lördag 6 april 2024

Hoppa på tåget: ”Barn”

Dotter till en kollega. Så söt hon är.

Den lilla tjejen är minst lika gullig:-)

En tjej och en kille som älskar glass:-)
En liten Ronaldo som gillar teckna på innergården.

Halloween för ett antal år sedan. Hade inget godis, men på den tiden gick det lika bra med pengar;-)


Måste säga att jag gillar Åkes lördagstema ”Hoppa på tåget”, där han och några av oss deltagare föreslagit destinationsord. Idag är det ”barn” som gäller. Till de flesta teman som ni har valt har jag grävt i arkivet, eller rättare sagt i min blogg, som jag ju ändå haft sedan 2008. Risken att ni kommer ihåg bilderna jag lagt upp under åren är minimal, knappt att jag kommer ihåg dom själv:-) 

Tillstånd
Idag tänker jag lägga upp barn som ”åldersstege”. Yngst först, äldst sist. Några av er är ju lite ”känsliga” när jag leker mammarazzi ibland och fotar både barn och vuxna. Kan försäkra er att mammorna till barnen jag tagit närbild på har gladeligen gett sitt tillstånd att visa upp telningarna på bloggen.

Fotografering
Om förskolan eller skolan inte har satt upp egna regler som förbjuder fotografering av barnen, vilket bland annat kan bero på att det finns personer med skyddad identitet, så är det fritt fram att fota. Nu fick jag sagt det också;-)

Mera om fotografering av vuxna hittar ni här.

Hos Åke hittar ni länkar till alla som hoppat på tåget. Om ni också hoppar på är det bara att lämna ett meddelande i hans kommentarsfält-)

Karin har uppfunnit temat.

15 kommentarer:

Guldkryckan sa...

Jo, lite känsligt på vår skola av någon anledning, vi har haft "gömda" barn i många år men ändå haft en skolkatalog, bra att ha för igenkänning av eventuelle gärningsmän, ska sjutton komma ihåg vad alla heter. ;)

Men skolkatalogen togs bort helt till slut, lite synd tycker vi alla inklusive barnen men så kan det gå ibland.

Tillönskar dig en fin kväll nu Bp.

Anonym sa...

Håller med dig. Hoppa på tåget-temat är väldigt roligt att vara med på. Ibland får man fundera ordentligt hur man ska tolka det.
Jag tycker att det är helt självklart att man frågar om det är ok att ta ett foto av någon annan. Och respekterar ett nej...
Inom skola och barnomsorg behövs nog också reglerna följas när många barn kommer med på bilderna. Men jag tror att inte att det efterlevs särskilt bra. Ja, pedagogerna gör nog det, men andra föräldrar...
Fina barnbilder. / Anna-Lena / mammselen

Klimakteriehäxan sa...

Det är väldigt roligt men också riktigt svårt att plåta barn!!!

Äventyret framtiden sa...

Nej, jag minns inte dina foton, du har så rätt, man kan inte komma ihåg alla foton som man har lagt ut på nätet. Läste om fotografering. Undrar om det handlar om Sverige eller också om andra länder? Jag ska försöka ta reda på hur det ser ut med den saken här i Portugal. Blir lite knepigt om det inte gäller överallt i världen men man får vara påläst innan man reser iväg.
Är man osäker är det bäst att fråga.
Jag gillar alla dina barnbilder. Tänk att ni har en Ronaldo ni också.

Znogge sa...

Egentligen behöver det inte bli känsligt alls. Det finns regler för vad som gäller så det är bara att googla så vet man.
I skolor är det dessvärre inte ovanligt med barn som har skyddad identitet av olika anledningar. Att barnen sedan fotograferar och filmar varandra hejvilt det är en annan femma... För skolans del gäller det däremot att vara extremt noggrann.

Carita Liljendahl sa...

Så många bra bilder på barn du hade i lagret!
Och ja, det finns ju regler om var och hur, när och vem man får fota.
Personalen på dagis och skolor vet hos oss vem som får fotas och vem inte. När tidningen kommer till platsen hålls de som inte får synas på bilder avsides.

nalta norrland sa...

Bra tolkning av dagens Hoppa på tåget 🚂 ord 👏
När världen ser ut som den är vet man aldrig om man råkar på någon med gömd identitet… innan jag blev tillsagd att något barn inte fick vara med på offentliga bilder och att mamman absolut inte fick komma med på bild hade jag nog ingen tanke på detta… men vi får väl acceptera att det inte går att ta bilder hur som helst överallt då det kan finnas någon som då blir upptäckt.
När Elin var på stallet fick vi skriva på ett papper att vi godkände att hon blev lagt ut offentligt.

Susjos sa...

Känner inte heller igen dagens bilder på dina barn , har man bloggat i många år, så minns man ju inte alla bilder, helt klart. Fina bilder på barn i alla fall ,får kolla in länken om att fota vuxna!
Ha en fin kväll, jag gör mej redo för natt nr 2...
Kram

Ditte sa...

Så fina och uttrycksfulla bilder. Helt ljuvliga. Och att fotografera barn är svårt men du lyckas förmedla så mycket känsla i bilderna. Min favoritbild här är bild nr. 2. Så uttrycksfull. Undrar vad hon tänker. Vad gäller att vara "Mamarazzi" så är jag inte ett dugg känslig. Och reglerna för att fota och publicera är ju klara och i sig generösa. Ja, vissa begränsningar vad gäller barn finns förvisso.
Gillar temat men det får räcka så.

Stefan sa...

Jag tänker på detta med att fota barn i skolan. I.o.m. de sociala mediernas tillkomst har detta utnyttjats i helt andra sammanhang än tänkt. Förståeligt därför, men tänk samtidigt hur många händelser i barnens uppväxt som bleknar bort i takt med att minnet sviker och åren går.

Våra föräldrar tog bilder på luciafirande, skolavslutningar och annat under vår skoltid. Tänk så kul vi haft med de bilderna nu i vuxen ålder och inte minst se historiebeskrivningen i klädstil, frisyrer och hur de kompisar man inte träffat på decennier såg ut.

Hannas krypin sa...

Tycker det är ett roligt tema som Åke har skapat. Men med min examensarbeteströtta hjärna blir det lite för mycket tankeverksamhet för mig att vara med just nu.

christian sa...

Tack snälla för dessa ljuuuuvliga barnfoton, jag älskar dom!!! Förstår att du frågat föräldrarna (skam vore det väl annars), tycker förresten att det (som mycket annat) har gått hysteri i det hela....tänker bl.a. på det här med GPR å alla "cookies ploppar" om integritet hit å dit som man ska ta ställning till...tro inte ett skvatt på det där...det de vill veta om mig å inte redan vet tar de snabbt reda på....

Tack än en gång för underbart söta bilder å ha en fin söndag!

Hanneles bokparadis sa...

Många barn i skolor idag har skyddat identitet, förståeligt att förbjudet fota, de finns inte med på klasslistor eller klassfoton.

Hanneles bokparadis sa...

(finns många anledningar, våld ibland, andra skäl, bortrövade…
En skild pappa som inte har vårdnaden kan inte komma och fråga hur det går för barnet?

Paula sa...

Numera väljer många föräldrar att alls inte visa sina barn på sociala medier, o det tycker jag är deras beslut. Andra, som i min familj, har exponerats flitigt ända sedan de var bebisar, ännu vet vi ju inte om de kommer att reagera när de blivit äldre och anklaga föräldrar för detta. Men när barnet själv säger nej, då är det det som gäller! Fina foton på gulliga ungar, jag tycker de är gulligast på bild..