fredag 14 april 2017

Lååååååång fredag
Så här trist ser det ut på innergården just nu. På gund av kylan har knopparna på träden "stannat upp". Sista trädet är ett körsbärsträd och jag är mycket tveksam till att det kommer att blomma den 22 april, då körsbärsblomningen i Kungsträdgården är "planerad".


Täby Centrum hade hängt upp några påskdekorationer i gångarna som går i samma gröna färg som utrymningsskylten;-)


Minns ni enstöringen från det här inlägget? Förstår inte att vi jämt fikar vid samma tidpunkt som han. Å idag var vi faktiskt där först vid klockan 17:00. Tror han vet att han har blivit bloggfoder. Här är killen i full färd med att "polera" tallriken och stoppa smulorna i munnen.

Det är många som har bloggat om Långfredag idag. Själv har jag gjort det två gånger förut – här och här.

Nu blir det tredje gången och inlägget är inspirerat av Guldkryckans erfarenheter av Långfredagen när han var barn. Precis som han minns jag denna dag som extremt tråkig, oändligt lång, tyst och nästan alltid med dåligt väder. Dessutom kommer jag ihåg att mina föräldrar och jag ofta åkte till tre av mina fastrar som råkade vara religiösa och följde någon slags regel om att man bara fick äta (tråk-)fisk på Långfredagen.

Det var inte bättre förr
Guldkryckan berättar också att man ”helst skulle sitta där och titta in i väggen på ett fromt och kristligt sätt”. Jo, så var det nog. Det är då en himla tur att man har blogglandia idag. Man slipper väggen och har i stället möjlighet att besöka olika bloggar. Speciellt idag uppskattade jag denna sysselsättning, då det var grått och 2,4 grader ute. Men dagen kändes ändå rätt låååååång på grund av det trista vädret måste jag säga.

Det här inlägget är mitt 45:e bidrag till Blogg 100. 45 down, 55 to go.

PS. Bilderna är färskvara från idag. Tycker de har faktiskt liiiiite med inlägget att göra, åtminstone de kylslagna och kala träden. DS.

23 kommentarer:

Eva Trillian sa...

Jo, jag könner igen hur långfredagen upplevts av många. Det var antagligen lika dant hos oss - min pappa tycker sig minnas det i alla fall - men jag var en bokmal redan då och en ursäkt att sitta inne o läsa hela dagen? Bliss! :)

Comsi comsa sa...


Påsken var en ren plåga då jag var barn för i Norge var det ännu stängare än i Sverige. Huuua så hemskt det var.... Tacka för nutid då jag kan lägga in fräckis efter fräckis.... :)

Snöig-påsk-kram ♥

Days by Johanna sa...

Haha ja jag kommer med att långfredagen kände låååång när jag var liten :)

Låter som ni haft ganska trist väder idag. Vårt har varit helt okej, lite för mkt moln men inget regn iaf, inatt säger de att de skall snöa här...så får väl se om vi vaknar till vinter imorgon..

Geddfish ♥ sa...

Jag är ju också uppväxt med en mörk långfredag, men trots det inte så hårt som många ändå. Mina föräldrar var "lagom" religiösa, om man säger så. Visst åt vi fisk och det har jag gjort idag också, en riktigt läcker rätt, rökt sik, mums.
Tror vi läste böcker, tidningar och broderade just denna dag.

Skapligt väder här till slut, om man bortser från ishavskylan.
Påskkram 💛

Anonym sa...

Har inget minne av långfredagar som barn. Tror att
min Mors matservering hade "gamla" ungkarlar, som kom
och åt vare sej det var helg eller inte.
Vad jag kommer i håg om påsk är att det
vanligtvis var fint skidväder. I bland fyllde jag år
vid påsk (9 april), och då blev det tårta, förstås.
Ingen kyrkgång eller släktsammankomst.

Här märker man knappast Påsk; ingen extra ledighet.

Härligt 21C väder med solsken i norra Virginia. Glad Påsk!

Ruth i Virginia
(Caps vann första matchen på väg till Stanley Cup) !!!!

Emma, Sol som sol? sa...

Ja, jisses. Låååångfredag! När skulle det bli Påskafton med massa god mat och framför allt det stora påskägget med godis?

BP sa...

Svar till Ruth: Såg highlights på Sportspegeln. Så himla roligt för Tom Wilson att göra det avgörande målet. Han som inte hade gjort mål på 29 matcher sa kommentatorn. Snacka om arr vara bäst när det gäller!

Är avis på dina 21 grader och säger bara NJUT!!!

Days by Johanna sa...

Haha ja jag är ju lite yrkesskadad med så klart ungen ska ha en dockvagn och docka. Det är min vagn och docka jag hade när jag var liten. Förra helgen tog vi en promenad med den runt kvartert, Ungen stolt för han fick ta ut vagnen och köra och jag för jag visar pojkar kan leka med dockor :)

Jag fick tips på träklossar. Så jag skall beställa några såna. tänkte med siffror då han börjat räkna lite nu, ännu bara till två, men bra och ha lite i förebyggande syfte, tja lite yrkesskadad igen :)

Susjos sa...

Min långfredag har varit kort, kanske för att jag inte gick upp före kl 11 !
När vi kom hem efter storhandlingen var klockan 16, och då var det dags att förbereda maten inför morgondagen...så tiden rullar på snabbt,,,
Fisk på långfredagen var jag tvungen att googla, aha,fastetider och salt fisk liknas vid Jesu törst på korset!

Ditte sa...

Ja, inte var det bättre förr inte. Minns att långfredagarna var låånga, men mina föräldrar var inte särskilt religiösa så vi brukade spela spel som rolig underhållning och god mat var det också. (INgen fisk utan ofta kalvstek med gräddsås) Men det var ju inte så att det var lämpligt att vara ute och leka.
Detta råddes det dock bot på under flera påsksemestrar i Norge då skidåkning gällde. Välmenande föräldrar som tyckte att det skulle vara trevligt även att vara barn.
Tris med mulet och kylslaget hemma och illa öfr körsbärsblomorna som har planerad blomning.
Skönt att ni kunde pigga upp er lite i Täby centrum och trevligt med "originalet" på plats. Kan sukta med att vi haft ett litet soldis under delar av dagen och +26.
Men jag gör ett nytt försök att skica lite värme och sol.

nalta norrland sa...

Kommer knappt ihåg Långfredag då jag var barn skulle tro att jag inte brydde mig speciellt 😜 Jag vet att den dag jag tyckte var tråkigast å längst då jag var barn var nyårsdagen som vi brukade vara hos min morfar & mormor där vi åt inte god mat och så var det backhoppning på tv 😶 Men påsk har jag alltid gillat 👍 En bra helg med mycket godis 😜

KaJsaLisa sa...

Ha ha, vilka hemska barndomsminnen, nej det var nog inte bättre förr. Enstöringen verkar inte påverkas av att det är långfredag i alla fall :)

Anki sa...

Minns också de hemskt långa och trista långfredagarna när allt var stängt. Skönt att den tiden är borta! Kallt hos dig men ingen snö? Här är det sex minusgrader just nu och solsken...
Ha en fin Påskafton!

Days by Johanna sa...

Haha ja ibland är det bra och vara lite yrkesskadad :) Ja han har flera av mina gamla leksaker. Trehjulingen och min gamla skottkärra :) Vi får väl se hur länge han gillar och leka med vagnen :)

Nej nu ska det bara sittas med ipaden.... tråkigt. ute och leka vad är det... typ.

Marina sa...

Hoppas verkligen att den plötsliga kylan inte gör att alla fruktträd tappar de blommor som precis slagit ut.

Ama de casa sa...

Kommer bara värmen till er så kommer nog naturen att explodera i ett inferno av grönt och rosa :-)

Igår hade vi också en lååång fredag, men på ett väldigt trevligt vis. Ville liksom inte bryta upp från kalaset och gå ned från takterrassen ;-)

Ha en härlig påskafton!

Steve sa...

Igår levde Långfredagen upp till sitt från barndomen dåliga rykte.

Annette sa...

Ja, usch vad kallt det blev plötsligt. Tack och lov ingen snö i alla fall, som jag såg att södra delarna av Stockholm fått. Perfekt väder för att sitta inomhus och läsa :)

Apropå Kungsträdgårdens körsbärsblommor har de tydligen slagit ut redan, och blommar bara under tio dagar, så i år finns det risk att jag missar det igen. Lusten att gå omkring i stan med kamera än inte så stor i den här kylan.

Olga T sa...

Det är stor skillad på långfredag nu och förr. På gott och ont. Bra att man kan göra flera olika saker, men att affäreerna alltid måste vara öppna tycker jag inte är riktigt bra. Vi kan väl unna både de anställda och oss själva några köpfria dagar om året. Själv spelade jag golf och var sedan på fotbollsmatch, division 2, igår. Härligt att vara ute.

Anita Malta sa...

Långfredagen som barn var jättelång. Tänkte skriva om det igår men eftersom jag kände mig som en zombie efter den långa resan blev det inget. Men nu är det iallafall bekräftat att jag inte är ensam om minnet av den långa fredagen. Här på Malta hänger flaggorna på halv stång, undrar varför ;-)
Ärligt skrivet så tycker jag inte alls att det ser trist ut på er innegård. Det sjuder av liv och rörelse och bilderna du tagit är ju som små konstverk. Men är det sant att Körsbärsträden i Kungsträdgården inte redan är i full blom !!! Då är det någon där ute i bloggosfären som skapat en viss förvirring för enligt de bildbevis jag sett trodde jag att de redan börjat vissna vilket vore synd. Måste nog kolla var jag såg, eller förresten varför det...

Hoppar över gubben med fingrarna i munnen och önskar en Glad fortsättning på helgen fina du ❤

Anders W sa...

Jo, förr hade vi en lång fredag. Jag tycker att Good Friday stämmer bättre. För mig en viktig och glad helg!!!

Guldkryckan sa...

Ja fan va trist det var....men man överlevde det också...fast den där väggen vill man ju helst slippa se igen ;)
(Tack för omnämnandet)

Jodå...många udda människor finns det...så fasligt intressant att iakta kan jag tycka.
Bra jobbat där :)

Anni sa...

Jag trodde han gjorde utgrävningar i munnen - urk.

Min långfredag tillbringades på en himla massa försenade tåg och perronger med inställda tåg och signalfel och eländen i England. TUR att vi hade hela lååånga dagen på oss innan vårt plan skulle gå hem.