måndag 14 juni 2021

Glad måndag

Klippte mig idag och återigen föll blicken på Zlatans tröja #10 som han hade när han spelade för Paris Saint Germain 2012-2016.

Är det EM så är det.

Sedan förra veckan har Täby kommun byggt upp ett sommarcamp med olika stationer för barn på Döda Torget. Jättekul! Här ser ni en liten svensk lirare spela schack.

Som ni vet behövs det inte mycket för att jag ska vara glad, och är det fotbolls-EM så är jag förstås extra glad. Har självklart sett alla matcher hittills och precis som jag har lovat så kommer ett antal inlägg de närmaste fyra veckorna handla om fotboll. Börjar väl med ”Glad måndag” då:-)

Christian Eriksen
Gladast är jag såklart över att den danska spelaren Christian Eriksen mår efter omständigheterna bra. Det var skräckfyllda och hemska minuter att se honom segna ned med död blick och sprattlande ben när han räddades till liv efter hjärt- och lungräddningen. Krya på dig Christian! Steve har skrivit ett tänkvärt inlägg om händelsen. Erik Niva berättar om sina känslor i en krönika här. 

Finsk sisu
I vanliga fall hade rubrikerna efter matchen Danmark-Finland (0-1) handlat om Suomis skrällseger mot Danmark, men det gjorde de förstås inte. Ett stort sort GRATTIS till våra grannar i öst. Med den målvakten och ett rejält tilltufsat Ryssland efter 0-3 mot Belgien bör avancemang till finalspel inte vara en omöjlighet. 

Fler observationer
- Turneringens hittills mest underhållande och välspelade match var Holland-Ukraina 3-2. Jag tackar för fem mål och upptäckten av turneringens hittills snyggaste spelare och målskytt för Holland Wout Weghorst.

-Turneringens troligen läckraste mål var det en annan lång snygging som stod för. Tjeckiens Patrik Schick lyckades med ett skott från cirka femtio meter rakt in i krysset i dagens match mot Skottland, som tjeckerna lite överraskande vann med 2-0. Den skotska målvakten hade fått för dig att leka utespelare för en stund. Den matchen bjöd förresten även på mästerskapets tråkigaste första halvlek så här långt. 

- De tyska domarna har rosa tröjor (grrrrrr) och är väldigt ”visselkåta”. Det räcker inte med en signal. Nej då, det ska vara minst två stycken. 

Powerade-drycken är fortfarande going strong. Den drycken var inne redan på 1980-talet , men då hette den Gatorade.

Nu uppladdning inför matchen Spanien-Sverige i Sevilla klockan 21:00 ikväll.

Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”. 

PS. Bilderna är inte bara relevanta, de är dagsfärska också;-) DS.

18 kommentarer:

femfemman sa...

Har kollat Polen-Slovakien. I allafall en del. Ibland blir det telefonkoll i stället. Få se om jag kan koncentrera mig på Sverigematchen.Antagligen tills de ligger under med två mål....för inte tror den här pessimisten på vinst.
Ha det fint där i tv-soffan/fåtöljen!

nalta norrland sa...

Slötittar på inför matchen nu Spanien 🇪🇸 Sverige 🇸🇪 Mycket snack i studion 🗣
Ute regnar det 🌧 och egentligen var planen att jag skulle gå ut med Teddy men som sagt sedan 19tiden har det regnat 🌧 och jag vill helst slippa bli blöt… snart måste jag dock gå ut, har ju kläder så jag borde inte klaga på vädret.
Det var läskigt med den danske fotbollsspelare men rådigt gjort av lagkamrater som gjorde första hjälpen ⛑ men jag blev förvånad att de fortsatte spela efteråt - måste varit känslosam och jobbigt för lagkamrater 🇩🇰
🤗

Ditte sa...

Ja, nu är det dags. Här är nog alla spanjorer framför sina tv apparater och ute på barer för att titta. Vi är hemma och ser matchen på spansk tv. Kul med lite uppiggande på Döda torget. Ser klart roligare ut.
Visst är det roligt att den danske spelaren mår ok efter omständigheterna. Har läst på lite om det och såg ju själv incidenten på tv.
Fint här på alla sätt av Finland och med fina rubriker. Kul med Holland Ukraina.
Såg delar av Tjeckien mot Skottland men andra halvlek. Tur det.
Nu dags för match.
Önskar dig en trevlig och spännande kväll.

Geddfish ♥ sa...

Vad läckert på Döda torget! SÅ kul när man piggar upp saker och ting.
Glad måndag!

Ama de casa sa...

Jösses vilken rysare! Rena turen att inte Spanien har fått in ett mål än. Sverige bara sparkar bort... Men man se verkligen hur en duktig målvakt är bra för laget! Det vet ju du allt om :-)

Ditt inlägg kommer jag att läsa imorgon, nu ska jag kolla vidare på matchen :-D

Klimakteriehäxan sa...

Tack för länkarna till Steve och Niva - den senare är bättre att läsa än att lyssna på ...

Emma, Sol som sol? sa...

Hehe, schackpjäserna är nästan lika stora som killen! Bra med aktivitet där på torget, i alla fall.

(Powerade är CocaCola-tillverkade och Gatorade är Pepsi. Båda finns fortfarande och konkurrerar med varandra.)

Lillian "sognafaret" sa...

Det er en egen egenskap det å finne de små gledene i hverdagen. Det lille å sette pris på og ikke henge seg opp i alt som ikke er så bra.

KajsaLisa sa...

Jag tycker inte ditt döda torg lever upp till namnet längre, vem vet kanske Kommunfullmäktige läser din blogg. :) Den där fotbollströjan ser uttvättad ut. Kanske Fotbolls VM 1994 och 300 gånger i tvättmaskin.

Anni sa...

Fotbolls-EM är en av de bästa sporthändelser jag vet. Ren lycka att få se så mycket kvalitetsfotboll och så många otippade resultat. Du har redan skrivit om flera av stunderna man inte kommer glömma, på gott och ont.
Kvällens match var en ren plåga, men vi fick ett poäng med oss och det är stort!

Vad gäller mitt inlägg så står det ingenstans att jag hade trädgårdsvisning idag och dessutom hade det ju i så fall varit fullt av bilder från sagda visning. Titeln är "Dagen efter ..." och jag skriver i texten "gårdagens enorma anstormning ..." och jag visar disken efter gårdagen ... Tror bestämt din hjärna var för full av fotboll ikväll :-D

Freedomtravel sa...

Inte ens jag har kunnat missa fotbollsyran! Tyckte lite synd om restaurangerna som var tvungna att stänga en kvart innan matchen tog slut ...

Ama de casa sa...

Grattis till klippet! :-)

Kul att Döda torget har blivit mer livat nu.

Himla bra att Eriksen verkar må bra, en läskig historia det där.

Har inte kollat så mycket på fotbollen, men gårdagens match blev verkligen en rysare! Strongt av Sverige att hålla nollan (tack vare strålande spel av målisen), men varför i allsin dar bytte dom ut Isak som enligt en lekman som mig hade varit bäst av utespelarna i det svenska laget.

Eva sa...

Jätteintressant läsning! Älskar dina inlägg om fotbollen.

Gunnel sa...

Jag förstår att du är i ditt esse nu. Min man sitter klistrad vid TV så jag har förstått att det visas matcher stup i kvarten. Vi har ett liknade schackspel nere i samhället.

Malena Beijer sa...

Så bekant det känns med dina kommentarer av EM. Tack!

christian sa...

Kan ju inte låta bli att kommentera dina em-observationer!
Självklart var det här med Eriksen det värsta jag sett nånsin å skönt att det gick bra för honom, trodde nog inte det först....
Tyckte det var synd att de nonchalanta (som vanligt) holländarna lyckades få in ett segermål....
Skottland förlorade mot Schick å målvakten, vilka räddningar men första halvleken usel som du säger!
Apropå räddningar: vår svenske Olsen var enorm mot espana, men däremot behöver han träna på in/utsparkar, det var ju pinsamt.....
Näst tråkigaste matchen hittills var väl annars polen-slovakien....att polen kan misslyckas så totalt gång på gång......
Definitivt tråkigaste matchen hittills var sveriges, okej, taktik å ändamålen helgar medlen, men att inte få låna bollen på 20 minuter å sen se spaniens tråkiga bollduttande i sidled.......då är det mer spännande att läsa telefonkatalogen...
Ser fram mot tysklands match ikväll, det kan bli nåt !

Annika sa...

Förstår att du lever livets glada dagar nu under EM :-)
YAY, vilka gulddagar för dig.
Jag bryr mig noll, hehe. MEN jag hörde ju såklart om det hemska som hände i matchen DK-FIN. Fruktansvärt. Min bror sa att han börjat gråta då han såg det, det var så hemskt att se CE segna ner på det sätt han gjorde.
TACK och lov att han verkar må bra nu. TACK och lov!!!

Igår satt jag mest och skrattade genom ett helt gruppchatt med mina syskon då de kollade Sve-Spanien. GUD vad arga de var på Sveriges spel.
HAHA.

På fredag får vi väl se vad de skriver, jag kommer inte att kolla då heller.
Sa till dem att jag kollar om Sverige ligger i final.
HAHA!!

Carita sa...

Tack för länken och för att du är med i Glad måndag!

Och tack för gratulationerna - spänningen i vår grupp kvarstår till sista matchen som spelas på måndag!