torsdag 11 augusti 2022

Tråktorsdag

28 grader och sol! Tråkigt??? Nej, skulle inte tro det. Men konstigt nog var det förvånansvärt lätt att ändå hitta två tråkiga ämnen.

Tårtbitarna på innergården
Jag förstår mig inte på trädgårdar. Det har jag då aldrig påstått heller. Men varför man sätter upp planteringslådor som ser ut som tårtbitar, först täcker över dom med plast, sedan avtäcker man lådorna och låter ogräset frodas. Ser liksom
 inte poängen där. Å som ni ser är ogräset väldigt välmående och varken brunt eller gult…

Dijon senap
För någon vecka sedan berättade Eva med bloggen Seniorvinklat att hyllorna med Dijonsenap gapar tomma i Frankrike. Ja, de stackars fransmän har ju också drabbats av torka och lider av vattenbrist. Det sistnämnda slapp jag som tur är kolla upp här hemma, men väl hos den lokala ICA ville jag försäkra mig om att Dijon senap fanns kvar.

Skylt
Å visst fanns senapen kvar, i fler ”utföranden” än någonsin förr. Däremot satt där en skylt, som jag hade kunnat spara till Skyltsöndag. På grund av kriget i Ukraina och bland annat uteblivna leveranser av solrosolja väljer man att ersätta tidigare ingredienser med alternativa varianter som man inte nämner på förpackningen. Undantag allergener såklart. Då slog det mig – jag har aldrig läst vad Dijon senap innehåller, inte någonsin… Ska nog inte göra nu heller;-)

Det är KajsaLisa som har uppfunnit Tråktorsdag.

12 kommentarer:

femfemman sa...

Lika bra att låta bli att läsa varudeklarationen!Det man inte vet....
Tårtbitar kan vara ok. Men de måste skötas. Känner igen detta från många planteringar . Ogräsodling!

Guldkryckan sa...

Tårtbitarna går väl an men de kunde ju satt någonting som kan kallas dekorativt iallafall.
Ja, det är torka lite varstans nu men senapen såg jag senast igår i en "onlinebutik".

Oj, har heller inte kollat vad den senapen innehåller, den har ju bara varit "god", fast jag tror jag fortsätter att bara tycka den är "god" jag. ;)

När jag tänker efter vet jag nog inte vad en enda senap innehåller förutom grunderna förstås.

Ha nu en fin kväll Bp.

nalta norrland sa...

Läser ingredienserna på vissa ”misstänkta” produkter 😜 typ sånt som kan innehålla nötter eller mandel, liksom jag är noga att påpeka att jag inte tål acetylsalicylsyra när någon ny läkare ska skriva ut värkmedicin till mig, jag riskerar på allvar att dö ifall jag får i mig nötter, mandel och acetylsalicylsyra.
Men senap eller ketchup har jag aldrig kollat innehållsförteckningen på.
Dina trädgårds-tårtbitar verkar sorgligt eftersatta, bortglömda och styvmoderligt behandlade.
Vädret har varit mer som en solig höstdag i september… lite väl blåsigt, men inget regn.

Klimakteriehäxan sa...

Om jag ska äta senap vill jag ha Slotts Original. Dijon har jag hemma, men för matlagning. Blir kanske fler såna skyltar i hyllorna ju längre kriget pågår.

LillaSyster sa...

Man kan gråta när man ser tårtbitarna fyllda med ny fin näringsrik jord och så låter man bli att sätta vackra blommor i dem eller odla grönsaker.....suck, det gör ont att se. Jag hoppas innerligt att de tänkt ösa på med lökväxter senare i höst som tittar upp till våren.
Ljuvligt ute idag och igår ....och flera dagar innan det =)
Bara att vara ute och njuta så mycket man hinner och kan.
Kram

Anna i Portugal sa...

Tråkigt att de inte planterar något fint eller ätbart i tårtbitarna. Men bättre med ogräs än helt tomma lådor i alla fall, för ogräset gör ju mer nytta än bara bar jord.

Ditte sa...

Tycker de ansvariga för planteringarna verkar lite fantasi och kunskapslösa. För visst kan man få dem att blomma. Men man måste ju plantera. Verkar som om de missat den detaljen. Pust!
Vad gäller Dijonspenap har vi den alltid hemma och jag använder den en hel del i matlagning. Men har nog missat att läsa innehållsförteckningen. Men någon brist på denna senap har jag inte sett.
Nej, bara lite småtrist idag. Men antar att vädret väger upp.

christian sa...

Har du kollat så det inte är en örtaträdgård de har skapat ?!? :)

Äventyret framtiden sa...

Synd att tårtbitarna inte sköts om på rätt sätt. Det blir bara svårt att bli av med ogräset om det får fröa av sig men bättre så än att ha bara jord med tanke på erosionen. Men bäst skulle vara lite annat vackert att se på, fastän jag tycker mig se lite sallat där? Kanske också någon kryddväxt?
Vi har också Dijonsenap hemma, är så bra till olika slags matlagning. Kanske dags att ta hem någon burk till nu med tanke på hur läget ser ut i Ukraina.

Eva sa...

Det där med senapen måste jag forska lite djupare i. Mycket märkligt! Undrar hur den smakar. Kanske märker man ingen skillnad. Man skyller väldigt mycket på kriget i Ukraina. Nu odlas inte senap bara där utan även i Canada och då skyller man bristen på torkan.
För övrigt har vi fått lära oss hur mycket i matväg som har sitt ursprung i Ukraina från solrosfrön till spannmål mm. Tänk att det skulle till ett krig för det.
Tack för länken😀

Musikanta sa...

Det verkar i alla fall som någon går omkring och vattnar ogräset, haha. Kanske någon ungdom som inte kan skilja på detta och annat.
För mig är det söt-stark senap (svensk) som gäller så jag behöver inte oroa mig.
Ingrid

Anki sa...

Hm ... de där tårtbitarna ser då för bedrövliga ut! hoppas det blir lite fina höstplanteringar i alla fall!
Dijonsenap finns alltid i kylskåpet, men den använder jag nog oftast i matlagning. Till svensk korv vill jag ha sötstark senap :)