fredag 7 april 2017

Klockan 14:53 – ett mörkt klockslag

Hade tänkt att blogga om något helt annat och roligt idag, men då hände det som vi alla hoppades på aldrig skulle inträffa – en terrorattack mitt i Stockholm. Det var klockan 14:53 som en lastbil som stulits från Spendrups körde in i en folkmassa vid Åhléns på Drottninggatan. De flesta vet nog var varuhuset ligger.

Klockan 16:31
Klockan 16:31 ringde favo kollegan Yvonne.

- Var är du?

- Hemma, hur så? Har det hänt nå’t?

- Sätt på svt.se!


Tänk att jag ha en sådan fin vän som kommer ihåg att maken och jag brukar åka in till stan på fredagar (också) och att hon bryr sig om mitt/vårt värbefinnande. Stort tack tjejen! Vi har befunnit oss i och vid Åhléns många gånger förut just vid det klockslaget, dock som tur var inte idag. En ren slump faktiskt... Själv sitter Yvonne tillsammans med tiotusentals andra kvar på sitt jobb, då Stockholms innerstad är ”avstängd”.
I och för sig var det bara en tidsfråga när Sverige skulle drabbas, men ändå hoppades man ju… Så fruktansvärt!

Klockan 17:15


Kvart över fem såg maken två ambulanser och en bil från Räddningstjänsten med tjutande sirener köra in på vår parkeringsplats i hög fart. Måste säga att det kändes aningen surrealistiskt… Gick dock ner och tog några bilder på fordonen. Tyckte de illustrerar dagen då Sverige attackerades ganska väl – tyvärr.

Klockan 18:00
Klockan 18:00 utrymdes Täby Centrum liksom flera stora gallerior i och runt Stockholm.

Fy f***********************n…

Det här inlägget är mitt 38:e bidrag till Blogg 100. 38 down, 62 to go.

PS. Ambulanserna och räddningsbilen körde därifrån efter en halvtimme, och jag har ingen aning om vad som hände. Dessa tre bilar måste nog varit de enda som inte var kommenderade till attentatsplatsen i Stockholm. DS.

29 kommentarer:

Comsi comsa sa...- Jag har varit så tagen så jag har inte ens kunnat bloggat om detta. Polisbilar, ambulanser och utryckningsfordon har åkt förbi här hela eftermiddagen. Var på väg till Åhléns City runt halv tre men fick förhinder och fick vända. Tänker på alla offer, anhöriga och berörda, vi är alla berörda. Kram på dig ♥

Ditte sa...

Så fruktansvärt! Men inte direkt oväntat. Men SÄPO har varnat länge för att något liknande skullle kunna hända. Och nu hände det. Och varför skulle just Stockholm skonas?
Skönt att ni inte var i stan.
Bra illustration från den dagen då Stockholm drabbades.

Jag har fått mail och sms som undrar om jag är ok. Och det är jag ju eftersom jag inte är hemma. Men här går jag flera gånger i veckan.
Döttrarna meddelade också att de var ok, vilket jag blev orolig för.
Har förstått att de flesta centra utrymts och hörde nu att stan är ganska öde och att många gått långt för att ta sig hem.
Många funderingar är det här. även om jag just nu är på avstånd.

nalta norrland sa...

Så jäkla hemskt, även om det inte var oväntat, men fruktansvärt.

Min 08a syster jobbar på kontor där vid händelsens centrum å blev kvar på kontoret till nyss då hon blev hämtad av sin man, hon tog sig icke hem. Folk hade sökt skydd på hennes kontor efter attentatet.

Beppan sa...

Inte oväntat men lika ofattbart ändå. Vart tog vårt trygga land vägen? Följer allt via media och ryser...

Emma, Sol som sol? sa...

Mycket förstår jag här i världen.

Andra saker förstår jag inte men försöker ändå greppa det.

Andra saker VILL jag inte förstå. KAN inte.

Skeenden, aktiviteter, händelser ... Kalla det för vad man vill, men detta är ändå så otroligt ogreppbart, så ... fullkomligt idiotiskt!

Hur jag än vänder och vrider på tankar och idéer så kan jag ALDRIG förstå hur det kan gagna NÅGOT LIV att ta bort någon annans livsberättigande utan att det direkt livnär någon såsom det gör i naturen när ett rovdjur tar ett byte. Ingen högre makt kan någonsin tycka att det är värt andras liv på detta sättet för att främja något som ingen egentligen greppar.

Hur ska man någonsin kunna skydda sig mot händelser som dessa? Ännu värre, hur ska man någonsin kunna skydda sitt barn?

nalta norrland sa...

Attentatet skedde strax före kl 15,
men om de nu har gripit rätt person så kanske vi får svar på varför och vem som ligger bakom detta hemska.

Anonym sa...

Kunde inte tro mina ögon, när jag hittade den hemska
nyheten på nätet. Amerikansk TV var inte kvick med att
få ut händelsen. Här var det givetvis Trumps attacker
på Syria under natten. - Undrar om de två händelserna
har nåt att göra med varandra?

9C och blåsigt gör det inte bättre, säjer Ruth i Virginia

Geddfish ♥ sa...

Jag hade varit ute och tagit mig en biltur i det vackra vädret. Kommer hem och i radion pratar de om ett attentat i Stockholm. Vad jag förstod hände det 14.53. Jag var tvungen att kolla med ett par personer, om de levde. Uschianna, så vidrigt, jag är helt kommen ur led.

Planerar dock för tågresan i morgon. Ingen ska få skrämma mig.
Kram 💗

PS. MOD har tre färger: Svart, rött och rosa, att variera med.

BP sa...

Svar till Ruth:
Förstår att amerikansk tv prioriterade Trumps attack på Syrien. Jag menar - i USA vet man ju knappast att Sverige finns och landet förväxlas ofta med Schweiz. På BBC låg terrorattacken länge "överst", men överskuggades sedan av Syrien.
Nu verkar man ha gripit en kille i Märsta norr om Stockholm. Den skyldige?????? Löfvén ska snart upp och hålla presskonferens.
Kolla på svt.se.

9 C här med, fast inte blåsigt.

Days by Johanna sa...

Vilken tur ni inte vad är just idag! Tänkte genast på dig. Vet ju att ni två är ute och far en hel del i Stockholm.

Hoppas din förra kollega och dem kunnat ta sig hem igen.

Ja tyvärr var det bara en tidsfråga innan det hände här, men som du skriver, man hoppades ju vi skulle slippa!.

Över till mitt inlägg då. Ja visst är han härlig Erik, och håller med dig, hur snygg är den rakhyvlen på en skala, så den är väl rätt lätt och slå. :)

Unknown sa...

Skönt att du inte var på tur inne i stan idag. Jag var i min verkstad och chockades när dottern skrev och undrade om allt va bra med oss.
Magsvid plågar mig sen dess.
/Kiki

FREEDOMtravel sa...

Ja, tyvärr har vi läst nyheterna. Vet inte vad jag ska säga ... Vart är världen på väg?

Marina sa...

Vi fick meddelandet från en av döttrarna igår kväll vår tid och efter att ha försäkrat oss om att de och deras nära var i säkerhet försökte vi förstå vad som hände och det är så svårt att ta till sig...så fruktansvärt otäckt.

Carita Liljendahl sa...

Väldigt bra att TC utrymdes, tycker jag.
Jag som har en väldigt livlig fantasi har många gånger sett framför mig vilka möjligheter terrorister har i stora köpcentra...
Men vi kan ju inte, och ska inte, sluta leva ändå.

Anki sa...

Inte helt oväntat med tanke på vad som händer i världen, men så hemskt, så otäckt, så tragiskt ... man saknar ord. Tänkte genast bl.a. på dig och maken som ofta befinner er i centrum - tur att ni inte var där!

Herr Nilssons Fru sa...

Jag slutade lite tidigare igår och tänk, du var faktiskt den första jag tänkte på när jag dammsög och slog på Tv som lite sällskap o fick veta detta. Så vidrigt. Så jädra vidrigt. Man har svårt att förstå att människor kan utföra sånna här vidriga handlingar. Men de finns uppenbarligen många monster även bland människorsläktet, de har man ju blivit varse om med jämna mellanrum. Man lider med de drabbade, deras anhöriga. Vem som helst kunde varit där. Precis vem som helst. Ett ögonblick så förändras allt.
Skönt att du finns kvar här. Kramiz

Olga T sa...

Har inga ord. Kram

Ama de casa sa...

Totalt obegripligt och fruktansvärt att nån kan utföra ett sådant illdåd!

Så himla bra att ni blev "omdirigerade" av andra planer.
Kram

Steve sa...

Det var många tankar som susade genom mitt huvud igår. Så skönt det kändes att D igår valt att besöka trädgårdsmässan i Älvsjö framför shopping i Stockholms city. Sände oxå dig en tanke då jag vet att du/ni ofta rör er inne i stan.

Eva Trillian sa...

Så skönt att ni inte var där just igår. Det var tillräckligt många människor att oroa sig för ändå!
Hemskt!

Annette sa...

Vilken tur att ni inte var där... usch så hemskt alltsammans... Nu verkar det som om det fanns en hemmagjord bomb i bilen också, tur att den inte användes och dödade och skadade ännu fler. Patrik arbetar ju i innerstan och var en av dem som inte fick lämna kontoret förrän på kvällen. Inga tåg hem så han gick med massor av andra norrut, hemåt. Jag var på väg för att hämta upp honom, men han fick faktiskt till slut tag i en tax till Märsta (samtidigt som de grep terroristen där) där bilen stod och kunde ta sig hem själv. Alla i Sverige kommer nog att minnas exakt vad de gjorde på fredagen efter lunch just det här datumet för all framtid.

Biggeros sa...

Gudskelov att ni inte var där ♡♡
Det var bara en tidsfråga, tyvärr=/
Så hemskt för alla drabbade och anhöriga. Detta kan jag inte ens förstå att det kan få hända. Det är frågan om man har lätt att glömma ett sådant så vansinne dåd som har skett och i Stockholm. Även i Belgien, London och Cannes dessförinnan.
Ta hand om dig BP

Husbilen-Ellen sa...

Det är svårt ta in att det hänt i Sverige och Stockholm, men inte lika otroligt som det var då Olof Palme mördades! Tankarna går ju till de offren och deras familjer, sen vi hört att de vi har i trakten finns hemma.

Susjos sa...

Som sagt, det är ofattbart det som hänt ! Förstått att Stockholm varit avstängt. Det var svårt för en del kollegor att ta sig till jobbet i går kväll hörde jag, alla kör ju inte bil. Det är svårt att låta bli att tänka på det som hänt, men vi gör vårt bästa!
Kram till dig! ❤️
Susjos

Per-Anders sa...

Terrorattentatet på Drottninggatan var bara fruktansvärt.

KaJsaLisa sa...

Visst är det otäckt hade jag varit i bättre skick i Fredags hade jag befunnit mig inne i stan.

Susanne ❤️ sa...

Så skönt att ni inte var där ❤ min vännina var där med dottern mitt i kaoset.
Men dom klarade sig med en hårsmån , däremot hade den lilla flickan framför dom inte klarat sig börjar gråta när jag tänker på vad fruktansvärt det här är vart det än händer i vår värld !!
Men just nu är jag bara glad att alla vänner jag fått tag i hittills är ok
Så sjukt att se nyheterna på andra kanaler oförståeligt
Stor varm kram till dig
Ta hand om dig och maken

Anders W sa...

Vår tillvara är sårbar. Med all säkerhet inte sista gången och tyvärr blir vi lätt avtrubbade. Men det är väl ett sätt att leva vidare.

Guldkryckan sa...

Jo...ett jävla elände det där....skönt att du inte var i området!!!

Hälsningar Guldkryckan