lördag 5 juli 2008

Besök i Uppsala

Hur många gånger har man inte varit i Uppsala? 10 gånger säkert. Men aldrig har vi "gått runt" i stan om man säger så. Stadskärnan, St. Pers Galleria, Saluhallen (den gamla innan den brann ned) med intilliggande restaurang och så domkyrkan förståss: de hade man väl sett tidigare.

Upptäckter
Idag upptäckte vi att Uppsala har
1. ett slott, högst upp i Uppsala och väl gömt bakom massvis av trän
2. en botanisk trädgård av mycket hög kvalitet inklusive Linneanum och ett härligt café Victoria
3. ett nytt konsert- och konferenscenter, som är nominerad till att få årets samhällspris.
4. fyrisån (den hade vi sett tidigare inne i Uppsala) som bjuder på minst ett 40-tal husbåtar av varierande stil. Några riktigt coola!

Linné och måsar
På bilden ser ni min man i samspråk med Linnéstatyn. Kanske diskuterade de att Linnés huvud var till stora delar täckt av måsskit.
Måsarna höll också på att mumsa i sig pommes frites och ketchup på Max restaurangen på torget. De borde sig hålla där och lämna stadens son ifred ;o).


Konst(iga) blommor
Intill Café Victoria i den botaniska trägården fanns det en massa "småplättar" med olika växter, blommor och trä. Alla var märkta, så att asfaltbönderna (tillika oss) förstod vad de föreställde. Själv blev jag riktigt förtjust i "prydnadskålen" som ni ser på bilden.

Nytt konserthus
Uppsala Konsert & Kongress heter det omtalade skrytbygge som färdigställdes hösten 2007. Som tur är byggdes huset långt bort från centrum och alla historiska byggnader. Bygget är en av kandidaterna till Årets Samhällspris (Vällingby Centrum är en annan). Vad ska jag säga?! Jag tycker att konserthuset är fult och passar inte in i staden. Min man däremot ansåg att det var jättefint. Tur att man har olika smak.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ni ser ut att ha haft en härlig dag !

Må så gott och kramizar !

Mrs Bettan sa...

Det var väl en liten trevlig tripp. Har ni varit i Sigtuna och strosat runt, där är också fint tycker jag, fast det var längesen nu. Kanske tar en tripp dit i sommar med barnen.
Kram MrsBettan

Mrs Bettan sa...

Jag menar förstås att det var längesen jag var där. Det blev lite syftningsfel.
Sorry MrsBettan