fredag 17 april 2020

Fyra förändringarIngen ”Fem på fredag” idag, då Elisa precis fött en dotter Clara. Stort, stort GRATTIS.
Så jag fick tänka om här, och väljer att berätta om fyra förändringar som jag har upplevt sedan livet slutade vara normalt.

Tv
Har aldrig tittat mycket på tv, men ofta följt engelska, svenska, danska och norska kriminalserier. Nuförtiden finns det bara två serier kvar att följa ”DNA” och ”Tyst vittne”. Resten av programmen är hur tråkiga som helst och består mest av repriser och rapporter om corona. Orkar inte titta längre. Så public service avgiften på 1 347 kronor/år är kastade i sjön för min del. Men jag slipper åtminstone Radiotjänstens fakturor var tredje månad.

Utelivet
Utelivet på vår innergård har aldrig varit så livligt som nu. Det spelar ingen roll om det bara är åtta plusgrader, folk grillar, fikar och spelar kubb eller andra spel ändå.

Även barnen från förskolan har varit extra kreativa med sina byggen i sandlådan.

Skvaller
Jo, skvallret frodas i dessa coronatider, vilket är ganska ”naturligt”. Man kommunicerar via balkongerna ned till innergården. Så nu är jag helt och hållet uppdaterat för första gången sedan vi flyttade in i lägenheten för 40 år sedan.

Inköp av jäst
Ni minns väl att vår gulliga granne bjöd på piroger häromdagen. Samtidigt klagade hon över att det inte fanns jäst i hyllorna på ICA Nära, där hon brukar handla. Så i samband med vår beställning av matvaror beställde jag helt enkelt två paket jäst från min lokala ICA. Googlade och såg att det fanns två olika sorter, så jag beställde ett paket var. Grannen blev överlycklig och konstaterade att det inte fanns någon skillnad mellan den röda och blåa varianten. Nu vet jag det;-)

Jäst som jäst säger grannen, och hon vet vad hon pratar om:-)

Det är Orsakullan som håller i ”April 30 dagar”.

PS. Några av er ville veta vad de spanska pirogerna innehöll: vanligt köttfärs, krossade tomater, lök, chili och vitlök. DS.

17 kommentarer:

Eva sa...

Det där med jästen var ju intressant! Så trevligt man verkar ha det på er gård. Här runtikring verkar det som folk inte alls går ut längre annat än med soporna. Balkongskvallret hade man ju velat höra lite mer om! Dessvärre har jag nog drabbats av coronan nu. Har varit i karantän hela tiden och varit sååå försiktig. Haft hemleveranser och så. 39,5 helt plötsligt bådar inte gott.

tanthuset.blogg.se sa...

Så härligt att det är liv och rörelse där ute :) Vad gulligt av dig att fixa jästen! Och jag håller med henne, det märks ingen skillnad när man bakar så jag förstår egentligen inte varför det finns två sorter???
Ha en toppenkväll nu <3

Geddfish ♥ sa...

Jäst som jäst, det är nog så. Bra du fixade till grannen. Jag försökte beställa munskydd och snabbfebertermometer på Apotea. Slut. Slut. Nej, jag klarar mig.

Folk får stor uppfinningsrikedom, bra det. Jag har också själv tänkt om lite.
Ikväll hade mina döttrar och jag vårt första videosamtal kring ett glas vin. Ifrån tänkta 30 min blev det 75. Vad vi skrattade!
Fredagsmyskram!

Ditte sa...

Visst blir det en del förändringar. Instämmer helt. Och man tänker i lite andra banor för att få till vardagen. Jag vill ju gärna att det ska hända lite och det gör det. Men på lite andra sätt än tidigare. Nu går jag nog en mil om dagen och riktigt så långt var det inte tidigare. Men pitstop har vi. Men bara där det går att ha rejäla avstånd.
Vad gäller tv tittar jag väldigt lite även i vanliga fall och inte är det mer nu. Däremot lyssnar jag än mer nu på radion och gärna P!. Läser en del gör jag alltid men än mer nu. Har en bok jag lyssnar på och en annan jag mer fysiskt läser.
Kul mer utelivet på er innergård. Ser liknande även här. Både på vår innergård och ute på kajen. Roligt att se och att barnen leker mycket mer.
Skvaller hör vi inget här alls.
Så fint att du kunde beställa jäst till grannarna. Säkert väldigt uppskattat. Jag har inte heller märkt skillnad på dessa olika sorter inte maken heller. (Mest han som bakar.)

nalta norrland sa...

Trodde faktiskt det var nån skillnad på jästen då det typ finns två sorter.

Angående tv så kollar jag nu på Cardinal, fjärde och sista säsongen, ja jag ser ju de två Du kollar oxå... samt Homeland :)

Klimakteriehäxan sa...

Hm. Håller inte med dig om tv-utbudet. Tycker det finns massor av saker att titta på. Jäst har jag slutat köpa nu ... eftersom jag i princip aldrig bakar, vare sig vetebröd eller matbröd.
https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2008/03/ett-paket-jst.html

Emma, Sol som sol? sa...

Vad gulligt av dig att köpa jäst tilldin givmilda granne. Jag som ändå bakat en hel del har heller aldrig märkt npgon skillnad och egtersom jag är snål köpte jag i stort sett alltid de blå paketen eftersom de var billigare. Kanelbullarna försvann lika fort oavsett färg.

I dag var det tomt på levadura i butikerna...

Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagog sa...

Kan tänka mig att just tv-serier känns rätt tråkiga när man är karantänd och strandsatt efter ett tag. Du får skaffa dig kikare så kanske du kan undersöka vad folk gör i sina lägenheter? ;D

Anki sa...

Vi tittar en del på tv, mest Lasse, men även jag numer. I alla fall under vintern. Hittar man inget i "dagens tablå" så finns ju Play-kanalerna - där finns hur mycket som helst för den som vill :)
Full fart på din gård! Här är det lugnt, men ett rådjur stod utanför köksfönstret alldeles nyss och tittade in ... när hon upptäckte mig fick hon bråttom iväg :)
Du är omtänksam person som köper jäst till behövande!
Önskar dig en fin lördag!
Du har mejl!

Herr Nilssons Fru sa...

Det är kul att människor träffas o spelar spel på er gård.
Trots att man nu inte får vara så nära varandra så kommer man ändå närmare varandra - ja alltså inte fysiskt.

Att tänka på sina medmänniskor och hjälpa till som du gjorde med jästen är guld. Pirogerna lät goda de var länge sedan jag åt det ska kanske ta o testa nu när jag ändå är hemma så mycket. TV kollar jag en del, på tider som passar mig o de är gott att man kan de nu mera. Har några serie som jag kollar o så får man inte glömma Glamor hihi.

Kramiz o ha en fin lördag.

Freedomtravel sa...

Jag kan absolut ingenting om jäst, men när jag handlade åt mamma i veckan ville hon ha den "för söta degar" (den röda). Borde det inte vara skillnad? Men vad vet jag, det är väl ingen skillnad på julmust och påskmust ... ;)

Ama de casa sa...

Stort GRATTIS till Elisa! :-)

Här tittar vi också mer på TV och filmer. Serier är inte riktigt min grej, tycker det är jobbigt då det uppstår klipphängare hela tiden ;-)

Utelivet för vår del är tvärt om mot ditt, har väl aldrig varit så dött...

Jäst? Nollkoll på jäst, inget jag befattar mig med :-D Men gulligt av dig att se till att grannen fick ett par paket :-)

LillaSyster sa...


Härligt att utelivet och kreativiteten flödar!
Jag tror som din granne, jäst som jäst - rent försäljningstrick. Troligen kan du vänta dig nya piroger om ett tag eller kanske en stor kanelbulle?
Ha en fin lördag!
Här skiner solen men det är absolut iskallt....denna blåst.

Åke sa...

Ser bara på tv på kvällarna... ja det blir ju så när man inte kan umgås. Jag reser knappt i tjänsten... var en sväng till Skellefteå (kommer imorgon bildbevis) Annars har jag funnit en drönarvän från huvudstaden. Jag visar upp några fantastiska bilder idag. Fick erbjudande att följa med till Gotland till veckan men jag avstår. Man ska inte förflytta sig i onödan... Gotlänningarna blir väl inte glad heller... Nu skulle jag vilja fota där men det får vänta till bättre tider. Jag har några vänner där jag skulle vilja besöka också... sedan skulle jag på att jag måste byta bakdäck på cykeln... Jag vi skulle cyklat runt på Fårö osv.

Äventyret framtiden sa...

Intressant detta med jäst (säger en f.d. bagare som har använt svensk jäst i brist på den finländska) . Jag googlade och det lär visst vara skillnad. Säkert hårfin men...

Jästcellerna i ett paket KronJäst för Söta Degar arbetar bäst tillsammans med socker och mindre effektivt i degar utan tillsatt socker.
Och den för vanligt matbröd fungerar sämre alltså i söta degar. Den vill inte lika bra...
Hos oss har vi samma typ av jäst både till matbröd och sötebröd.

Du är gullig som tänker på din granne. Har förstått att jäst är attraktivt i Sverige nu. Dottern ville ha recept på hur hon bakar med sur-rot. Jästen var slut i hennes affär på Lidingö.
Ha en fin lördag BP!

Hanneles bokparadis sa...

i princip finns allt, men frukt börjar bli dyrt...

Anni sa...

Jag har aldrig brytt mig om att köpa annat än den vanliga jästen med Blå text oavsett vad jag bakar. Den fungerar hur bra som helst.
Gillar att du kan se det vackra blommande trädet från din balkong, det är något speciellt med vårblommande träd och buskar!