fredag 8 januari 2021

Fem en fredag: Vecka 1 – ”Omstart”

Det var mycket skräp man såg på marken förut, och det har inte blivit mindre av den varan. Nu är det munskydd som slängs precis överallt.

Varje vinter brukar jag lägga upp en bild som motbevisar alla som påstår att snö gör att det blir ljusare ute. Nja, döm själva;-)


 

1. Vad lämnar du bakom dig i år?
Ett 2020 med en pandemi utan vaccin, ett amerikanskt val och Brexit. Nu lär vi få dras med det eländiga viruset ett bra tag till, men nu finns det åtminstone fler vaccin som godkänts. Även den sittande amerikanska presidenten får vi stå ut med i tolv dagar till, men sedan finns det hopp. Å Brexit är det bäst att inte prata om;-)

2. Hur vaknar du till lättast?
När solen kikar in genom persiennerna i sovrummet och kittlar i näsan. Det kan i och för sig vara damm som gör det, men tanken att det är solen är trevligare;-)

3. Vad är en sak du gör för att känna dig piggare?
Säger bara Nespresso.

4. När åker julpyntet ner?
Då det aldrig kom upp åker det inte ner heller;-)

5. Vad hakar du ofta upp dig på?
- 2020 har jag hakat upp mig på nonchalansen som speciellt unga människor visade när social distansering rekommenderades på grund av pandemin.
- SLs (Stockholms Lokaltrafik) beteende och hantering av C-19.
- Sedan kan särskrivningar reta gallfeber på mig också, för att inte tala om Greta;-)

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

PS. Det går tyvärr inte att kommentera hos er som har blogg.se. Grrrrr!!! DS.

22 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

riktigt riktigt dåligt att slänga munskydd och handskar överallt... Julljus är mysigt hemma och i trädgården, fortfarande mörkt, korta dagar. Så ett fint dokumentär om Greta i svt, hon gör mer nytta än gubbarna.

Ditte sa...

Omstart kan vara trevligt.
Intressant att läsa dina svar och i varje fall i nr 1, delvis 2 och 5 funderar jag i liknande banor. Men jag kan också reta upp mig på politiker som kommer med pekpinnar och sedan handlar tvärt om. Ja, en hel del till om hur ansvariga skött mycket vad gäller pandemin kan jag reta upp mig på. Men det är ju i och för sig lönlöst.

Här har jag inte noterat skräpande munskydd ännu. Kanske bara en tidsfråga. Däremot noterade jag att folk i största allmänhet hade dem på idag vid busshållplatserna här på Söder. Väldigt få utan och då var det inte ens rusningstrafik. Bra! Och det är trots allt en rekommendation. Det som allt annat.
Vad gäller snön är/var den helt klart vitare här på kajen och längs vattnet. Å andra sidan är det inte så många bilar som kör heller. Men tyvärr kan man inte, med bästa vilja i världen, säga att snön som föll hos dig piggar upp.Antar att bilarna där är som kör är betydligt fler-

Robert W sa...

Oj, törs du säga att du retar dig på Greta? ;)

nalta norrland sa...

Hittills har jag aldrig sett en enda slängd ansiktsmask,
sär skrivningar kan ibland vara nödvändiga eftersom datorn annars gör ett rött streck under ordet ;-)
Men kanske blir det bättre om jag skriver sär-skrivning med ett bindestreck... nej.

Idag kom ett paket med posten :) tusen tack och innehållet var - tror jag - helt, vågade inte pillra för mycket då den var hyfsat stel av kyla.
Tack för pillerkartan :D ska följa ordinationen.

På måndag ska jag försöka komma i väg å posta lite till Dig, på fem dagar borde Du väl hinna få det innan innehållet blir skämt ;-)

LillaSyster sa...

Tack bäst BP för dagens skratt. Det var sista meningen i inlägget som fick mig att börja skratta....Greta!
Vaknade till 5cm tung blötsnö idag....tur att man har schyssta grannar, när jag tog bilen ner och hämtade ut ett stort paket så var uppfaren skottad då jag kom hem. (Är glad så länge han jobbar på det företaget och har tillgång till maskin)

Freedomtravel sa...

Det är fortfarande mörkt, men det finns lite att hoppas på, helt klart!!!

Geddfish ♥ sa...

Just idag har jag inte retat mig på någonting. Möjligtvis på blåsten då jag var ute längs Vänern och gick i en timme helt frivilligt.
Jag retar mig annars på felskrivningar språkmässigt. Men inte på Greta, en ungdom. Blev i stället glad att finna henne på affischer nere i Taizé, Frankrike. Folk lyssnar iaf.
God kväll!

Mrs Calloway sa...

har inte sett några kastade munskydd ännu. men desto flera på plats i mataffären vilket jag tycker är jättebra. men tyvärr hoppar många över handspriten som finns utställd. jättebra att den finns

Paula sa...

Jag har sett de första munskydden ever här i byn denna vecka! Innan dess inte ett enda. Men, det är nog klokt att tänka till nu då vi har mycket skidturister. Både för deras och vår skull. Men du skulle förstås ha kikat på finska munskydd, från finlayson eller Marimekko! Jag är så fed-up på Trump så jag dånar...ändå kan jag inte låta bli att följa med i hans flöde, hur galet är inte det!

Susjos sa...

Nej så trist, ska det skräpas ned med munskydd nu också?!
Snö ska vara vit, då lyser den upp, vilket blir oftast en kort stund här i 08-land.
Ja 2020 var verkligen ett skitår på många sätt, nog ska väl 2021 bli bättre?
HA en fortsatt trevlig kväll!

Klimakteriehäxan sa...

Jag skrattar också åt dig och din Greta-allergi!!!!
Instämmer i mycket, munskydden retar mig också. De är ju dessutom potentiellt "giftiga"! Och vit vinter, det finns bara nån timme i våra trakter.

Emma, Sol som sol? sa...

Haha, ja vad ska man skriva...? Särskrivningar är en styggelse och jag begriper mig inte på dem.

Hannas krypin sa...

Tänker du på Greta Tunberg? Alla hyllar henne till skyarna så jag blir glad varje gång någon inte gör det.... Men jag kanske tolkade ditt inlägg tokfel.... Jag har blogg.se och det går inte ens att logga in på portalen. Sjukt störande. Jag som ville skriva en men massa inlägg nu när jag är ledig. Retar mig också på särskrivningar, att folk inte ser att det blir fel fattar jag inte.

femfemman sa...

Låter underbart att vakna av solljus. Längtar! Märker att det blivit lite ljusare på morgonen.Men grått!
Du är rolig du....reta sig på Greta! Jag fattar inte hur hon från början gick så stor uppmärksamhet. Kändisföräldrarnas inverkan!? Har inte sett filmen. Kommer nog inte att göra.
Sär skrivningar är det lätt att det blir, även för en gammal lärarinna. Även om jag oftast ser det och rättar till.
Engelsk influerat skriv sätt...
Ska skärpa mig!
För egen del retar jag mig på folk som alltid vet bäst och som aldrig kan sluta prata.
Önskar så att covidskräcken försvinner. Saknar kulturevenemang och att träffa vänner och bekanta.

Anki sa...

Förutom de få kunderna i butiken som bär munskydd så har jag inte sett några. Verkar otroligt dumt att sprida använda munskydd runt sig.
Det finns en del att reta sig på - för min det tillhör inte Greta den kategorin. :)

Ama de casa sa...

Här är det mycket skräp på gatorna (och många som jobbar med att hålla undan det). I början av pandemin var det mest plasthandskar, då när det var obligatoriskt med såna i affärerna, nu har munskydden tagit överhanden.

Vet du vad 1: Jag tog ned julen i torsdags! Helt emot mina principer att tjuvsluta på det viset - Knut inte kommer förrän den 13/1.
Vet du vad 2: När jag steg upp var himlen grå och det var blött ute för 3:e dagen i rad, men när jag tittar ut nu så är himlen blå och solen skiner. Så ska det se ut! :-)

Särskrivningar kan ibland bli ganska kul, men det kan inte Greta ;-)

Monica sa...

Härligt att du törs ta upp fenomenet Greta som tur är har Coronan nästan raderat ut henne.
Ha det bra :-)

Kina sa...

Tack för dina svar! Nu fick jag mig ett gott skratt idag också! Ha en bra helg!

Sara Pepparkaka sa...

Men- kastar folk verkligen munskydd omkring sig? Här har jag inte sett några sådana och vi har ändå haft rekommendation om att använda munskydd hela hösten.

Lillian "sognafaret" sa...

Greta og Donald er to personer jeg unngår å lese og høre om. Begredelige folk. Godt jeg ikke har møtt noen av dem.

Carita sa...

Bra sammandrag där som svar på fråga ett!
Det här med nonchalansen tycker jag också samma som du...
Och dessa munskydd... så bra att ha men hur svårt kan det vara att få dem i en soptunna?

Anni sa...

Munskyddsanvändningen och -slängandet är under all kritik. För att inte tala om alla som har dem under hakan! Sätter de kondomen om pungen också?