lördag 24 november 2018

Fem en fredag (eller lördag i mitt fall)


Den här "skokartongen" uppe på taket mitt i centrala Stockholm är faktiskt riktig läcker tycker jag. Det är den bloggdresserade maken som upptäckte påbyggnaden.


Hårt "torrfoder" till Rudolf och hans avkommor.


Som ni ser växer det träd i och ur huvuden på nollåtta-renar! Sorry ni som vet hur renar ser ut på riktigt. Ibland skäms man att vara stockholmare;-)

Väljer även den här lördagen att vara med på ”Fem en fredag”. Gillar nämligen temat:-)

Vad är tacksamhet för dig?
Jag är tacksam för saker/händelser som är positiva och som jag själv inte har påverkat/jobbat för. Exempel är färskt kranvatten varje dag. Den gångna sommaren är jag också otroligt tacksam för.

Vad känner du tacksamhet för under det gångna året?
Att jag inte levt/bott i till exempel Jemen eller katastrofdrabbade områden.

Vad är något du ofta tar för givet?
Färskt vatten, el och fungerande internet. (Ja, jag vet att internet inte funkar utan el.) Tar dock för givet att G3 och G4 fungerar med mobilen när väl elen lagt av. Men mobilen lägger ju av den också när man inte kan ladda den längre. Catch 22 alltså;-) Ooooops;-)

Om du begav dig ut på en pilgrimsfärd, vart skulle kosan styra?
Skulle inte ens komma på tanken att ge mig ut på en pilgrimsfärd.

Idag (i mitt fall igår) är/var det även Black Friday, något som alltid infaller efter Thanksgiving. Vad är ditt bästa tips för att vår konsumtion ska minska?
Thanksgiving gillar jag skarpt. Det är en genuin familjehögtid, även om försäljningen av kalkoner och pumpor troligen ökar för varje år. Mitt bästa tips att minska vår konsumtion är att inte ”fynda” på dagar som Black Friday och skippa alla högtider som till exempel jul. Sedan många år tillbaka har Jul (och Påsk också för den delen) blivit mer och mer kommersiella jippon.

Hittade temat hos Kraka.

Uppfinnaren av utmaningen hittar ni här.

PS1. Svar till er som ville veta vad maten som såg så oaptitlig ut men smakade utsökt bestod av: ölbräserad högrev på sjömannens vis med lök, stekt potatis och rödbetor. Pocherad kolja med baconsky samt krämig rotfruktskaka. DS1.

DS2. Bilderna är dagsfärska och har ingenting med inlägget att göra. DS.2

18 kommentarer:

Ama de casa sa...

Vi är inte alltid överens om vilka byggnader som är läckra... Skokartongen är tämligen gräslig i mina ögon ;-)

Visst är det många saker vi har att vara tacksamma över men som vi i vår dagliga tillvaro tar fullständigt för givna. Vatten, el, vägnät, hissar... Jo det finns en hel drös, men nu blir det snart mat här, så jag har inte riktigt tid att vara tacksam längre. Jo, för tillgången på mat då också, såklart :-)

Barwitzki sa...

Jeg borte ta en titt på det.
Jeg er tacksam... jeg har tid.
Stockholm... besök :-)))
Takk deg.
Hilsen fra meg.

Ditte sa...

Kanske är det nya bostäder i skokartongen...Har inte lagt märke till den men får ta en grundlig titt. Får nog även titta extra på renarna. Kanske är det hornen som förgrenat sig...Eller?
Tacksamhet, ödmjukhet och att man ofta tar saker för givet är det ju alltid bra att fundera kring.
Och för att minska konsumtionen kan man ju starta hos sig själv och se vad man köper och varför. Många gånger så mycket onödigt . Och varför detta överdåd till jul och påsk. Håller helt med dig. Och inte blir människor lyckligare av att handla heller. Inget som består.
Och denna "svarta fredag". Varför då? Undrar varför många är så lättlurade att de´går på butikernas jippon.

Carita Liljendahl sa...

Ska kolla vidare på frågeutmaningen! Tacksamhet kan man skriva om och ha i sinnet ofta, inte bara på Thanks giving, så jag kanske kopierar och lämnar sista frågan bort, tack för tipset!

Tycker om julprydnaderna och lådan på taket, fyndigt sätt att bygga då markområden tar slut.

Susjos sa...

Hihi, fnissade lite när jag såg att du inte skulle komma på tanken att göra en pilgrimsvandring, det är BP det! ..och nja, jag är inte så sugen på det heller!
Renarna kanske är supersnygga i mörkret med dessa ljuskronor? Nu blev jag nyfikna på dem.
Tack för väderleksrapporten,ser fram emot sol i morgon alltså! Det var mörkt när vi landade på Arlanda ikväll, och lite väl kyligt ute, t.om är det lite vitt på marken också, suck, vintern är här. Tur vi är laddade med spansk värme nu!
Kram!

Anki sa...

Skokartongen högst upp är enligt mig ful och passar inte alls ihop med huset under!
I övrigt är det trevligt med blå himmel och kul att ta del av din tacksamhetslista.

Marina sa...

Jag måste erkänna att jag har svårt att se det läckra i den där påbyggnaden. I min värld känns det som arkitekten hade lite otur när han tänkte...

Klimakteriehäxan sa...

"Bloggdresserad" - bra uttryck! Tror man kan säga att min man är det också, numera.
Renarna med träd som horn är ju snygga .... konstnärlig frihet, du vet!

Emma, Sol som sol? sa...

"Skokartongen" på taket är ganska läcker även om jag egentligen får känslan av att de råkade ställa ned den lite fel ... Lite byggbarack över den.

Renarna ... kunde de inte gjort något liiiite snyggare där kring tassarna på dem? Väntar de på snö eller? Så att betongklossarna inte syns?Misstänker dock att de är riktigt läckra när mörkret faller, även de vackra trädrenkronorna.

Geddfish ♥ sa...

Läckra renar! Ja, jag upptäckte ju något läckert i Lisch sent igår kväll/natt. Det ligger ute hos mig. Synd att min bloggdresserade make inte hör av sig, han har stannat alla klockor han ville och även puttat ner vissa tavlor färdigt.

Eva Trillian sa...

Tacksamma kan vi ju alla vara att Black Friday äntligen är över ;)
Gillar renarna!

Åke sa...

Ni behöver inte känna Er illa till mods, Ni har andra fina egenskaper :) Renar finns knappt på min breddgrad och ändå bor jag mitt i Svedala. Renskötarna brukar frakta ned dom ett par mil norr om mig och låta dem vandra hem över för utfodring. Ska se om jag kan fånga någon skylt i vinter som de sätter upp :)

nalta norrland sa...

I 08a land gör sig renar sig som bäst i form av rökt eller torkad köttprodukt ;-)

Ska se om jag finner en lämplig ren å fota så Du får se hur en Lappländsk vägren ser ut ;-)

Har Du sett Postnords nya reklamfilm med tomten å renen?

Jag som icke gillar pepparkakor har nyss ätit en gäng med vitlöksost å då smakade pepparkakorna gott... vitlöksosten köpte jag på julmarknad,närproducerad.
Elin köpte knäck hon :)

svar C jobbar på blomsteraffär, tidigare var hon på COOP.
ICA fick pris för hållbarhet...
Årets företagare blev en italienare, en av de som flyttade hit för draghundssporten :)

Biggeros sa...

Ja, vilken observant man du har som såg skokartongen på taket. Ja, det växer stora träd från renarnas huvud.....
Jag gillar att hålla i våra svenska traditioner men halloween och blackfriday gynnar bara affärerna. Likaväl julhandlingen. Man behöver inte ödsla så mycket pengar på onödiga saker. Jag köper ofta bra, nyttiga och gynsamma saker som inte behöver kosta så mycket. Mina barn får en slant som ofta går till parets gemensamma hushåll. Tack för ett bra inlägg🤗

Guldkryckan sa...

Nä, Black Friday är inte min grej heller, hade ungar på kneget som inte dök upp förrän efter mer än halva dagen i fredags..men det finns ju prioriteringar och så finns det prioriteringar ;)
Thanksgiving tycker jag låter mysigt på nåt vis efter alla amerikanska filmer man sett...här är det väl bara julen och nyår som står för den måltiden...men gott är det.

Ha det bäst Bp

Elisa sa...

Kul att du hängt med på Fem en fredag!
Klok tanke om att vara tacksam för det du inte kan påverka. Just färskt vatten pratade min man och jag vid middagen idag om att det är så märkligt ändå att vi har det bara sådär i kranen utan att reflektera nämnvärt, medan det i många länder är nästintill en lyxvara.

Paula Merio sa...

Du den menyn var inte illa! Kolja har jag sällan ätit, vet inte om den smakar som annan vit fisk? Men ölbräserad högrev, djeeeez så gott! Jag har också funderat på att delta i Fem en fredag men just denna vecka var inte frågorna så kul. Så jag kanske hakar på en annan vecka. Den däringa svarta boxen där man får gå in och treva längs väggarna, har du en aning om vad som döljde sig där? MObiltelefoner, hörlurar, kläder? Bara undrar, för om jag förstod det rätt var du aldrig inne själv och trevade...hihi

Anni sa...

Skrattade gott åt att du gillar den makalöst fula tillbyggnaden på det makalöst fula huset. Undrar hur det ser ut inuti?

Bräserad högrev? Det låter som vanlig sjömansbiff, eller?