tisdag 6 november 2018

Weekly Photo Challenge: Vecka 45 – ”Gul”Innan jag visar er mina bidrag till veckans tema "gul" vill jag gärna bjuda er på ett konstverk i form av en Gustav Adolfsbakelse från mitt favo bageri. Idag firas ju faktiskt Gustav Adolfsdagen, eller hur!? Å med lite god vilja kan man också skönja lite gult i bakelsen.

Gul är en ganska så omdiskuterad färg. Antingen gillar man den eller så gör man det inte. Men en sak är helt klart, i reklamsammanhang fungerar den alldeles utmärkt och har så gjort i decennier.

(Mansdominerade) företag
Innan jag började som grafisk formgivare på ett förlag hade jag faktiskt jobbat i över två decennier som ”inhouse reklambyrå” hos tre (mansdominerade) företag som sålde programvaror, motorcyklar/snöskotrar/båtmotorer respektive grävmaskiner/hjullastare/vältar.

Gula annonser
Redan på 1980-talet skapade jag gula annonser med ”slående” svart text. De syntes bäst då och de gör det uppenbarligen fortfarande. Som ni ser nedan använder sig Täby Centrums reklambyrå av i stort sett identiska ”idéer” idag som jag gjorde mellan 1990 och 2003. Ganska roligt eller hur!? Vissa ränder går liksom aldrig ur om man säger så. Eller också var jag före min tid;-)
Sanna är uppfinnaren av detta himla roliga fototema.

Flera gula bidrag hittar ni här.

27 kommentarer:

Christian Lehmann Gisler sa...

Hoppsan....kommenterade visst två dagars inlägg under gårdagens kommentarer.... :)

nalta norrland sa...

Gult är... en färg ;-)
Om gult... tycker jag inte ;-)
Men svart text på gult ser snyggt ut.

Anki sa...

Snyggt bidrag BP!
Det är väl därför man ofta ser gult i samband med varningsskyltar också ... och i djurens värld är gult också en varning för att inte bli angripen.
Bakverken ser smaskiga ut - nästa vecka är visst temat bakelse, så då får du gå tillbaka till dit favoritbageri. :)

byblixtra sa...

Gult och svart är varningsfärger som hjärnan registrerar snabbt, så jag förstår varför reklamskyltarna har de färgerna, men kanske lite dumt att de konkurrerar med varningsskyltarna.

Ditte sa...

Tittar på de fina bakelserna denna Gustav Adolfs dag. Hade gärna tagit en liten bit och smakat. Från den delen med vinbär på.
Jag tycker gult är fint i många sammanhang men inte på mig. Vet att färgen fungerar perfekt i reklamsammanhang. Har vänner som haft reklam och PR byrå i många år och förklarat detta med gult för mig. Men jag tror att många inte känner till det. Och visst blir det effektfullt med svart text till. Jättekul att detta var din grej mellan 1990 och 2003. Men du var nog långt före din tid. Helt klart!
Tyckte Täby C skyltar var riktigt bra. Och nog syns de.
Verkligen ett toppenbidrag till det gula temat. "Till lyst" för ögat som norrmännen skulle sagt.

nalta norrland sa...

svar I första hand frånvarande från En dörr på glänt Yes jag har icke tänkt blogga i två bloggar så kul ska vi icke ha 😜 på torsdagseftermiddagen sker det jag helst av allt skulle slippa vara med om... så möjligen blir jag frånvarande torsdag... 😥

Beppan sa...

Ja det finns ju en anledning till att skyltar är gula. Lyser verkligen upp. Man kan liksom inte låta bli att uppmärksamma dem.
Intressant också med färgers betydelse i olika länder/religioner. Gult är på många håll negativt. Dock inte hos mig.
Snygg tvist på ditt bidrag!

Emma, Sol som sol? sa...

Måste säga igen att de som gör reklamen för Täby C är riktigt bra, de verkar få ha det kul på jobbet också!

Precis som med alla färger så gäller det att välja rätt färg vid rätt tillfälle. Helst också i rätt kombination med andra kolörer. Så att säga att gult är fult osv funkar inte. Minns när jag läste färglära att vi skulle välja ut tre fina och tre fula färger bland crepepapperet framför oss. Jag valde tre olika brun-grön-gula toner som fult men tillsammans blev de riktigt snygga! Eller som att jag inte har rosa på mig men älskar rosa blommor. Var sak på rätt plats.

Ama de casa sa...

Jamen det var ju egentligen ingen nyhet för mig - du har alltid varit en trendsättare i mina ögon. Att dom har snott ditt koncept är alls inget konstigt - men jag hoppas du fick provvo :-D

Den där bakelsen... Jag fnissade lite för mig själv och tänkte "nu gjorde hon fel, BP". Sen googlade jag, och kom fram till att det var jag som hade blandat ihop kung och kejsare. Trodde liksom att Napoleonbakelsen var den som skulle ätas igår :-D

Rolig skyltning!

Helén sa...

De där bakelserna får det att vattnas i munnen! Gult är verkligen en färg att ta till om det man vill framföra ska synas fast det är inte min favoritfärg. En del formgivning går liksom inte ur tiden känns det som, förmodligen för att de funkar bra för ändamålet. Som webbdesigner använder jag gult ibland men inte i så stora block, jag undrar hur en enfärgad gul bakgrund på en webb skulle tas emot? Nja... det är inget jag vill prova... :-)

"LillaSyster" sa...

Först tänkte jag att du tagit fel på temavecka och låg lite före....men en sådan fin bakelse så kan du göra en repris snart!
Det är nog så att de har hämtat inspiration från dig till dagens skyltar =) Håller med dig att det är väldigt effektivt med gult och svart! Önskar dig en fin onsdag i duggregnet. Kram

Steve sa...

En trendsetter var du redan då. Visst är det kul att ha gjort avtryck även om omgivningen just när det hände inte riktigt förstod.

Klimakteriehäxan sa...

Du var före din tid. Bergis.

Susanne sa...

Jag gillar gult för den färgen blir man så himla glad av. :)

Susjos sa...

Verkligen en snygg Gustav Adolf-bakelse, som jag inte vill smaka på...brr för chokladgrädde! Men snygg är den!
Snyggt är också gult, Täby C kan verkligen sin sak, och du var helt klart före din tid!
JAg har en snygg gul klänning från Versaces kollection för HM, så visst gillar jag gult!

Stare Ström sa...

Verkar vara en bra färg för att få budskapet att gå fram.

svar: Även denna dag bjöd på sol och klarblå himmel!

Biggeros sa...

Gult är väl inte min favvofärg men däremot senapsgult funkar bra.
Visst funkar gult i skyltsammanhang. Ja, du måste ha varit ute i rätt tid att välja gult och svart. Bakelsen ser väldigt god ut÷)

Marina sa...

Jag har aldrig tänkt på det, men det kanske är så att gult är en färg många inte tycker om...det beror kanske på var den är, i vilket sammanhang, men ibland kan den absolut vara snygg.

Violen sa...

Du var säkert före din tid! Kul att dina idéer har fått efterföljare!

Margareta sa...

De reklamtexterna kan jag verkligen inte missa så visst är det en bra färgkombination. Du hittar verkligen dina texter och bild i varje tema - inget nytt, det har jag ju sett tidigare att du kan med dina texter.

Tycker däremot inte att jag ser dessa färgkombinationer i reklam så mycket längre förutom AIK då =)

När jag ser dina bilder så tänker jag på en av mina fotovänner IRL och hennes bilder påminner om dina men ändå ganska eljest - en beundrare av Lars Tunbjörk, utställning på fotografiska just nu.

KajsaLisa sa...

Oj nu tänkte du inte alls som jag gjorde, sparade ett fordon till den här veckan som var gult., nästa veckas utmaning är just bakelse, men bilden är så aptitlig att du lugnt kan lägga upp en repris. Skyltarna syns ju bra, allt för konsumtionen :)

Paula sa...

Jamen, du har dragit samma slutsats som jag, gult är bra i varningstexter och skyltar för de syns så bra! Bakelsen låter jag bli att nämna, äter ju inte något sött, men den passade ju bra att visa upp just till temat! Förresten, det som i Sverige är Gustav Adolfsdagen är Svenska dagen i Finland, dvs. man hyllar den lilla finlandssvenska minoriteten, ca 300000 personer som har svenska som modersmål. Där i stimmet simmar en tjock finnkäring också

Husbilen-Ellen sa...

Gul/svar är en bra kombination som syns, oavsett om det är getingar eller reklamskyltar!

Anni sa...

Gult och rött är en klassisk kombo inom reklam- och varningsskyltar. Gult och svart är en kombo som onekligen syns den också. Tänk att reklambyråerna inte kommit längre ;-)

En sådan där bakelse hade jag inte sagt nej till!

Vilt og vakkert sa...

Heisann! Obs, obs her er det noen som vil ha oppmerksomheten din....

amo sin blogg sa...

Interessant å lese om di yrkeskarriere.
Skikkeleg fine gule bilde.
Og, bakverka er til å få vann i munnen av.
God søndag frå Anne-Mari

Musikanta sa...

Visst syns en skylt bättre med gul bakgrund. Man kan ju bara tänka på våra trafikskyltar. Kul att läsa om vad du har sysslat med.
Ingrid