torsdag 4 december 2008

Leka turist vid Fridhemsplan

Visst har ni träffat på japanska turister i Stockholm, eller någon annanstans i världen för den delen. Det de har gemensamt är att de oftas uppträder i flock och att de alltid har någon kamera framme och plåtar. I tid och otid - klick, klick, klick. De fotograferar eller spelar in vad som helst, när som helst och hur som helst. De har alltid den senaste utrustningen som anländer till Sverige ljusår efter den lanserats i Japan eller oftast inte når Sverige alls.

"Domo arigato"
När jag ser dessa trevliga turister som frenetiskt "klickar sig fram" så brukar jag faktiskt stanna upp ett litet tag tills de är klara med sina fotograferingsbehov. Jag har alltid fått en bugning eller ett "domo arigato" (tack så mycket) för "besväret".

Svensk turist
Efter gårdagens äventyr på Kungsholmen tänkte jag att varför inte leka lite turist vid Fridhemsplans T-bana station - mitt i rusningstiden dessutom. Värd att testa tyckte jag.

Tack!
Tog fram kameran, placerade mig i lagom avstånd från keramikväggarna som jag ville fånga på bild och började klicka. Jag fick förflytta mig i sidled för att få in fler motiv och klickade på. När jag var klar och tittade upp såg jag en människosamling till höger (de som hade tagit rulltrappan upp för att lämna stationen) och en till vänster, som väntade på att ta sig ner till tunnelbanans undre värld. De hade tålamodigt väntat på att jag skulle plåta klart.
Då jag inte är japanska lät jag bli att buga men satte upp mitt charmigaste leende (mmmhhh) på läpparna och vinkade ett tack. Fick ett smajl och en vinkning tillbaks.
Att leka turist på hemmaplan med svenskar som åskådare är inte alls fel. Folk tar faktiskt hänsyn till en tokig "turist" som plåtar av väggdekorationerna i en T-bana station.

PS. Hoppas ni gillar mina "turistfoton". Riktigt häftiga skulpturer tycker jag. Skulpturerna är en hyllning till Carl von Linné och donerades av "Metropolitano de Lisboa" (Lissabons T-bana) till SL 1997. DS

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tror jag har sett japanska turister i flock på de allra flesta ställen jag har varit till. På St Marcus-platsen i Venedig såg jag två stora grupper som hade ställt upp sig för fotografering, så tog var och en av de varsin bild på hela gruppen.

Mrs Bettan sa...

Du är ju så rolig du, jag kan nästan se dej framför mej när du fotar och sen smilar upp dej. Nästa gång jag åker in till stan ska jag också ta kameran med mej och fota lite. Hoppas det blir nästa vecka. Var och tittade på nya kameror igår med Mickis och man blir helsjuk på att köpa ny. Så små och behändiga alltså.
Kram MrsBettan