tisdag 20 december 2022

Slutrapport om fotbolls-VM

Hundratusentals människor väntar på kortegen med de argentinska världsmästarna.

Enligt BBC sov Messi med pokalen, på riktigt alltså.

Vilt firande sedan laget landade på Buenos Aires flygplats klockan 02:30 lokal tid.

Varning för mycket långt inlägg.

Har inte räknat alla inlägg jag lagt upp som handlat om fotbolls-VM den senaste månaden. Men det blev ju ett antal. Älskar vara ”expertkommentator” från tv-soffan. Det här inlägget är dock det sista i ämnet. Tusen tack att ni hängt med och att några av er har blivit liiiiite frälsta;-)

Den internationella pressen svängde halvvägs in i mästerskapet. Tonerna blev betydligt mera positiva och medierna var helt överens om att fotbolls-VM i Qatar var det bäst organiserade de någonsin besökt. Att avstånden mellan arenorna bara var några få kilometer underlättade deras arbete enormt.

Att man dricker vatten alternativt energidryck i pauser är ju ”normalt”. Den här gången sög spelarna även på sådana klämpåsar, som jag trodde var till för barn. Påsarna kallas förresten för matklämmisar.

De flesta målvakter hade gelé alternativt vax i håret. Även vissa utespelares frisyrer såg klanderfria ut efter 90 respektive 120 minuter.

Alvarez, Argentinas 22-åriga stjärnskott spelar till vardags i Manchester City, där han 2020 tjänade mera än 20 miljoner dollar/år. Med en sådan lön tycker jag nog att han borde ha råd med en hudläkare som ser till att killen blir av med sin svåra akne.

I finalen var det inte bara den rödklädda polska domaren som liknade en tomat i ansiktet. Perfekt färgmatch alltså;-) Argentinas MacAllister såg också ut att ha fått för mycket sol på sig.

Den franska presidenten Emmanuel Macron fanns på plats i Doha. Den argentinska presidenten var… kvar i Argentina eller?! Han kanske inte gillar fotboll. Men 95 procent av publiken bestod av argentinare. Så himla kul! Det snackas visserligen om ekonomisk kris i Argentina, men det märktes inte i Qatar. För det måste ju ändå ha kostat en slant att ta sig dit, för att inte tala om hotellkostnader och matchbiljetter.

Svt-tv4 - studio
En jämförelse mellan svt:s och tv4:ans fotbollssändningarna är lätt. ”Gimme svt anytime”. Att visa reklam istället för nationalsångerna är nästintill en dödssynd. Programledarna ”hackade” en aning i båda kanaler, men svt hade trumfkortet i sin hand: före detta VM-domaren Jonas Eriksson. Den killen är en naturtalang.

Kommentatorer
Chris Härenstam och Glenn Strömberg (svt) kompletterade varandra perfekt och verkade ha roligt tillsammans. Synd att Glenn nu ska jobba heltid för Viasat. Lasse Granqvist och Hasse Backe – nja, ingen klockren kombo. Granqvist lider av partiell verbal diarré och kränger ur sig oväsentligheter vid fel tidpunkt. Hasse Backe – han vet vad han pratar om och öppnar munnen bara när han har nåt att bidra med.

Johan Kücükaslan
Johan Kücükaslan (svt) på plats i Qatar var en ny väldigt positiv bekantskap för mig. Han är lite av en ”grävande” sportjournalist och lyckas få till intervjuer med alla möjliga personer på ett nästan otvunget sätt. Extra plus: han pratar på ett sådant sätt att personer med hörselnedsättning lätt kan avläsa hans läppar. Eloge där!

10 kommentarer:

femfemman sa...

Funderade just på det där med att så många har råd att åka långväga och dessutom köpa dyr biljett...och hotellrum.Ojämlikhwt så att det förslår!
Men så är det ju.
Ur penga-aspekt, så är ju allt kring proffsfotboll...iaf på herrsidan ..Helt sjukt. Har lite svårt att smälta att det är så...
Men det är väl så att världen inte är ett dugg rättvis... och jag gör inte mycket för att den ska bli bättre.
Lite konstig kommentar på e expertkommentators analys. Men det var just vad som föll mig i tanken.
Och visst är det lite gott att VM är slut. Så känner jag efter alla större mästerskap

nalta norrland sa...

Inte kan det fattas pengar inte, det lär ju ha kostat massor med flyg ✈️ hotellrum, mat och sånt förutom biljetter till matcherna.
Men kan man så varsågod 👍 måste ju vara en upplevelse.
Tycker Du gjort ett bra jobb som sportkommentator från soffan 👍

Paula sa...

Bra sammanfattning, kunde inte sagt det bättre själv! Skämt åsido, nej jag har inte blivit biten, jag har inte engagerat mig i fotbollen, det ska bli kul att höra vad mitt barnbarn Simon har att förtälja om turneringen när vi ses i jul.







Susjos sa...

Jättekul sammanfattning av detta VM! Jag undrade också hur alla argentinare hade råd att åka dit?
Jag måste visst lyssna på svt:s Johan K, gillar när folk talar tydligt!
Nu vidare mot jobbet!

Guldkryckan sa...

Det var ju en bra sammanfattning av detta mästerskap, du är bra på detta Bp. :)

Ser redan fram emot nästa gång det är fotboll så jag kan få rapporterna här, som vanligt. ;)

Ha en fin kväll nu Bp.

Gunnel sa...

Sån här exellent sammanfattning bidrar aldrig TV med. Här har de nåt att lära. Du uppmärksammar allt både på och utanför planen och allt är lika viktigt. Den där vaxen för håret är jag intresserad av. Den borde jag ha. Svagt, tycker jag att TV behöver så många som sitter och babblar i munnen på varandra. Du klarade dig galant utan bisittare. Men det ska klart var en kvinna till det.

Äventyret framtiden sa...

Argentinarna måste ha haft på känn att de skulle vinna och har sparat pengar länge, länge för att kunna vara på plats och heja på laget.
Uffe visade mig en bild av hur det såg ut, liksom du gör här ovanför med alla 100 000-tals människorna som ville vara med om kortegen. Otroligt! Undrar hur många om dog på kuppen, blev nertrampade. Jag skulle inte ha vågat vara där.
Tack BP, nu blir det fotbollspaus ett tag. Jag hängde med lite grann tack vare dig!

Ditte sa...

Tack för din slutrapport! Har ju hänt med under stora delar av VM och med i dina analyser och verkligen gillat dem.
Såg på tv att Zlatan hade en pratstund med Macron. Kul! Johan K från SVT
tyckte vi var superbra och kan konsten att få de han intervjuar att "prata". Och spm du skriver talar han tydligt.

Klimakteriehäxan sa...

Obetalbar folkfest i Buenos Aires. Men jag tror inte jag hade vågat gå ut bland alla hysteriska människor om jag hade varit där ...

christian sa...

Intressanta analyser/åsikter, framförallt vad gäller detaljer typ röda ansikten, acne å annat slutar du aldrig att förvånas!
Tyvärr är det få kommentatorer/experter som man orkar lyssna på.....skönt att "ski..." är över, så vi kan återgå till normal fotbollsvardag med ett "riktigt" em 2024!