söndag 8 juli 2018

Skyltsöndag #165

Fotbollsvila från VM idag, men absolut ingen "skyltsöndagsvila";-) Först var jag inne på en röd tråd för en gångs skull – kaffe, men den tredje skylten till temat var tämligen tråkig så… Dessutom tog jag två foton med skyltar som jag förvisso kan läsa, men som jag inte vet vad de föreställer. Ni får gärna anstränga era hjärnor lite i hettan och berätta vad bilderna 3 och 4 visar.


Ett solklart budskap. Förstår uppmaningen, för det finns ingen i hela Stockholm som kan göra så konstnärliga ”figurer” i cappuccinon som den manliga baristan på Café Bravo vid Liljeholmstorget. Bäst att inte störa alltså.


Skrattade gott åt den här skylten på cafét Två Bönor i Djurgårdsstaden. Jag trodde ju att det var vin som åstadkom allt det där;-)


Den här skylten sitter kvar på ”skelettet” av den forna gasklockan i Djurgårdsstaden. Tycker självaste fotot är riktigt bra, även om jag inte vet vad den där tavlan är för nåt.


Hotell Bzzzz. Är det ett hotell för bin och/eller andra insekter? Ett himla sött hus är det, men jag förstår inte vilken funktion huset har. Men det vet säkert någon av er:-)


Pumita har uppfunnit Skyltsöndagen. Jag förvaltar den.

Alla skyltare hittar ni här.

16 kommentarer:

Emma, Sol som sol? sa...

Den sista är så klart ett höghus för insekter! I takt med att vi lever renare och röjer undan allt vad vi kan - feng shui och naturen är ingen bra kombination ur den aspekten - så har insekter svårare att hitta ställen att bo på. Bin har länge haft stora problem med detta och för att hela världen ska fungera behövs ju alla dessa kryp vi inte alls gillar att ha i vår närhet.

Vissa river medan andra bygger upp - vi människor är inte kloka.

Geddfish ♥ sa...

Sista fotot visar att det är ett insektshotell. Finns såna här i Lidköping också. En övervintringsplats, kan man säga. Vi behöver ju alla sorter för pollinering mm.

Den näst sista, ja det är en gasklocka, mer kan jag inte, men den var säkert betydelsefull.

Kaffe är också betydelsefullt, så din röda tråd är BETYDELSEFULL, tycker jag.
Dock hjälper inte kaffe för min mage men hjärnan skärper till sig.

Anders W sa...

Hej! Kanske dags att du skaffar ett hotell också?! Det är framför allt solitärbin som tar in där- eftersom de inte har något samhälle har di ingen gadd = snälla! Och gör massor med nytta! Mätaren på den snygga gasklockebild tror jag visade volymen av producerad gas:
Fina bilder!

nalta norrland sa...

Insekt-hotell höll jag på att köpa i våras då jag besökte Granngården, nu blev det icke så vilket jag lite ångrar.

Idag på hemväg från Strömsund stannade vi till för att köpa glass,
ja jag ville ha en cappuccino, vilket inte fanns... men hen bakom disken föreslog kaffe med mjölk ;-) nej tack jag avstod.

Trött, vansinnigt trött och en värkande kropp, att vistas på en camping är inte riktigt så avkopplande och lugnt som mitt huvud helst behöver för tillfället.

Gas-klocka vete sjutton om jag sett en sådan nån gång..., men bilden är snygg *tummen upp*

Ditte sa...

VIsst är sista fotot ett bihotell. Sådana är just nu väldigt populära. Det är bibrist!
Vad gäller näst sista bilden så betyder kbm - kubikmeter - och mäter volym. En kubikmeter - m3. är alltaså lika med 1000 l.
Kaffet här på Café Bravo sla jag testa. Helt klart. Andra skylten trodde jag gällde vin eller te....I varje fall tittar man. Vad gäller lite tema i det hela så vad säjs om grått.
Färgen alltså! Inte innehållet som var både klurigt och smakfullt.

Steve sa...

Hundratal och tusental. Så långt är jag med, men sen då.

Insektshotell behövs inte här på Getingstorp. Insekterna får dela boende med oss. I kväll har vi delat en grillkväll i växthuset med ett ansenligt antal efterhängsna getingar. För en stund sedan skiljdes vi åt.

KajsaLisa sa...

Brygga kaffe är allvarliga saker. Troligtvis är det en så kallad teleskopgasklocka. Trycket från gasen lyfter upp själva klockan inne i ställningen, fungerar ungefär som en gammal tubkikare eller att zoomobjektiv. Är klockan tom så sjunker tak och sidor ned på marken. Eftersom jag läst en del Stockholmshistoria så är jag lite insatt. Bobergs klockor i tegel fungerar på samma sätt. Går man in i dom befinner man sig alltså ovanpå behållaren som innehåller gasen. Eftersom dom inte används så ligger taket på golvet. Mätarna visar hur mycket gas dom innehåller.
Anledningen till att dom byggdes är att man inte kan producera gas i samma takt som den används, därför mellanlagrar man i en gasklocka och kan hålla ett konstant tryck ut i ledningarna.
Det sista ser ut som en biholk.

ulla maria johanson sa...

Som fd processtekniker reagerade jag på det snygga fotot på gasklockan. Läste nu också den förträffliga beskrivningen från KajsaLisa och inser att alla övriga kommentarer är överflödiga.
Kan istället ta mig en kopp kaffe och njuta av alla dess fördelar.

Susjos sa...

Oj, så pålästa dina bloggskrivare är! Nu vet jag också att det är ett hotell för insekter- bin, och så den där gasklockan ;-)
Kaffe däremot vet jag vad det är, och gillar det skarpt!
Höll på att glömma att det var skyltsöndag idag, i sista sekund fick jag med en skylt i alla fall, så himla krångligt från mobilen att göra ändringar i inlägget!
Godkväll från Roslagen !

Anki sa...

Kanonskyltar som alltid hos dig! Kaffe är verkligen ett livselixir, så jag instämmer absolut med skylten!
De snygga runda sakerna vid gasklockan har du som tur är redan fått en bra förklaring på - liksom på insektshotellet! Insektshotell har jag några ... både hemgjorda och ett köpt :)
Tack för dina härliga kommentarer hos mig!

Åke sa...

Skyltar gäller att läsa... de kan innehålla mycket viktig funktion. Gasklockkans tryck hade säkert ett maxtryck som inte får överskridas. Den sista biholken är riktigt kul :)

Susanne sa...

Att läsa kommentarer ger mycket kunskap ;) Ojj va jag lärt mig mycket idag.

Ama de casa sa...

Enligt mätarna på gasklockan finns (fanns?) det 60.600 kubikmeter gas vid nåt tillfälle. Jo. Så måste det vara :-)

Härlig skyltning!

Tony sa...

Är just på gång med att göra ett Insektshotell strax utanför tomten :-)

Christian Lehmann Gisler sa...

Den där baristan verkar vara värt ett besök... :)

Paula sa...

Gillar bihotellet bäst, alla dar i veckan. Jag har inget här men jag har ett bi-bad. En skål med vatten och marmorkulor, annars drunknar bina när de försöker landa för att dricka. Vad mycket du lärt dig nu!