torsdag 30 oktober 2008

High-tech igår - low-tech idag

Efter gårdagens inlägg om high-tech mobiltelefoner får det bli lite low-tech idag tänkte jag. Vet inte om det var berättelsen från igår som fick en av "mina" gubbar att tänka på om hur det var förr i tiden. Alltså då varken mobiltelefoner, datorer eller kopiatorer ens var tilltänkta. Jag minns, ha, ha.

Underwood Standard Typewriter
När en av gubbarna - Thord - mejlade den här bilden av skrivmakinernas Rolls Royce (på den tiden) blev det en riktig nostalgitripp. Kolla den här hemsidan som är verkligen gjord med kärlek tycker jag. Ägde aldrig en sådan skönhet men jag kommer ihåg att jag gjorde mina första "slagningar" på en Remington som mina föräldrar hade.

Kult
Visst är sådana gamla skrivmaskiner kult! När 17-åriga Michaela såg bilden såg man på henne att hjärnan var totalt nollställd. Thords förklaring "I begynnelsen fanns inga datorer. Då fick mänskligheten använda en skrivmaskin." satte inte igång kugghjulen heller. Alltså fick tjejen en lektion i äkta kult!!! Visst kände jag mig riktigt, riktigt gammal när jag förklarade hur det gick till förr i tiden - typ när Adam och Eva skapades - men lite teknikhistoria borde väl skolan förmedla till eleverna tycker jag. Michaela tyckte nog att det var Science Fiction fast tvärtom medan jag var mycket nöjd med dagens gärning om man säger så.

PS. Den här bilden ser lite mera high-tech ut men kan lika gärna vara low-tech. Vet nämligen inte vad den föreställer men tycker att den är otroligt vacker. Kollegan Anders har slagit till igen. DS

Inga kommentarer: