lördag 28 juli 2018

I jakten på ”the bloody moon”

Visst är det roligt att kunna svära i en bloggrubrik utan att egentligen har yttrat en svordom! För jag menar ”bloody” som ”bloody” liksom;-) Precis som Anki och Ditte gav också jag mig ut på jakten efter gårdagskvällens månförmörkelse. Även maken samlade ihop sina kikare och satt på balkongen

Seklets längsta månförmörkelse
Följde Aftonbladets tidsangivelser och forum med stort intresse. Inte en måne i sikte där den brukar ”sitta” här hemma hos mig. Förmörkelse i dubbel bemärkelse alltså. BBC visade NASAs bilder med en blodröd måne hela kvällen. Så jag hade ju sett den, fast inte irl. Tänkte att seklets längsta månförmörkelse vore ju ganska häftigt att dokumentera och har som minne.

Klockan 22:30
Klockan 21:15 skulle månen gå upp. Det gjorde den inte, vilket var himla synd, då ljuset fortfarande var gynnsamt för min lilla kamera. Efter en timme och 15 minuter gav jag upp. Först klockan 22:30 upptäckte maken månen och skrek av upphetsning. Anki och jag verkar ha män som är väldigt måna om deras fruars bloggar, för även i hennes fall var det maken som såg månen först:-)

Bilder
Om ni vill se kanooooon bilder på månförmörkelsen ska ni kolla Ankis och Dittes bloggar. Om ni nöjer er med mina urkassa nattbilder (nej, jag lär mig aldrig att min kamera inte är skapt för mörkerfoton) så kommer dom här.12 kommentarer:

Ama de casa sa...

Duktigt fångat ändå! :-)

Jag fick också hjälp av maken att hitta den där bloody moon. Fast på ett litet annorlunda vis... ;-)

Geddfish ♥ sa...

Såklart jag "nöjer mig" med dina fina bilder, fast jag har ju kikat även på Dittes och Ankis.
Själv lade jag inte två strån i kors, eftersom jag vet att jag inte har någon månutsikt från min balkong (hus skymmer) och jag har aldrig lust att strosa omkring mitt i natten i mina kvarter ;) Synd.

Ditte sa...

Ler här när jag läser. Vi hade också liknande rubriker på våra inlägg. Någon bild på blodmånen fick vi ju inte. Och visst liknade våra bilder varandras. Att det var månförmörkelse framgick ju tydligt. Kruxet är att med en bra zoomkamera är det svårt att få till tydliga mörkerbilder. Ljusinsläppet är inte så stort.
Stort tack för länken och jag sitter nu ute och undrar hur mpnen ska framträda i kväll. Ännu, klockan 21.45, är den osynlig. Den kanske förtog sig igår.

Anki sa...

Tänk vilka förstående makar vi har ... eller bloggdresserade som du brukar uttrycka dig :)
Såå dåliga är ju faktiskt inte dina bilder alls ... och vi fick ju se händelsen på riktigt i alla fall! Tack för dina fina ord och tack för länken!

Steve sa...

Jag är ingen jägare och avstod således även den jakten.

Klimakteriehäxan sa...

Hos mig syntes ingen måne alls. För många moln. Den kom fram först senare, när det blodiga var slut ...

nalta norrland sa...

Läser icke de övrigas blogg - vilket jag kanske borde - så jag nöjer mig med Dina bilder :)
Jag var oxå ut på jakt efter den där blodröda solen men nix den fanns inte där eller rättare sagt här ;-)
Kul med väldresserade män :D

Johanna sa...

Jag sov som en stock innan klockan ens var 21´i fredags så jag missa den helt. Synd för jag hade med en plan och gå bort till åkern och fotograferar, men det sket sig, nästa gång kanske? :)

Åke sa...

Jag och grannen for ut del yttre delen av Alnön (Spikarna) Ett hundratals personer hade samlats där med fikakorg osv. Barnen hade filtar, chipps och godiskålar... tror du någon måne dök upp? Dimma drog in och förstörde... hade tänkt fånga den när den dök upp i horisonten... Vi stod kvar på klipporna tills 23:30 tiden då ringde dom från jobbet... När jag for hem därifrån runt 03:00 fick jag se den lilla skärvan på månen lysa så fint i sundet... men jag orkade inte stanna trotts att kameraväskan med stativet låg i bagageluckan...

Christian Lehmann Gisler sa...

Imponerande att ens försöka....:)

Eva Trillian sa...

Kul att se den live i alla fall :) För det händer ju inte igen inom överskådlig framtid :)

Anni sa...

Jag konstaterade att jag inte såg aftonstjärnan och att det alltså var molnigt, fast jag inga moln såg. Då gav jag upp. Såg månen när jag sedan lade mig, men då var den ju inget blodig längre.