fredag 9 februari 2018

Studiebesök på Täbys huvudbibliotek


Fräscht och fint här.

Fyra månader försenat har huvudbiblioteket i Täby invigningsvecka mellan den 5 och 11 februari i år. Tänkte det var en bra idé att kolla hur lyckad upprustningen av Bibliotekshuset blev. Jag menar då självaste biblioteket inklusive möbler och bokhyllor i stort sett var i ”originalskick” sedan bibblan öppnades 1972(!) så hade jag onekligen höga förväntningar.

Biblioteket ligger granne med det nya kommunhuset
Huvudbiblioteket ligger granne med Täbys nya pampiga kommunhus som påminner om en byggnad i forna DDR. Utsidan av biblioteket för även den tankarna till ett öststatsbygge, men okej då, det uppfördes ju för 46 år sedan så…

Interiören då
Interiören då… Ja, jag hoppas innerligt att det inte är helt klart där än. Det enda positiva jag kunde hitta var det orange färgvalet på vissa väggar och vid enstaka sittgrupper. De udda ljudisolerade lamporna är perfekta dammsamlare, och de olika fåtöljerna ser ut som ett ihopplock. För att inte tala om skyltningen, som i det här fallet är aningen olyckligt tycker jag. A4 pappersark på de tråkiga bokhyllorna är inte speciellt tilltalande heller.

En lampskärm tillverkad i filt på barnavdelningen.


En grå och trist lampskärm på vuxenavdelningen. Även den tillverkad i ljudabsorberande filt.


En minst sagt migränframkallande fåtöljgrupp.


Ett A4 pappersark - suck. Kombinationen av bokinnehållet i den hyllan är aningen olycklig kan jag tycka.

Slutsats
Nu blev i och för sig det nya Kommunhuset billigare än de 530 miljoner kronor man hade räknat med. Notan gick på ”endast” 483 miljoner. Antingen har mellanskillnaden spenderats på annat håll, eller så har inredningskonsulterna ingen smak. För interiören av Kommunhuset var lika trist och tråkig.

PS. Jämförde Täbys nya huvudbibliotek med biblioteken på Lidingö och i Hammarby Sjöstad. Kan bara konstatera att den lokala bibblan inte ens är i närheten. DS.

19 kommentarer:

nalta norrland sa...

Helt otroligt.
Lampan på "vuxen avdelningen får mig att osökt tänka på Arkiv X, utomjordingar och uppstrålning i ett rymdskepp...

nalta norrland sa...

Frånsett lampskärmen på barnavdelningen så gillar jag faktiskt färgsättningen där.

svar Lugn ;-) jag har fler rökskyltar på lager :) fanns massor i väntrummet om rökavvänjning...
Troligtvis så blir det operation typ vecka 10,
eller som det lät, senast vecka 10.
Dagens mest spännande upplevelse var då narkosläkaren höll på en kvart innan han kom in i min fars journal.

Jag har tänkt besöka en Iskyrka i morgon och kanske finner jag nått roligt att blogga om då :)

Ditte sa...

Kul att få en titt här på det "renoverade " biblioteket. Har varit i lokalerna många gånger under senare delen av 70- talet, ndet 80 och 90-talet och muntert var det ju inte. Tyckte din första bild med de orange väggarna, det oranga bordet och svarta stolarna ingav visst hopp. Men icke! Kändes inte som om man lyckats med att pigga upp det hela.
Biblioteket i Hammarby Sjöstad besöker jag åd och då och visst känns det mycket piggare. På Lidingös bibliotek har jag inte varit, men kan tänka mig att det är långt mycket bättre.
Reagerade också på dessa A4 ark. Och "Humor" och "HBTQ" hur tänkte man här?
Vi lär nog inte få veta...

Geddfish ♥ sa...

Var på väg att kommentera, men stoppade mig. Första bilden rätt OK, men sen blir det gråare och gråare. Tänkte, jag får inte påverkas, jag ska ha min uppfattning.
Återvänder till inlägget, och nej, jag tycker detsamma. Ett tråkigt bibliotek. Undrar vad personalen tycker??
Lidköpings bibliotek var det värsta man kunde tänka sig, tills de flyttade in i nya lokaler. Nu är här underbart i både ljus, rymd och färger, så visst går det!

FREEDOMtravel sa...

Man får väl hoppas att humor och hbtq hamnade på samma skylt på grund av första bokstaven ... kombon känns inte helt lyckad.

Paula i pörtet sa...

Här i Ludvika byggde man ett nytt bibliotek för bara några år sedan, supertråkigt. Det är verkligen så klockorna stannar, ingen feeling, ingen lust att sitta ner, ingen lust att stanna kvar o bläddra bland böckerna. Vad var så fel med de gamla biblorna. De med lite stil? Nu är de ju bara kvadrater utan färg, form eller känsla. Blä om du frågar mig.
Tongakillen har jag stenkoll förstås, insmord och fin som han är. Haha, det är ju hela olympiska idén liksom, att ge chansen till blåbären också!. Har jobbat idag o inte lyssnat till Ekvwall men förstår precis vad du säger. Såg lite av kvällsprogrammet med Jessica o Anja, helt okej tyckte jag. Men nu ska jag till sängs för att pigg stiga upp klockan åtta och heja fram Charlotte och Krista i spåren, de är mina favoriter! Nattinatti

Anki sa...

Första bilden gjorde mig glad och hoppfull om nya biblioteket - sen försvann den glädjen. Fy så trist det ser ut! Ungefär som vårt nya bibliotek som flyttat in i Konsums gamla lokaler. Väldigt tråkigt och ogästvänligt!
Tack för din kommentar - kul att du gillade min måne :)

Steve sa...

Förvisso tråkigt och fantasilöst, men det är ju ändå böckerna som ska vara i centrum.
Inte blir jag särskilt upprörd av mixen HBTQ - Humor.
Att skylta med A4 pappersark är dock i torftigaste laget år 2018.

Ama de casa sa...

Ja, inte är jag jätteimponerad, men den röda filtlampan var väl fin ;-)Marina sa...

Nej, sådär väldans inspirerande var det väl inte...synd när man hade chansen.

christian sa...

Sista skylten var minst sagt märklig....bibliotek är underbara, hela atmosfären, det liksom luktar kunskap..... dottern och jag var på stadsbiblioteket varje vecka när hon var liten! :)

Carita Liljendahl sa...

Trevligt att få se bibban inifrån - har aldrig varit inne där, såvitt jag minns!
Jag tycker den stora lampan är speciell och ganska fin!

Biggeros sa...

Det är bra lustigt att man inte har mer smak för trevnad. Ett bibliotek bör ju ha dessa mysfaktorer som lockar människor att komma och vistas. Jag undrar var resterande pengarna gick till...Stolarna var inte heller i min smak=(
Trevlig helg🤗

Femte året i Hjo sa...

1972 var Sverige ett Östtyskland light. Om man får vara lite elak, men bara lite. Biblioteken är ofta trivsamma numera, de nya iaf. Här i Hjo är det väl lite si och så. Fast det gör inget, jag är inte där för att mysa. Men trivas vill man ju.

Olga T sa...

Ha ha ha! Från humor till HBTQ :) Men så trista skyltar. Hoppas de är temporära.
Jag tycker om bibblan på dina bilder men inte fåtöljerna! Fiffigt med ljudabsorberande lampor. Kanske är det bra att dammet samlas där också och inte i böckerna? Inte vet jag.

Annette sa...

Intressant att se. Jag är nästan aldrig på bibliotek numera, men blir nyfiken på hur de är inredda numera. Det här kändes inte som något extra, men jag undrar som sagt hur bibliotek kan göras mysiga, tysta och ombonade och locka till läsning. Jag tror att jag skall kolla upp det litet närmare :)

Eva Trillian sa...

Trevligt med ett nytt fräscht bibliotek - vårt är gammalt och trött, men det finns ändå fortfarande. Så fort besparingar kommer på tal så diskuteras dess vara eller inte vara - men folket går upp till kamp.

Husbilen-Ellen sa...

Lite mer färg och roligt, kunde bibloteket ellt varit.

Anni sa...

Skicka dem till Helsingör och det maffiga biblioteket där - snacka om att man kan göra bibliotek intressanta och besöksvänliga!
Med HBTQ och Humor på samma ställe var inte direkt humoristiskt. Vem har inte tänkt där?
Den grå lampan ser ut som en jättetratt som suger upp alla vid bordet till en annan värld, en annan dimension - det kanske är meningen?