måndag 8 april 2024

Glad måndag med "Selfie om kosläpp"


 

Idag var det hur lätt som helst att kombinera ”Glad måndag” med en "Selfie om kosläpp”. För visst blir man glad när man ser kossan på bilden som alltid utrustas med accessoarer beroende på vädret. Älskar den spanska butikskedjan Ale-Hop:-) Kossan är fotad i Benidorm. 


1. Den fetthalten ska "min" mjölk ha:
Jag använder inte mjölk. Förhöjer min Nespressos smak istället med en skvätt Kelda mellangrädde och den har 27 procents fetthalt.
 

2. Den osten vill jag ha: Manchego, camembert, brie, blåmögelost, Philadelphia och raclette. 

3. Den "mjölkmaten" är en favorit: Ingen. Är mjölk inblandat i matlagning är det antingen sött eller ”geggigt”.

4. Den yoghurten serveras hos oss: Grekisk eller turkisk yoghurt naturell. 

5. Om du ska ge namn till en ko, vad ska den heta? Heter inte alla kossor Rosa? Tycker så synd om stackars Rosa Kafaji, den duktiga fotbollsspelaren som spelar för Häcken.

6. Har du något ko-minne? Jo då, det har jag. Jag är uppväxt granne med en betesmark för kossor. Det var en självklarhet att gena genom ”gräsplätten” på väg hem från grundskolan. En ko bajsar cirka 30 kilo/dag på många olika ställen i/på det gröna, väl gödslade gräset. Tio kor bajsar alltså runt 300 kilo/dag. Det blir mycket bajs det… Vet inte hur ofta jag trampade ”i skiten”, och den luktade väldigt illa. Och det gjorde jag också. Det var alltid min stackars mamma som fick ”sanera” sin dotter, ofta flera gånger i veckan.

Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”.

Klimakteriehäxan är upphovskvinnan till ”Selfie”. Glöm inte att skriva en kommentar hos henne med länk till ert Selfie-bidrag här.


16 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Ale-hop-kossor har jag också en hel del samlade i arkivet.😊😊😊
Barfota i en varm koskit...ja, det har hänt, haha..

Klimakteriehäxan sa...

Hoppsan, bajsar kor SÅ mycket???? Det räcker inte med att de fiser så miljöovänligt alltså ...
Mycket husmanskost innehåller mjölk. Jag gillar både det ena och det andra, ivkäll blir det ugnspannkaka - inspirerad av min egen SELFIE!!!

femfemman sa...

Äsch... koskit luktar väl inte så farligt. Iaf inte om man jämför med hönsskit och grisskit.
Att du vågade gena genom kohagen! Men som barn har man kanske inte "vett" att vara rädd. Fast det var jag... skiträdd för lösgående kor ....Inte mycket till bonnunge där inte. Go kväll!

Ditte sa...

Verkligen en lyckad kombo! Och visst blir en glad av denna ko från Ale Hop. Gillar också verkligen butiken och har besökt den ofta i Torrevieja, men även när vi varit på Gran Canaria och Teneriffa. Även en del inköp där har det blivit.
Kul att läsa dina svar till Klimakteriehäxans selfie. Kan sakna att jag inte längre är med. Men det beror ju på att jag inte bloggar.
Känner igen mig i en del av dina svar; 2, 4 och 5 (Men min ko jag hade hos mina farföräldrar hette Lisa men andra hette Rosa)
Extra kul att läsa ditt kominne.
För egen del har jag ett minne från när jag var liten och mamma en väninna till henne hamnade i kohagen och blev jagade av kor. Mamma lyfte upp mig och gav mig till sin väninna och hoppade över ett staket. Sedan utbrister väninnan; "Jag är ju inte rädd så varför springer jag". En bra fråga.

LillaSyster sa...

Den där kossan har jag sett i över en veckas tid nu=) Underbara svar från dig, speciellt det sista.
Jo, du hade så rätt igår när du kommenterade hos mig att vi landat. Men jag har jobbat idag, oj vad jag är trött nu, körde bara från kl 12 - 18 men det räckte. Nu ska jag ta kväll, möjligen köra några tvättmaskiner. Känns bra att det är en kort jobbdag imorgon. (Men det gick inte att lägga ledig måndag, annars hade det varit att föredra)

Hannas krypin sa...

Haha, vilket "bajsminne". Minns när jag jobbade i ladugården som tonåring. Det räckte att man var in i lagården fem minuter så luktade det om kläderna sen...

Hanneles bokparadis sa...

bara naturliga mjölkprodukter, inget "lätt" med förtjockningsmedel. Blir så sugen när jag läser allas ostlistor... Grekisk eller rysk yoghurt naturell med frukt.

KajsaLisa sa...

Den där var kul, står dom ute jämt i hagen kan det ju vara en bra ide.

Susjos sa...

Just ja, glömde manchegon, såå god, och raclette, mums med tillbehör!
Att du vågade gå igenom hagen med kor som liten flicka, jag var rädd för de stora djuren!
Yoghurt kan jag knappt leva utan, saknar den på frukostbufféerna i Spanien..där finns ofta bara de små burkarna med sliskig söt yoghurt. Gissa lyckan när vi var i Grekland förra sommaren och frukost ingick...där fanns den goda grekiska yoghurten!
Ale-Hop kossan känner jag igen ;-)
Kul frågor denna måndag .
Ha det gott!
KRAM!

Mrs Calloway sa...

tjurarna var ju lömskare än korna. men helt pålitliga var ju inte kossorna heller. koläddor kallades kobajset i hagarna i min uppväxt. det var inte trevligt att trampa i, men det var inte värsta lukten. höns och grisar bajsar äckligare.
Maito är ett bra konamn men inte japanskt. maiko är en geishalärling däremot

Anki sa...

Mycket skit blir det, men många insekter är beroende av skiten för sin överlevnad och reproduktion, så skiten är ju inte bara av ondo :)
Luktar i alla fall inte lika illa som höns- och grisskit!
Goda ostar finns det gott om!

Guldkryckan sa...

Föredrar ju en skvätt grädde i kaffet om jag nu ska någonting i alls, och en sockerbit. 😃
Grekisk yoghurt är ju vår favorit, finns för det mesta i vårt kylskåp.
Kossor hade jag alltid hand om lite på landsbygden när jag var på sommarlov som liten.
Ståtliga djur det där.

Ha de gött nu. 🙏

Paula sa...

Jag kan se en liten BP-tös skutta i kohagen, haha, nä det kan jag faktiskt inte! Men alla har vi varit små...
Den där nätbutiken har jag inte sett förut, inte vad jag minns iaf. Men smart att kossan fått ett paraply. Jag glömde bort Philadelphiaosten som alltid finns h emma hos mig, annars är det katastrof! En av mina märkliga kombon är morotsstavar dippade i Philadelphiaost..

nalta norrland sa...

Vars bodde Du som liten… jag trodde Du var uppvuxen i närheten av Täby❓ men det kanske fanns kor i 08a land på den tiden, numera finns det knappt nån ko ute på landsbygden.
Mjölk dricker jag inte förutom som varm choklad när jag sitter vid elden.
Jag gillar de där selfie frågorna för då får jag veta mer om mina bloggvänner ☺️

christian sa...

Hahaha...lite mjölkfobi där kanske..... ;) det var ändå otippat. Inte otippat däremot var det att du begav dig ut i vårvädret för att njuta, härligt! Även här var det varmt å gott, fast idag är det endast 8 plus å nån slags storm.....
Hahahaha...heter inte all kor Rosa å stackars Rosa Kafaji, ja du är allt bra rolig ibland.....men du skulle ju föreslå ett eget konamn...

Carita Liljendahl sa...

Härlig bild av kossan!
You made my day! Till och med knäet känns bättre!
Läser bloggen din baklänges som vanligt.
Tack för många fina måndagsbidrag och länkar genom åren!