tisdag 6 december 2022

Tisdagsreflektioner
Ni som tittar med ett öga (eller båda) på fotbolls-VM har kanske lagt märke till att bland annat de kroatiska spelarnas namn är väldigt ”itchiga” - -vic, -sic, -tic, cic, -ric, -lic. Beundrar kommentatorerna som kommer ihåg namnen och dessutom kan uttala dom. 

Uttal
Vad gäller rätt uttal av namn rent allmänt så har alla journalister som rapporterar från VM i Qatar fått en ljudfil, där de kan lyssna på namnens rätta uttal. Det var inte bättre förr;-)
 

Gianni Infantino
Oavsett vilken match det gäller så är han på plats Gianni Infantino, FIFAs president som har fått så mycket kritik. Och det är inget problem alls att närvara på matcher som går samtidigt heller. Under halvleken slänger han sig i en bil och kör till den andra matchen. De korta avstånden i Qatar är idealiska för Infantino som alltid är oklanderligt klädd i kostym med vita gympadojor.

Brasilien-Sydkorea 4-0
Vissa journalister påstod att Brasilien förödmjukade (stackars) Sydkorea när de gjorde fyra mål i första halvlek och firade på ett så roligt sätt. Jag tycker motsatsen. Brasilien höll igen rejält i andra halvlek och lät Sydkorea göra ett tröstmål. Tycker brassarna uppträdde väldigt schysst och fint där. Sportsmanship när den är som bäst.

Marocko skräller:-) Marocko-Spanien 0-0 FT/ET. 3-0 efter straffar
Äntligen har detta VM fått sin första "riktiga" skräll. Spanien som hade övat slå tusen straffar innan VM lyckades nu inte ens sätta en enda. Marocko däremot satte tre och missade en. Det var en välförtjänt marockansk seger. Älskar sådana helt otippade resultat:-)
 

PS. Bilderna har ingenting med inlägget att göra. UF – Ung företagsamhet hade en utställning i Täby Centrum i helgen. Sedan måste det gå riktigt knackigt för familjen Parnevik, att de förnedrar sig så att göra reklam för världens fulaste pyjamas – suck. DS.

14 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Så där ja, nu har jag åter fått en uppdatering av klass tack vare dig BP! Nu vet jag läget så det känns bra. Här ösregnar det som bara den, har hållit på i timmar men på insidan går det ingen som helst nöd på oss. Har dock inte hunnit se på tvn alls idag.
Ha en fin kväll!

femfemman sa...

Hörde om straffläggningen på vägen hem. Unnar verkligen Marocko ett avancemang.

Har en väninna som är gift med en kroat. Hascanovic ..Jag tycker nog att kroatiska namn är enklare än namn på en del andra språk. Japanska är inte lätt... ej heller alla franska.

Gissarxatt det blir en match mellan Maricko och Portugal. Heja Marocko!!

Ditte sa...

Vi har följt en del av matcherna, inte minst Brasilien mot Sydkorea. och tycker att Brasilien gjorde det jättebra. Och i fotboll är det ju fortfarande målen som räknas.
Visst var det riktigt kul att Marocko otippat slog Spanien. Heja!
Nu är det Portugal- Schweiz och det ser ju lovande ut för Portugal. Just nu.
Kul att läsa dina funderingar.
Vad gäller familjen Parnevik kan en ju bli trött. Jo, det var kanske meningen.

Gunnel sa...

Det skrivs så mycket om att familjen Wahlgren alltid är med i TvVoch allt möjligt. Jag tycker att Parneviks placerar sig på en "hedrande" andraplats.

nalta norrland sa...

Angående Parnevik, Wahlgren och allt vad de nu heter kändisfamiljerna som viker ut sig för pengar så antingen har de pengabrist eller så bara jäkligt k💥t på att synas i media.
När det gäller J så jobbar han så mycket han vill 🙃 hans besök på Sjukstugan var en ren koll (astma/kol-koll) då J känt sig ”flåsig”. J sa att han fick med beröm godkänt ☺️
När det gäller namn så är vissa namn jäkligt svåra att uttala trots de inte befunnit sig bakom järnridån 😅
Wales har ju väldans märkliga namn, stavning och uttal.

Anki sa...

Heja Marocko! Tack för uppdateringen av vad som sker!
Namn är knepiga ... men bra att reportrarna försöker få till det rätta uttalet :)
Svar: Ang. foten, så är det samma problem som jag skrivit om förut. Alltså min vänstra stortå - eller leden där den liksom sitter i. Väntar på svar efter blodprovet om ev. gikt och annars en tid för röntgen.

Anni sa...

Jag säger bara Goncalo Ramos! Vilken kille!
(Ja, man kan säkert göra ett sådant där special-c, men det kunde inte jag på datorn nu)

christian sa...

Heja Marocko, vilket hjärta vilka kämpatakter, även defensiven är en konst inom fotbollen.
Spanien är som jag sagt i många år enbart tråkiga trista å se på....dutta bollen hit å dit huvudsaken att inte motståndaren får låna den, de har ju fullständigt missa poängen med spelet, nämligen att göra mål!
Se på Portugal, what a game, även om jag höll på Schweiz!

christian sa...

P.S. Parneviks . . . är man pengar-å-uppmärksamhets-kåt gör man vad som helst....

Annika sa...

Fotbollsfixen hos BP done and done!!
Det tackar vi för.
Ja, det är verkligen lustigt hur kändisar säljer sig, samma här. Ibland ser man ngn riktigt stor skådis göra reklam för en bil tex. Brukar tänka då att det finns en längtande, fattig okänd skådis som såååå mkt mer behövt det arvode som betalas. Dessutom tar kändisarna så mkt mer i arvode än vad en okänd skådis får. Ja du vet ... K och hennes fd jobb på en reklamfilmsagentur i Hollywood ... vad mkt mer de fick betala även en aldrig så lite känd skådis än en helt okänd ...

Susjos sa...

Min man har också nämnt att alla i Kroatien har namn som slutar på -ic, och visst är de svåra att uttala, smart med ljudfiler!

Jag såg faktiskt straffläggningen i matchen Spanien-Marocko, målvakten för Spanien slängde sig helt fel varje gång! ACK JA, inte lätt, visst är det kul med en skräll, men min man ville såklart att Spanien skulle ha gått vidare!

Ja, visst är det lustigt att rika kändisar gör reklam för alla möjliga grejer..varför liksom?
Ha det gott!
Kram

Paula sa...

Två själar och en tanke, om reklamen med Parneviks!
Dom sålde ju huset och köpte nytt, kostade väl än mer...
Såg en kul grej idag på twitter. Någon skrev att det var ovanligt många som nu var sjuka för de hade drabbats av mag-qatar....hihi

Carita Liljendahl sa...

Du ska veta att jag med ganska stort intresse tar del av det DU skriver om fotbolls-VM. Jag har ingen aning om vilka lag som kommit hur långt osv. Byter kanal så fort VM visas där, men ibland går det inte i nyheterna att undgå resultat. Helt ok så.
Men att läsa om spelares frisyrer genom tiderna, hur namn uttals osv. Det är trevligt :-)

Freedomtravel sa...

Jag minns när vi pratade om Zlatan med nån lokalinvånare i nåt land (minns inte vilket, kanske Marocko) och personen kommer till slutsatsen att "Ah, det är i Sverige alla har namn som slutar "vich" ..." ;)