måndag 30 juli 2018

Glad måndag

Idag tänker jag bjuda er på ett ”naturligt” inlägg och börjar med det av så många efterlängtade regnet. Som jag har förstått det kom det kopiösa mängder nederbörd precis där man hade hoppats på - i de brandhärjade områdena i norra Sverige. Sedan kom det en massa regn där man inte ville ha det, bland annat översvämmades Centralstationen i Uppsala och Arlanda flygplats, samt i Hässelby Strand väster om Stockholm, där blixten satt ett värmeverk i brand. Åsså har vi då Täby. Två skurar fick vi igår eftermiddag. De varade i två minuter var. Knappt värt besväret kan jag tycka.


I maj bloggade jag om hur man sågade ned tre fina popplar på vår innergård här. Motiveringen var att trädens rötter förstör gräsmattor och gångvägar. Förstör och förstör – på drygt två månader visar moder natur hur stark hon är även utan regn. En liten söt oas med minipopplar att bildats på gångvägen. Snacka om växtkraft.


Till sist behöver jag er hjälp igen. Det var ganska blåsigt igår och då blev vi våldgästade på balkongen av dessa små söta saker. Att de kommer från ett träd i närheten vet jag ju, men vad är det för träd?


Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”.

11 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Inget regn här så inga blöta foton. Det lilla som strilade ner var en piss i Mississippi.
Tyvärr så härjar bränderna i detta klimat. Min dotter i Värmland var bekymrad, det brann i skogarna alldeles nära.
Så är läget och jag hoppas kunna sova inatt igen med korsdrag i tre väderstreck.

Steve sa...

Det är väl för väl att det finns växtkraft som klarar värmen. I vår trädgård är det tomaterna som står för den kraften i år. Det blir skörd några gånger i veckan just nu.

nalta norrland sa...

Norra Sverige? Dalarna och Hälsingland är inte norra Sverige... de må tillhöra Norrlandslänen men det är typ sydligaste delen av Norrland.

Jag gissar hassel, jag tror Ama vet bättre... :)

Regn kom även här och just nu eller rättare sagt vid midnatt hävs eldningsförbudet i Västerbotten... fast lokala kommunala avvikelser kan ske, jag vet faktiskt inte vad vår kommun tänker besluta.
Jag pratade med en som jobbar som deltidsbrandman igår å han ansåg det skulle fortsätta vara eldningsförbud.

Idag hr vi haft + 25 och uppehåll, det är kvavt, klibbigt och kletigt ;-)

Eva Trillian sa...

Tänk att regn är efterlängtat i ett sommar-Sverige :) När har det hänt? ;)
Här kom det 60 mm på 40 minuter i lördags. Lite av en överdrift, kan man säga - vet inte om någon gröda hann ta till sig något innan det forsade vidare ner i havet! :)
Visst är det fantastiskt vad växtkraft naturen har!

Ditte sa...

Regnet var väldigt lokalt i Stockholmstrakten. Söder fick inget regn alls och på Ekerö , där jag var, kom det ett par snabba störtskurar igår men än mer regn kom idag under en timmme. Och även en hel del åska.
Men perfekt att regnet i landet kunde hjälpa till att "tämja" bränderna.
Roligt att popplarna tar sig upp igen. Här kan man verkligen tala om växtkraft.
Vad gäller det som i växtväg som besökte er balkong har jag ingen aning om, men kan tänka mig att bla. Anki vet det.
Glad måndag!


Ama de casa sa...

Skönt att det kom rejält med regn på vissa håll i alla fall, och visst är väl naturen fantastisk som kan återhämta sig såpass snabbt trots tämligen taskiga förutsättningar - heja popplarna! :-)

Dom där växtgrejerna på balkongen? Undrar om det inte är nån sorts lavendel... ;-)

Christian Lehmann Gisler sa...

Ja ha du, det här med regnet är även här väldigt lokalt och oftast ynkligt

nalta norrland sa...

Tvungen å kolla ifall nån sagt vad det där var om det nu är hassel eller popplar eller lavendel?

Åskan mullrar +25 grader varmt och det är kvavt klibbigt.
Nyss kom det regn... säkert i en fem, sex minuter.

Fortfarande eldningsförbud och bevattningsförbud.

Sista dagen i juli och i år kan väl ingen klaga på sommaren ;-)

Klimakteriehäxan sa...

Jag har inte mött nåt regn. Och de där frukterna - det kan ju inte vara hassel åtminstone - eller? Poppel tror jag inte heller på. Men svaret har jag inte. Kommer kanske med regnet??????????

Johanna sa...

Ja jag kände jag behövde tid utan Hugo och farmor och farfar tog honom gärna! :) Får se om lilleman vill komma hem imorgon. Ja vi försöker få lite tid för oss själva då och då, det tjänar alla på :)

Nej jag kan ibland bli förundrad hur folk med småbarn (och fler barn än vi) orkar skriva så många inlägg varje dag... man undrar på vems bekostnad?

Vad det gäller det som besökte dig på balkongen vet jag inte, men det påminner liiite om lönn, men det är nog något annat :)

Anni sa...

Jag väcktes av åska och spöregn kl 6 i söndags morse. Härligt! Förstår att det inget kom hos dig, för min väninna i Danderyd klagade också.

Fröet kommer från trädet ASK.

:-)