

christian sa...

Tyckte nog Sverige spelade ganska bra mot Ukraina, eller var det bara Forsberg?
Offsider på nån centimeter blir patetiskt med tanke på att armbågar, filmningar å annat trams inte alltid var-granskas...
Heder åt spelare som inte prioriterar sitt utseende typ frisyrer, tattoos för att inte tala om minutlånga målgester....
Ja du . . . det är tydligen English som gäller inom fotbollen också numera...wingbacks....kommer tänka på chickenwings :)

nalta norrland sa...

Du vet å kan mycket och är väl insatt i fotbollens värld.
Tråkigt att Sverige åkte ut men bara att gilla läget… Ukraina var bättre ⚽️

Guldkryckan sa...

Det var ju lite synd att de åkte ut men så kan det gå ibland, bara att bita ihop och gå vidare för svenska folket, vi tar segern nästa gång istället ;)

Ha en fin kväll Bp.

Carita Liljendahl sa...

Så många fina Sverige- och fotbollsprylar och -plagg!
Skulle gilla mycket att ha få tag på nåt sånt men nu då jag inte reser är det inte så lätt.

Stefan Karlsson sa...

Är det rea-priser på Sveriges EM-prylar :)
Nu håller vi på de röd-vita...