tisdag 13 december 2022

11 minusgrader och semifinal

Om man vill ha en sådan himmel får man stå ut med11 minusgrader;-) Innergården ser ut som ett månlandskap.

Rätt läckert, eller hur!?

Kroatiens landslag efter straffvinsten mot Brasilien. Foto: New York Times.

En evig ung 37-åring Luka Modric. Foto: New York Times.


Varning för långt inlägg

I skrivande stund kan jag ”skryta” med 11 minusgrader. Detta betyder att jag har gått i ide och håller på att skaffa mig några värmande tankar inför kvällens första semifinal mellan Argentina och Kroatien. Fick också ett väldigt värmande mejl från Ruth i Virginia. Hon är liksom jag en riktig fotbollsnörd och bifogade en lång artikel som skrivits i New York Times om årets fotbolls-VM. Så dagens inlägg är helt klart inspirerat av fina Ruth:-)

Argentina-Nederländerna
Vem minns inte skandalmatchen Argentina-Nederländerna i kvartsfinalen?! Messis hand (Guds hand à la Maradona anno 1986) vid mittlinjen lät domaren Antonio Mateu Lahoz bara passera. Inte vågar man väl varna en Messi. Suck! Men domaren lyckades ändå dela ut 18(!!!) gula och ett rött kort till spelare på plan och ledare på bänken.

”Deporterad”
Behöver knappt lägga till att domaren ”deporterades” och lär ha dömt sin sista match på ”hög” internationell nivå. Kan faktiskt inte ens gnälla på FIFAs domarkommitté som utsåg Lahoz som domare i den här matchen. Karlns meritlista är gedigen om man säger så.
 

Argentina
Jag ogillar det argentinska landslaget. De spelar fult, filmar, går och skriker på domarna, är osportsliga… och har Messi. Han är attitydmässigt inte ett dugg bättre än sina medspelare trots att han är en gudabenådad bollkonstnär. 

Kroatien
Kroatien debuterade i fotbolls-VM 1998 i Frankrike. Då slog de Nederländerna med 2-1 i bronsmatchen på Parque de Princes i Paris. Gissa vem som satt på läktaren – lilla jag såklart:-) Sedan dess har Kroatien kvalificerat sig till varje VM med undantag 2010. Laget var i final 2018 mot Frankrike men förlorade. På något sätt vill jag att Kroatien tar sig till final igen. 

Hårt, tufft men schysst
Kroatien är ett tufft gäng. De gnäller inte, filmar inte men offrar sig till sista blodsdroppen. De ger inte upp utan ”malar på” som ett lag. De spelar ingen tekniskt attraktiv fotboll, men de har Luka Modric som dirigent. Han ”leder” sitt lag med hjärnhand. Karln är 37 år gammal. Det varken syns eller märks.

15 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Tack, tack! Jag börjar snudd på bli lite fotbollsnörd jag också, men väldigt liite men blir inspirerad av din glöd. Tack för rapport igen! Jag skummar inte, jag läser noggrant kan du tro.
Kvällshimlen i minusgrader är så där vacker som bara himmeln kan bli däruppe i Norden. Underbart vacker!
Njut av matcherna som återstår!

nalta norrland sa...

Heja Kroatiska laget ⚽️

Minus 11 hos Dig är kanske kallare hos Dig… luftfuktighet och vindar.

Jag har nog varit för mycket utan vantar i kylan för jag har röd och nariga händer med självsprickor som gör jäkligt ont.

Tony sa...

13 minus här i Tranemo, sitter och väntar på matchen.

LillaSyster sa...

Såg solen en kort stund, men dagens promenad var så kylig, bara -8, men dä det blåste på bra blev det som -15. Att gå i ide är en himla bra idé- väck mig i mitten på mars=)

femfemman sa...

Femton grader här. Och det ser mörkt ut för Kroatien. Tyvärr!

Ditte sa...

Verkligen en vacker himmel! Var liknande hos oss.
Snygga bilder!
Här är det fotboll i kväll. Första parkett. Men Argentina leder nu med 2-0- Snygg straff av Messi.
Men visst hade det varit roligt om Kroatien skulle ta det. Finns en chans. Vore ul!
Kul med mejl från Ruth. Alltid roligt att få.
Och roligt med din analys.

Gunnel sa...

Sådär! Nu har jag fått dagens dos av fotbollsinformation. Tack för det. Du är väldigt kunnig. Jag undrar om du inte hade passat bra som kommentator i sport-TV. Kikar in i morgon igen för mer fotbollsnyheter.

Carita Liljendahl sa...

Inte SÅ mycket snö, men kallare än vad ni vanligtvis har i S:holm tror jag.
Vet vem finalisterna är i VM men kollar inte matcherna.
Läser ändå en del av det du skriver, för det är intressant på ett annat sätt.

Paula sa...

Men Ruth! Inte hade jag en aning om att hon var fotbollsfantast! Så häftigt! Ja, jag ska inte orda något om fotbollen, men jag kan ju ändå tycka attKroatiens tröjor var ganska speciella, o syns bra på planen!Men du, inte var väl detta något långt inlägg, jag som gick o hämtade en ny pilsner o allt...hann ju knappt ta en klunk innan du var klar..

Stefan Karlsson sa...

Mycket snö och fina kvällshimlar. Det går att fånga härliga motiv just nu.
Jag unnar Lionel Messi ett VM-guld så det får bli en hållen tumme för Argentina i finalen.

christian sa...

Håller som vanligt helt med dig i din fotbollsanalys.....förstod aldrig hybrisen kring Maradona lika lite som den kring Messi....en spelare är aldrig större än hans karaktär/attityd å den är vad gäller ovannämnda spelare bedrövlig! Dåliga vinnare är det absolut värsta som finns å man kan bara hoppas att någon sätter stopp för dessa vidriga beteenden...jag menar det är ju så oerhört viktigt i alla andra sammanhang att offentliga personer ska vara föredömen.....
...nä...argentina: tvi vale!!!

Anki sa...

Tack för dagens fotbolsinfo ... nu vet jag allt jag behöver veta! :)
Jättefina bilder på solnedgången hos dig!
Svar: Såklart har jag anmält flytten av elen via nätet, men jag hade en fråga som jag inte fick svar på, därav tiden i telefonkön. Nu är det fixat och jag har full koll :)

Susjos sa...

Å nu vet vi, Kroatien är utslagna, blir dock nästan nyfiken på matchen då Argentina spelade en bra match?
Men visst tar väl Frankrike Marocko? Spännande blir det i alla fall!
Va kul att du var på plats 1998 i Paris!
Ha det gott!
Kram

Annika sa...

SÅ vacker himmel, en sådan där perfekt rosa vinterhimmel.
Vill också ha riktigt vinter, men får glädja mig över att det var -4 imorse då jag var ute. Härligt.
Hmmm, tror jag vill att Argentina ska vinna ... TROR det ...
Messis guld liksom ... MEN å andra sidan gillar jag inte lag som filmar och är divor heller ... så ... gaahhh
Fast å ena sidan bryr jag mig ju bara sådär, hahaha. Du kommer att sakna VM då det är slut.

Paula sa...

Jamen vlken bra liknelse, månlandskap! Aftonrodnad vacker natt sägs det. Det konstiga är att vi har vacker morgonrodnad också som borde betyda slask i hatt men kylan den består. I skrivande stund -18. Ännu ett dygn med kyla väntar, sen ska det bli total omvändning. Har nog aldrig följt väderleken så noga som nu. Som du märker kommenterar jag inte fotbollen, det beror enbart på att jag lyckats undvika att höra eller läsa något alls...hur man nu kan lyckas med det. Men jag lovar att jag ska lägga de slutliga segrarlaget (Frankrike?) på minnet!