onsdag 21 december 2022

Energimedveten – moi?!Klimakteriehäxan retar sig på tv4:as fåniga råd om hur man ska gå tillväga för att spara energi. Hon inbjuder oss alla att delta i diskussionen, och det gör jag gärna.

Öppna inte kyl och frys. Det är lite svårt att få ut mat utan att öppna dörrarna till kyl och frys. Om man menar att stänga dörrarna direkt efter man tagit ut maten så är det nog nåt man gör av ren självbevarelsedrift. För hur kul är det att avisa en frys stup i ett.

Kliv ut genom ytterdörren snabbt. Bor i lägenhet. Husets alla våningar är uppvärmda.

Stäng av eventuella spisplattor och strykjärn. Det är väl självklart att jag stänger av spisplattor när min mat är klar. Vill ju inte att brandvarnaren går igång. Äger inget strykjärn.

Spara på din telefon. Alltså om man menar att jag inte ska ha min telefon på laddning jämt, då medger jag att jag är en energibov. Har alltid haft mobilen på ”permanent laddning”, så att den är fulladdad när jag väl behöver den.

Inomhustemperaturen i lägenheten regleras automatiskt via HSB. Jag är väldigt tacksam att de inte snålar med värmen. Har som lägst 19,5 grader inomhus, som högst 22 grader.

Släcka lampor. Har aldrig haft alla lampor tända i varje rum förut. Kanske har jag blivit mera noggrann med att släcka lampan när jag lämnar ett rum. Med detta sagt, nej jag släcker inte all belysning. Har nämligen ingen lust att snubbla över trösklar i mörkret. Det är dyrare för mig och samhället om jag bryter lårbenshalsen. Har haft LED eller energisnåla glödlampor i många år.

Har ingen diskmaskin och ingen egen tvättmaskin. Har alltid använt sista kvällspasset i tvättstugan, vilket HSB rekommenderar nuförtiden. Så jag var före min tid;-)

Spar jag på vatten? Nja, inte direkt. Under vintern njuter jag av ett dagligt bad. Så är det bara. Måste ju faktiskt tina upp någon gång;-)

Efter ett strömavbrott för några år sedan köpte jag världens värstingsficklampa och en hel hög med batterier av olika storlekar. Inköpen hittar ni här.

Det är Klimakteriehäxan som tagit upp temat idag. Häng på du med!

16 kommentarer:

LillaSyster sa...

Instämmer i dina svar, men jag har diskmaskin och det ska ju vara mer energieffektivt än att diska för hand. Ja vet inte riktigt heller var jag ska kunna spar in på mer el.....det är ju inte så att jag slösar.

Susjos sa...

Jösses vilka galna tips som TV4 visar, öppna inte kyl och frys...hur ska man då få ut maten? Stäng dörren snabbt...inte håller man väl öppet om det är massa minusgrader ute, och vi som bor i lägenhet behöver ju inte fundera på det dock.
Försöker släcka lite lampor i alla fall...!
Ha en fin kväll!
Kram

Guldkryckan sa...

Tips som alla väl följer per automatik kan jag känna, jösses.
Här låter vi lampan över diskbänken stå på kvällstid, nog det enda vi "slösar" med för att inte ramla och slå ihjäl oss, begravningar är ju skitdyra. ;)

Ha en fin fortsättning på kvällen Bp.

Åke sa...

Jag instämmer med LillaSyster. Att värma upp varmvatten är en stor kostnad dvs drar mycket energi. Jag ser till att starta diskmaskinen när priset är som lägst, jag ställer klockan och kliver upp 02:00 utan problem. Jag släcker gårdsbelysningen på natten och nyttjar vedspisen rätt mycket mer både för värme och laga mat. Ett dygn när det var -18-19 grader ute drog mitt hus 55kw på 24 timmar. Men då snålade jag på all belysning. Nu närmare jul kommer mycket att lysa i mitt hus. Lill Plutten kommer hit och döttrarna med. Jag går på sparlåga efter julen igen.

femfemman sa...

Det blir nog väl. Har släckt utterbelysningen. Det är inget som vi har nytta av. Blir lite fånigt med alla "råd".

Äventyret framtiden sa...

Intressanta råd som känns snudd på överflödiga men troligen är det ingen självklarhet för alla som konsumerar. Men öppna kylskåpsdörren måste man förstås, likaså ytterdörren. Nu har vi annorlunda betingelser här än uppe i Norden men likväl behöver el sparas här också. Kanske jag gör ett inlägg jag också med de här råden som grund. Kanske i mellandagarna.

www.saramadeleine.se Orsakullan sa...

Men gud? Mycket av detta gör väl de flesta redan idag? Som du skriver varför ha massa lampor tända i rum man inte är i till exempel. Det känns lite som detta går till överdrift.

Har svarat på din kommentar i min blogg i inlägget om ätstörning.

Förresten kommer till någon wordpressblogg när jag klickar på din adress du lämnat på min blogg 😅.

Kan din blogg i huvudet så får googla mig hit nu, kunde förut klicka (du vet man är lat) 😅

nalta norrland sa...

Att spara på energi är ju något vi matas med dagligen sedan några månader tillbaka, eller det har väl pågått längre tid men det har blivit mer och mer senaste tiden.
Jag har ytterdörren öppen så länge att jag kan gå in/ut och har jag hund med mig vill jag gärna även den ska ta sig in/ut genom dörren innan jag stänger 😜
Kylskåpet är väl inget man har öppet mer än man behöver?
Jag tvättar och kör diskmaskin när det behövs utan dåligt samvete.
Vi har motorvärmare och kupévärmare i bilarna, skulle aldrig i livet starta bilen utan den först stått på motorvärmaren med tanke på när den används har vi minusgrader.
Sån är jag.
Jo jag badar oxå i badkar utan att ha dåligt samvete.

Klimakteriehäxan sa...

Ser att det råder en öronbedövande enighet om hur korkade råd killen i TV4 lyckades pressa fram!
Ett bad om dagen - då skulle jag bli alldeles för torr i skinnet! Och nu har vi inga badkar kvar. Tvättar gör jag som du i stora tvättstugan, snabbt och effektivt. Och ficklampa är en bra investering.

Ditte sa...

Har inte läst Klimakteriehäxans inlägg idag. Men jag ska göra det.
Ibland blir det som att "sila mygg men äta elefanter".
Mycket är ju självklarheter och har alltid varit det. Så de är ju inget nytt.
Jag gör nog som du. Men eftersom vi inte har badkar längre så går det åt mindre vatten. Klart att du ska tina upp.

Gunnel sa...

Många gånger känns råden så onödiga. Det är ju sånt som alla redan gör sen tidigare. Något som vi inte ger avkall på här hemma är värmen inomhus. Vi har 22 grader för jag vägrar vara inne och frysa. Jag är alltid lite småfrusen av mig. Vi har också LED lampor sen många år tillbaka.

Anki sa...

Ganska självklara råd ... och sånt som de flesta av oss redan har koll på!
Ska titta in till Klimakteriehäxan ...

Svar: Jag var hos ögondoktorn i augusti, så såå fort har det inte gått. Ska bli skönt att få det fixat i alla fall.
Jag lekte aldrig med Lego ... antagligen för att min farmor tyckte jag skulle leka med dockor istället, vilket jag aldrig gjorde.
Köpte en låda med 500 blandade bitar till Charlie - inte något "tema-lego" som jag tycker är hemskt dyra och hindrar den egna kreativiteten .. men bra på ett sätt, då de övar barnen att följa en beskrivning.
Du såg min tanke med bilderna på Muffin :)

Hanneles bokparadis sa...

äger strykjärn men minns inte när jag använde det 🙂

christian sa...

Ja du har ju så rätt, mycket är självklart annat är trams å sen ska man ju leva också....

byblixtra sa...

Ja, de där råden kan man både reta sig på och bli road av. :-)

Att inte öppna kyl och frys, då blir ju lite svårt att laga mat. Å, andra sidan sparar man el genom att inte laga mat.

Gå ut snabbt genom ytterdörren. Alltså, vem håller ytterdörren öppet länge när det är kallt ute? Man vill ju inte ha in kalluften.

Med tanke på brandrisken hoppas jag verkligen att folk slår av spisplattor och strykjärn när de inte används!!

Spara på din telefon? Antar att att man inte ska ladda den så ofta men behöver man ladda den så gör man det, eftersom det ofta är den telefon vi har, när vi inte har fasta telefoner längre.

På tal om belysningen så hittade jag ett räkneexempel:

"I augusti 2022 kostade elen i snitt 305 öre per kilowattimme. Att ha en julstjärna / ledlampa på 3,5 watt tänd dygnet runt hela månaden kostade då 8 kr. Att jämföra med en gammal glödlampa, som var betydligt dyrare och kostade cirka 57 kronor. Detta enligt en uträkning som Smålandsposten gjort."

Fast i augusti lär inte många ha julstjärnorna tända. ;-)

Visserligen kostade glödlampan mer att ha tänd men den bidrog till att värma upp i rummet, dock inte mycket, medan LED-lamporna inte avger värme.

Paula sa...

Mina få spartips är som följer: jag tvättar bara fulla maskiner, torktumlar inte utan hänger tvätten, diskar för hand då jag aldrig ägt en diskmaskin men inte under rinnande vatten. Innetempen reglerar jag inte själv, tvärtom blir hyresvärden förargad om man vrider på elementen för då funkar inte fjärrstyrningen på vår bergvärme. Använder också micron rätt mycket,det är väl el-effektivt? El och värme ingår i vår hyra, o vi fick faktiskt en höjning där på en hundring i månaden från februari. Det är väl inget att beklaga sig över!