fredag 9 december 2022

Fem en fredag: Vecka 49 – ”Retro”1. Vilken var den senaste fysiska bok du köpte?
Jens Henrik Jensen - Oxen Gladiator, femte delen i Oxen-serien. Köpte boken förra veckan.

2. Vilken CD lyssnade du senast på?
Det var så länge sedan att jag inte minns.

3. När tittade du senast på DVD?
Se svaret på fråga 3.

4. Hur längesen var det du pratade via fast telefoni
Vi sa upp vår fasta telefon 2017, så då omkring var nog sista gången jag använde en fast telefon.

5. När använde du senast kontanter?
Det var faktiskt i veckan hos Apoteket. Kom på att jag inte hade en kasse med mig för att stoppa in varorna. Kassen kostade två kronor. Gäller det sådana små belopp tycker jag att det är löjligt att använda kort.

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

PS. Bilden jag lägger upp är dagsfärsk och har absolut nåt med inlägget att göra. Beyond Retro är en second hand butikskedja med bland annat en butik i Täby Centrum. DS.

20 kommentarer:

Guldkryckan sa...

Dvd går ju här nästan dagligen, men cd var det jättelänge sist.
Ett och annat mynt tror jag nog jag har hemma, fast vad det är för valuta har jag nog ingen aning om. ;)

Fast telefon har vi inte använt sen 2010 nånstans om inte ännu längre sedan.

Tillönskar dig en fin fredagskväll BP. :)

Bokdamen sa...

Mitt minne fick utstå prövningar idag, längesen för så mycket. Men kontanter hanterar vi fortfarande på jobbet, både yngre och äldre har det, men kortbetalning är det som använts mest. Ha en skön fredag och helg!

Mrs Calloway sa...

använder DVD då och då, CD mindre ofta. kontanter använde jag senast idag för att växla och betala. gillar inte att bära runt med pengar. föredrar kort annars.

Hanneles bokparadis sa...

Beyond Retro har jättefräcka kläder till elva- och fjortonåringen!

LillaSyster sa...

Tack för boktips. DVD stoppade vi i förra helgen och såg en Bond film. CD spelade jag senast igår på jobbet. Kontanter.....det var ett tag sedan.
Trevlig helg!♡

femfemman sa...

Trevlig skylt!
Här har vi CD spelare, men den används alldeles för sällan. DVD är ett minne blott. Synd att vi inte kan spela upp alla de VHS som fortfarande finns kvar i en undanskymd hylla!
Visst har vi fasta telefonen kvar. Finns en apparat i köket. Minns inte när den användes senast.

Äventyret framtiden sa...

Här spelar vi CD så gott som varje dag. DVD, nej, inte på långa tider däremot. Pengar och kort gäller; tycker det är en utmärkt kombination, förstår mig faktiskt inte på Sverige med det kontantlösa samhället. Så sårbart det blir. Bra att kunna gardera sig.
Fasta telefonen och telefonandelen sade vi upp år 2021, då vi flyttade hit till Madeira. Däremot har vi en porttelefon nu men den går ju inte att ringa med särskilt långt, bara från porten och in. Först tänkte vi att vi inte skulle behöva den, men ack så vi bedrog oss. Här använder man porttelefon och aviserar att man är på väg in, även om vi har grinden öppen.

Paula sa...

Men går du o bär på slantar? var har du dem? I en plånbok? Jag har ingen plånbok längre. Mina mynt om jag har några hamnar i en spargris som jag inte kan tömma för ingen bank vill ha mina mynt. haha. Ja du handlar många böcker, i pocket? Jag tycker texten blir för liten, får så ansträngda ögon när jag ligger och kisa i sängen där jag brukar läsa. Min gulliga bokbuss-flicka har i uppdrag att leta fram böcker på engelska åt mig, o hon har fått instruktioner att inga pockets eller böcker med pytteliten text...
Bra service får jag!

Ditte sa...

Kul första bild. Butiken "Beyond Retro " finns ju bl.a här på Söder-
Och kul att läsa svaren Men frågorna är just "retro". Känns inte direkt aktuella.
Oxen Gladiator serien känner jag till men har ännu inte läst någon av böckerna

Tony sa...

Tack för dessa fem svar... kul.

Monica sa...

Har alltid kontanter med mej så jag slipper gå hem tomhänt.
Har fast telefon kvar vilket var bra när vi hade strömlöst i över ett dygn, folk kom till oss och lånade den när alla master gått ner på noll.
Det här digitala sårbara samhället är skit, det går snart inte en dag utan att man måste ringa ett callcenter.
Fotbollen ligger på minus idag den gjorde att jag inte fick med hela The Split en helt underbar serie får satsa på reprisen :-(
Ha det bra :-)

Lottens bokblogg sa...

Ja, med så små belopp känns kortet onödigt. Vi lyssnar fortfarande på CD och ser på DVD.

Gunnel sa...

Har några enstaka sedlar och lite småmynt ibland, men annars föredrar jag svisch eller kort. Fast telefon har vi inte haft på drygt 20 år.

Janerik Sundh sa...

Reagerade på Apoteket, en av gubbarna på mitt internetkafé lärde mig, och alla andra där, för två år sedan att det är suveränt att e-handla på apoteket.se eller apotea. Han berättade att på nätet får han rabatt på allting utom receptbelagd medicin. Snabb leverans och ofta i brevlådan. Jag använder oftast e-handel sedan dess och jag är nöjd.

Violen sa...

Skylten är ju som klippt och skuren till dagens frågor på temat RETRO! Kontanter är bra när det gäller små belopp och när det strular med kortbetalning (händer faktiskt lite då och då).
Ha en skön lördagskväll!

Anki sa...

Kontanter ... hm ... vet knappt hur "riktiga" pengar ser ut längre.
Ingen dvd och ingen cd heller. Vill jag lyssna på musik eller se film så finns ju andra möjligheter numer ... och den fasta telefonen är borta sedan länge.

Carita Liljendahl sa...

Kul att läsa andras svar - åter en gång!
Kontanter är inte helt utdömda, inte böcker heller.
Men cd och dvd, för att inte tala om fast telefoni, tycks vara väldigt anno dazumal.

Freedomtravel sa...

Lite roliga frågor faktiskt! En bok händer väl att jag läser ... CD-skivor använder vi bara när vi får ett ryck och vill köra vårt gamla träningsprogram (som vi har på CD och då måste vi använde Peters gamla dator som har en sådan CD-lucka ...). Kontanter? Oj, det är inte ofta ...

Åke sa...

Kontanter: Det var faktiskt i sommar, jag hade en stor dispyt med Mc Donald's, jag hade beställt tre naturella hamburgare och fick tre glassar. Jag tog naturligtvis inte emot glassen, fick tre hamburgare och fick tillbaka 60:- spänn i näven... som jag hade väldigt länge i bilen, ända till i senhösten när jag stannade till på en loppis som bara tog kontanter och som tur va så hade jag mina 60:- liggandes i mitt facket på bilen. Telefonen ja... vi en på verkstaden jag jobbade på tills 2018 ja. CD skiva och DVD har jag glömt bort... men jag ska redigera ur en DVD med farsans alla smalfilmer bara tiden lider.

Kina sa...

Kunde lika gärna ha varit jag som skrivit det här inlägget! Fast jag köper inga böcker förstås. Och det är sant, jag lyssnar ju på Fogerty också. Men nästan lika!