tisdag 16 april 2013

Skylten och en "smiling bug"Skylten där borta
Hade för avsikt att fota människor till Tisdagstemat idag. Har ju faktiskt blivit bättre på det där med paparazzi beteende på sistone – speciellt med iPhonen, där blixten sällan går igång, men på 73:ans buss imorse fick sig mitt (nyvunna) självförtroende en törn. Lyfte iPhonen för att fota burken med alla hopträngda sardiner, som förresten luktade blött får efter ihällande regn i ett dygn och knäppte av. Ljudet ”väckte” killen med IT-häck* back och torshammare runt halsen.

- Du borde väl fråga om lov först innan du tar en bild på mig.

- Öhhhhh, jag tog faktiskt inget foto på dig utan på – öhhhhh - skylten där borta.


Han nöjde sig med det svaret och frågade inte ens vilken skylt jag menade. Ooooops, det var nära. Gav mig själv en mental klapp på axeln för min sinnesvaro att komma upp med den perfekta lögnen;-)

A smiling bug
Där sprack alltså mitt inlägg, men tack vare makens upptäckt av en leende skalbagge i den förseglade plastpåsen med korianderfrön (!) kan jag ändå bjuda er på ett leende. Baggen var tre millimeter lång och ungefär 1,5 millimeter bred. Och den var stendöd. Det ni ser på bilden är hans mage. När maken försökte vända honom för fotografering av ryggen gick han i två bitar - baggen alltså, inte maken. Fotona avslöjar inte bara ett leende utan en jordgubbsliknande ”hud”. Ganska fascinerande faktiskt - som ett litet smycke. Någon som vet vad det är för bagge?

* En IT-häck är enligt maken en bredare variant av en vanlig bak, gärna istoppad i för stora byxor som hänger ner;-)

21 kommentarer:

Della sa...

Glad att din make höll.

Eva Trillian sa...

*S* IT-häck! Bra uttryck ;)
Jag är också glad att d in make höll!

Susanne sa...

Jag brukar smygfota och är livrädd att någon märker det ;)
Har ingen aning om namnet på det där otäcka djuret.

Marit Johansson sa...

När jag läser det där blir jag ännu mer rädd för att fota folk på gatan, jag är ju grymt konflikträdd :) snygg räddning måste jag dock säga. Ska lägga frasen på minnet om det skulle hända mig..
Vilken vacker skalbagge, är den verkligen svensk undrar jag, ser ju väldigt exotisk ut, kanske har följt med i någon bananlåda och så frös den ihjäl vid ankomsten :)

SoF sa...

Pjuh - tur att du var snabb med att komma på en (bort)förklaring till fotograferandet på bussen. :)

Tack för länken till Simon. Jag ser absolut en likhet.

Varma kvällsregnshälsningar!

Per-Anders sa...

Fördelen med att fota baggar är att man inte behöver fråga dem först. Särskilt döda baggar...

Susjos sa...

Blä för småkryp, fast den är död, och faktiskt vacker i färgerna!

Anita - Malta sa...

Opps !!.. hoppsan ! ..och jag som fotar okända människor kors o tvärs och hit o dit :-( ..ibland (ofta) utan att fråga. Har känt på sista tiden att jag nog måste hejda mig. Lite respekt för andras integritet måste man ju ha !! Men det är ju så himla kul att fota i vardagen. Nåja, får skylla på alla intressanta skyltar, hade ju ingen avsikt att fota DIG. Du var mest ivägen ;-) Kan du flytta lite på dig så jag kan fortsätta... Tack!

Korianderfrön.. ??!! Baggen har jag aldrig sett och stendöd eller ej vill jag inte se någon bland mina kryddor. "Som ett litet smycke"... ?? Ja, kanske med ett stänk av BP´s fantasi då ;-)

Mona sa...

Haha, jag brukar alltid låtsas att jag plåtar något annat när jag smygfotar människor. En gång. när jag inte fotade människor, utan lampor i taket på centralstationen stegade en faktumförsäljare (de hemlösa tidning i Gbg) fram till mig och frågade om jag fotade honom. Jag blev alldeles paff och nekade naturligtvis. Han påstod att jag visst fotade honom och hotade med att anmäla mig! Jag tänkte att han måste vara bra nojig som trodde att jag fotade honom när jag riktade kameran upp mot taket...

Alltså djur, döda eller levande, i mat där dom inte ska finnas gör MIG nojig. Baggen och korianderfröna hade åkt ut i soporna fortare än kvickt! Hur sjutton kunde du få en så bra bild på något så litet?

Hörni sa...

Hahahaha, men vaddå, det finns inget förbud mot att fota varken folk eller skyltar.. ;)

Fin bagge, som för mig är en skalbagge helt enkelt. ;)

Kicki sa...

Tänk att han kände på sig det:) Tur du var snabbtänkt, trots att det var på morgonen!
Smycke, nja, inte för mig!! Vi brukar ha massa konstiga insekter i vårt hus men har inte sett liknande, måste vara en storstadsbagge!

cat sa...

Guuuuuud vilket läskigt kryp! Det ser ut som ett monster i den förstoringen. Förmodligen är det väl något exotiskt kryp som följt med från landet där fröna kom i från.

Ibland har man tur och är snabb i repliken :) Hade ju varit väldigt trist om den där IT-häcken inte hade gett med sig så lätt.

Ama de casa sa...

Haha! Det är preciiis därför som jag har stängt av ljudet på min kamera så det inte låter när man tar bilder ;-)

Har ingen aning om vad det är för nån bagge, men den är fin! (Fast inte kul att hitta bland matvarorna...)

Monica sa...

Fin var den men jag är nog lite kräsmagad vad gäller insekter i mat:-)
Fotar aldrig folk utan visir och boxhandskar, tur du fixade dej ur det även om det är svårt att se vad det står på skylten;-)
Ha det bra i vårvädret

llh sa...

Hehe undrade just vad det var för något spännande, en IT-häck alltså.

Håller med, att fota människor är en ständig balansgång för mig med. Har samlat mod på sistone men det kostar tid och kraft, någon promille blir användbar och då känns mödan värd.
Trodde det skulle bli enklare med den nya smarta fonen men inte alls. Dels kan jag inte hantera den, dels känner jag mig mera fånigt smygig :)

Svar: att kolla modern konst kan vara konstigt värre men jag är säker på att du gillar en del av utbudet på Tate Modern. Fast jag kan ha fel så klart, det har hänt förut ;)

Guldkryckan sa...


Lögner kan vara bra att kunna ta till...haha...men finns det ingen möjlighet att stänga av blixten helt...?
Så gör jag iallafall...så slipper jag ljuga ;)Sv: Med en lottovinst på över 200 millar kan jag köpa skolan och bränna ner den ;)
haha

Benita sa...

Haha...it-häck. Häftig bagge du hittat bland dina frön. :)

Linnéa sa...

Har tyvärr ingen ananing! Färgglad, men. Ibland är det vackraste ena riktiga skadedjur. Så det var väl tur att han/hon var död.

Lennart sa...

IT-häck, det ordet var nytt för mig. IT-killar ser en aning udda ut måste jag erkänna, det ser jag på de från Stockholmskontoret som kommer ner till oss då och då. De har en speciell klädstil och beteende. Något jag inte kan få fram ordet på. Vi har några IT-tjejer också, härliga tjejer. De gillar jag väldigt mycket, speciellt två där som jag kommer väldigt bra överens med.

Pysselfarmor sa...

En sådan liten rackare har jag aldrig sett...undrar också vad det är för ohyra...
jag har ingen IT-häck (jobbar ju med IT) utan tvärtom....stor häck i för trånga byxor ;-)

Pysselfarmor sa...

hör du hör du....kolla om det linkar nyckelpigans puppor

jag googlade på puppa nyckelpiga och så tittade jag på bilderna.....

det är svårt för mig att avgöra som inte sett din varelse live...jag menar död ;-) ja eller...ja du förstår!