tisdag 30 augusti 2022

Oväntat besök

Den här sommaren har jag läst hos flera bloggare att de saknat insekter. Många har försvunnit och andra uppenbarade sig i minskat antal. Nu är jag ju ingen skogsmulle direkt utan en renodlad asfaltbonde, så jag borde inte lägga mig in i diskussionen, men här ska ni få höra och se:-)

Fjäril
Då vi bara har betongblommor på balkongen kan man ju inte förvänta sig varken bin, getingar eller fjärilar. Inga flugor och myggor heller. Men fjärilar har det absolut funnits, men att fånga dom på bild har jag inte lyckats med i år. Däremot zoomade jag in den här fina saken när den flög från balkongräcket till trädet mittemot, där den slog sig ned.
Trollslända
Idag fick jag ett totalt oväntat besök av den här lilla trollsländan. Den var väldigt liten, kanske fem centimeter och inte färgglad eller vacker heller. Men den var den tredje trollsländan som förirrat sig till vår balkong. För nästan exakt ett år sedan hälsade två kusiner med samma utseende på här.

Spindlar
Ytterligare ett djur som vi inte sett förut har dykt upp på balkongen - pyttesmå vita nästan genomskinliga spindlar, cirka en millimeter långa. Av förklarliga skäl har jag inte lyckats fota dom.

Med andra ord har asfaltbonden inte märkt en minskning av insekter den här sommaren, tvärtom faktiskt.

14 kommentarer:

Guldkryckan sa...

Läste någonstans om att insekterna har minskat pga att de krossas av de där bladen på vindkraftverken som poppar upp lite varstans, folk har inte fått lika mycket insekter på sina bilrutor denna sommaren pga detta.
Vet inte vad jag ska tro men både du och jag har ju haft kontakt med lite insekter denna sommaren iallafall.

Fantastiska bilder Bp, tackar för det.

Ha det fint.

LillaSyster sa...

Finbesök av en Amiralfjäril och jag tror att trollsländan är en Tegelröd ängstrollslända. Här har varit mycket mindre med insekter hela sommaren och ändå har jag nästa på bara blommor som ska locka insekterna att komma och kalasa. Hmm något är galet.
Fina bilder har du fått! Ha nu en bra kväll, du får väl ta fleecejacka på om du tänkt sitta på balkongen och läsa=) Betydligt svalare om kvällarna nu.

Äventyret framtiden sa...

En amiral på besök och trollsländan till på det. Kul. Det bådar gott. Det är oftast gifter som tar livet av insekter och fjärilar men det finns säkert annat också. Finns det inte blommor i tillräcklig mängd så bidrar det också.
Fina foton, tack för dem!

nalta norrland sa...

Bra fångat av fjärilen 🦋 om jag ska påstå något då har vi möjligen haft mindre getingar som förvirrat sig in, men det tackar jag för 😜det jag har sett mindre av är sniglar och snäckor, nu tänker jag på minisniglar 🐌 för några mördarsniglar eller fästingar har jag än inte sett häromkring.
Häromdan var det en ekorre 🐿 som skrämde slag på mig 😜 jag gick längst vår väg med Frost när plötsligt någon slängde en halväten kotte på mig 😅 blev som sagt halvt ihjäl skrämd, tittade mig omkring och ser en ekorre i trädet bredvid vägen som såg skyldig ut.

femfemman sa...

En amiral! Vackra fjärilar. Har haft besök av några i sommar.


Sländornas larver utvecklas i vatten. Riktiga tovdjur, som lever ett bra tag som glupsk larv. Gissar att ni har något vattendrag i närheten

Spindlar finns det gott om! Gott det ! Och nu ska lärarinnan vara just en sådan och "ödmjukt"..hm.. påpeka att spindlar, det är inga insekter utan just spindeldjur
.
Men det är positivt att de finns kvar.

Undrar om vindkraftverk förstör livet för insekter. Tror inte att de brukar hålla till på den höjden. Däremot kan jag tänka att det påverkar fågellivet. Men vindkraft är bra...och man jobbar ju på att det blir mer och mer effektivt.
Har ett antal "vindmöllor" I närheten. En ny vindkraftpark är också under uppbyggnad. Jistsnes vilka rotorblad de har...

Kul inlägg! Blir glad av att läsa om insekter!

Ditte sa...

Vad roligt att du fått så många besök av insekter. Och toppenbilder där du förevigat dem. Och att få bra bilder och skarpa är verkligen en utmaning. Bra jobbat!
Kanske har det skett en förskjutning från mer lantliga omgivningar till storstäderna vad gäller insekterna.
Kul, är det i alla fall

Susjos sa...

Snyggt fotat, och hihi asfaltbonden tycker det är många insekter som hälsar på !
Något vi har mycket av är bananflugor, inomhus, sååå jobbiga! Nu har jag ställt upp ett fat med vinäger, honung och diskmedel, få se om jag lyckas ta död på dem!
Ha det gott!

Anna i Portugal sa...

Vad roligt med insektsbesök! Fjärilar har jag inte sett så många här, vet inte om det normalt är så eller inte. Bin har vi massor och likaså tillräckligt med andra insekter. Nu bor vi på landet så det bidrar så klart till att vi ser en hel del. Och att vi är hemma nästan jämt och själva "kryper" omkring i trädgården.

christian sa...

Har inga som helst problem med att det saknas insekter i min omgivning...mygg å getingar t.ex. kan man gott vara utan...däremot har vi enormt mycket spindelnät i år, det måste vara rekord!

Monica sa...

Jag som är ute i spenaten flera gånger varje dag har
märkt av avsaknaden av insekter.
Inte en mygg på morgonrundan kan inte påstå att jag
saknar dom men det gör nog småfåglarna.
Så något har gått helt fel.
Förstår att det är jobbigt att inte få sova halva förmiddagen :-)
Vi var i Täby i torsdags tycker det tappat lite att sitta på
sofforna hoppade vi över dom var ju inte direkt rena.
Men många affärer och bra utbud till skillnad från Berga Centrum
som håller på att dö ut.
Vilka gröna fina balkonger så hade jag när vi bodde i lägenhet, att odla
tomater på balkong var bra har aldrig lyckats så bra med dom här ute.
Schäfern var en bartender i min smak så fin :-)
Ha det bra :-)

Freedomtravel sa...

Vilka vackra små besökare! Här i husbåten har vi massor av spindlar. De går inte ens att räkna. Jag ser dem som invånare, men gillar inte när de liftar med min cykel ;)

Anki sa...

Fina bilder på dina balkonggäster!
Även om nu inte du ser att det minskar med småkryp, så är det så ... tänkte på det när jag åkte hem från Ugglebo i tisdagskväll. Förr blev framrutan alltid full med insekter som var svåra att tvätta bort, nu fastnade inte en enda insekt på rutan ... och inga myggor i skogen ... något är fel i naturen!

Stefan Karlsson sa...

Fina bilder på det märkliga, nästan Alien-liknande, djuret Trollslända. varför just det namnet förresten?

Paula sa...

Kanske blir du lite insektsbiten när du ser mina och andras foton på de små liven? Den röda stjärten på sländan var ju oerhört vacker, måste vara en hane, i djurens rike är det ju de som glänser mest. Fast fjärilar? Nä dom är nog lika vackra oavsett kön tror jag. Vi bestämmer det