torsdag 18 december 2008

Härligt julbord

Idag bjöd mitt företag alla anställda på ett underbart julbord på Carlhälls Gård på Långholmen i Stockholm. Man blir hämtad med häst och vagn (med facit i hand ska jag göra om denna skräckfärd först när jag har ätit upp mig sisådär 20 kilo) och välkomnas med glögg vid en eldstad utanför gården. Suveränt och värmande inuti och utanpå i blåsten.

Min doggy bag
Jag vet att min arbetskompis Malena kommer att blogga om julbordets otroligt fina rätter i sin blogg imorgon (kolla gärna), så jag lämnar detaljbeskrivningen till "vår egen matskribent".

En kort kommentar från mig dock: älskar Carlhälls blandning av traditionell julmat med fräcka influenser och annorlunda råvaror. Alla rätter är egentillverkade. Och miljön är svårslagen.
Om jag hade vågat be om en "doggy bag" så hade jag med glädje valt:
- pestosillen - äntligen en sill utan socker!
- apelsin- och thymiangravad lax - fräckt!
- viltpatén - gudomlig!
- tjälknölen av älg - vågat!
- rårörda tranbär - en dröm!

Ris à la Malta utan Malta
Då jag är ökänd på restaurangerna i Vasastan för mina konst(iga) "cross-overs" så kan jag berätta om ris à la malta utan malta. Valde istället de underbart syrliga rårörda tranbären till riset. Mmmmmhhhh. Nu återstår det bara att hitta färska tranbär i Stockholm. Ska nog be Malena att "sniffa fram" försäljningsställen imorgon.

PS. Tack Håkan för den gulliga blomman. Nu slipper jag köpa en julstjärna den 23 december. Min egen bok lever än men väntar på att bli helt klar till helgen. DS

2 kommentarer:

Mrs Bettan sa...

De hade färska tranbär på ICA idag annars finns det ju alltid djupfrysta.
Hr P och jag väntar med julbord tills julafton.
Kram MRsBettan

MaMalena sa...

Nu har jag skrivit mitt inlägg och utnämt mina fem favoriter! På frågan om tranbär hann du ju få svar innan jag ens hade läst ditt inlägg! /Malena