fredag 3 april 2020

Fem en fredag: Vecka 14 – "Artigheter"


Hoppas ni är artiga nog att inte påpeka att mitt försök att fokusera på jordsäckarna misslyckades.


Artig som jag är ropade jag inte ner från balkongen vilket säkerhetsavstånd som rekommenderas just nu och att det var smartare att nysa i armvecket.


Ingen lunk där inte utan en promenad i väldigt rask takt. Blev förvånad att bilden blev så skarp som den blev med tanke på hur snabbt paret rörde på sig.

1. Ser du till att hålla upp dörren för folk?
Självklart.

2. Säger du tack för maten även om du ”bara” är hemma?
Japp, och ofta berömmer vi varandras mat och säger hur god den var.

3. När du träffar någon du inte träffat på länge och ni säger att ni måste ses snart, blir det någonsin av?
”Det där måste vi göra om” är nog en fras jag säger och hör ofta. Så ja, det händer att det blir av för det mesta. Men det är inte ofta jag träffar på någon som jag inte sett på riktigt länge.

4. Rättar du folk när de säger något fel?
Finns det nåt värre en besserwissers? Jag låter nog bli att rätta folk, om det inte är någon riktig ”tabbe” som jag vet borde rättas till för att undvika missförstånd.

5. Vad tycker du om butikspersonal som kommer upp och frågar om du vill ha hjälp?
Det beror på vilken butik jag befinner mig i. Är det en klädbutik gillar jag inte när personalen är ”närgången”. Men befinner jag mig på Clas Ohlson eller Jula och letar efter något speciellt tar jag gärna emot hjälp. Det gäller även på apotek och butiker som säljer kosmetika.

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

PS. Bilderna jag lägger upp har delvis något med inlägget att göra;-) DS.

20 kommentarer:

Ditte sa...

Att vara artig är något jag också tycker är viktigt och instämmer helt i dina svar- Om någon säger eller gör ett fel går ju oftast inte jorden under för den skull och jag gör som du rättar om det är viktigt för att undvika missförstånd.
Är också så glad för att även barnbarnen lärt sig hur man beter sig och är artiga. De är alltid en glädje att ha med sig både på resor inom och utom landet och i övrigt. Här har föräldrarna verkligen lyckats. Så även vad gäller att smaka på mat de kanske inte testat förut.
Gillade dina iakttagelser på bilderna. Och kommentarerna till. I första bilden hade jag och tydligen kameran fokus på kvisten. Kändes mer hoppfullt än sopsäckarna.
Trevlig kväll!

Mrs Calloway sa...

på Clas Ohlsons, Jula och Kjell & Co kastar jag mig över första bästa personal och frågar. i klädbutiker vill jag vara ifred tills jag tycker att det är dags att fråga. vi säger nog ofta (inte alltid) det här var gott när vi ätit. rätta folk kan vara både kul och givande. jag rättar dock bara sådana som jag känner väl, till exempel mina syskon

Paula sa...

Men du, det är inte du som inte kan fokusera på motivet, det är kameran som alltid väljer att fokusera på det objekt som finns närmast ! Händer mig jämnt när jag vill fota något vackert vattenfall, allt blir suddigt utom en jävla gren i förgrunden! Haha, ja jag kanske tänkte lite annorlunda angående om jag rättar till när någon säger fel, men när det gäller sånt som är enkelt att själv ha koll på, tex på nyheterna, då blir jag lack när folk är ignoranta o slänger ur sig vad som helst utan att ha koll...
Ha nu en så artig och trevlig helg ni bara kan, vem av er ska vara kock i helgen?

Hanneles bokparadis sa...

Paula, kosmetika vet jag inget om men hittade aluminiumfri deodorant på ica.

tanthuset.blogg.se sa...

Hoppsan, där har vi dom igen, besserwissrarna :D nääää, dom håller jag inte heller högt...min kära lillasyster har en benägenhet för att använda "konstiga" (ovanliga) ord i tron att hon använder dom rätt....vilket oftast är fel! Blir det helt galet, så rättar jag henne men annars får det vara :D
I övrigt tycker jag om artighet, ha en toppenkväll BP!

Geddfish ♥ sa...

Bra iakttagelser där!
Inte konstigt att luften dräglar av smittsamma droppar.
Mina svar liknar dina, jag tror vi är en artig generation. Sen vet jag också att barnbarnsgenerationen är väldigt fint uppfostrade och tacksamma. Det är härligt.
Ja, det var denna fredagen, börjar bli lite veckovill. Stryker det ena efter det andra i almanackan....
Ha det fint!

Susjos sa...

Visst är vi artiga över lag här i landet, det känns skönt att veta ;-)
Och ja, du misslyckades med att fokusera på säckarna, så det blev en jättefin bild på den stundande våren som ju är på väg, det ser man på den knoppande kvisten!
HA en fortsatt bra fredagkväll!

Emma, Sol som sol? sa...

Självklart säger jag tack. Om jag rättar någon beror på situation, vem det är och vad det är för fel. Men en besserwisser, jo, det är jag nog ... 😜

Klimakteriehäxan sa...

Dina svar är klart besläktade med mina, på samma frågor!

Anki sa...

Jag gillar din bild ... en knoppande kvist i perfekt skärpa! Den andra blev också kanon med skärpan på rätta stället! Bra jobbat!
Såklart ska man vara artig - det fick jag lära mig tidigt i livet och det sitter kvar i medvetandet. Liksom att tacka för det man får - oberoende vad det är ... mat, presenter, uppskattning ...
Ha en fin lördag!

Äventyret framtiden sa...

Angående första bilden så är det ju rätt typiskt att skärpan faller på det som finns framför målet. Men jag tror faktiskt att du vann på det!:) Kvistarna är ju jättefina. Jordsäckar? Haha
Artig ska man vara, ha vanligt hyfs och vett.
Mina svar kunde vara dina svar.

Ha en fin lördag! :)

Ama de casa sa...

Vilka snyggt fokuserade kvistar! :-D

Påflugen butikspersonal är hur jobbiga som helst. Minns en gång på Corte Iglés när jag var ute efter en bikini. Tjejen där frågade om jag behövde hjälp, varvid jag log och tackade nej. Så långt allt väl. Men sen smög hon efter mig på ett sånt vis att det kändes som hon trodde att jag skulle sno alla bikinisar ifall hon släppte mig med blicken för en sekund. Om jag gick därifrån? Jodå. På direkten. (Och jag tog ingen bikini med mig ;-) ).

Däremot tycker jag att när man väl behöver hjälp på vissa affärer, ja då är personalen precis som bortblåsta :-D

Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagog sa...

Håller alldeles med dig gällande besserwissrar usch och fy! Finns få saker som jag retar mig på så mycket, eller jo folk som härmar dialekter det retar mig också. Är nog lite typ samma folk ;D.

Guldkryckan sa...

Att hålla upp dörren för andra människor hör ju till vanligt hyfs anser väl jag.
Det märks på ungarna att vår "hålla upp dörren pedagogik" ger resultat när de närmar sig årskurs 8 eller åtminstone årskurs 9, då hålls dörrarna plötsligt upp för andra av kidzen.

Handlar ju aldrig kläder i sådana butiker jag, det blir ullared och där slipper man påflugen personal...helt underbart.

Brukar heller inte rätta någon vuxen om jag ändå förstår vad som menas, men visst, ibland får man väl rätta en och annan unge så det inte uppstår missförstånd...grammatiken är dessutom helt bedrövlig bland många av ungarna och då behövs en rättning ibland.

Ha en skön helg Bp.

Karoleen sa...

Nope, en besserwisser är hemsk, men ser inte riktigt någon som rättar alltid som en besserwisser. Man kan ju göra det på ett sätt som inte förminskar eller tillrättavisar personen man pratar med 😊 Det kan ju även vara så att personen kanske verkligen inte vet vad det är som säger, att det som säger betyder tvärtemot det som vill säga... Jag har en kollega som har döpt om en annan kollega till ett helt annat efternamn än vad personen har och kollega 1 förstår inte att det är fel. Hon har helt enkelt bestämt sig att kollega 2 heter ett snarlikt efternamn men det skapar ganska mycket förvirring!

nalta norrland sa...

Hålla upp dörrar, tackar självklart för maten och då jag får något,
ja Elin är oxå en "tackare" ;-) vi har uppfostrat henne väl :)
Om jag betalar med pengar och får tillbaka säger jag tack liksom då jag går ut från sjukstugan efter behandling/undersökning.

Kameran fokuserar vanligtvis på det mål som är närmaste så att Du inte riktigt fick fokus på säckarna beror på kameran.

Lördag idag och jag har skjutsat min mor till affären då hon absolut vill handla själv.
J är på jobb och Elin har nyss vaknat :)

LillaSyster sa...

Ibland undrar jag.....att nysa och hosta i armvecket det gör man ALLTID i min värld - det ingår att ha blivit fostrad i den skolan. Och nu när det påpekas extra både här och där och folk ändå inte kan göra det - mycket märkligt.
Skönt med en rask promenad - man går extra fort nu när vinden är iskall - det hjälper inte att solen skiner blåsten går genom märg och ben. Du ha en bra eftermiddag på balkongen =)

Annette sa...

Säckar av jord och grenar med knoppar - vårtecken! Jag funderade på att åka till någon handelsträdgård och köpa vårblommor att plantera i krukorna vid trappan, men jag insåg när jag gick ut att det var alldeles för tidigt! Iskalla vindar.

Kul med Elisas frågor och alla olika svar. Vi tackar också varandra här hemma för maten, och fram tills jag påpekade det litet fint för Patrik (ok, så fint var det kanske inte, jag är mer rakt på sak...) sade han alltid när han själv lagat maten: "det här måste vi laga igen", men aldrig när någon annan lagat maten. Men han kanske faktiskt gillar sin egenlagade mat extremt mycket mer än andras, vad vet jag ;)

Och apropå besserwisser så kanske jag var det när jag påpekade det där för Patrik? Men det tog nog tjugo år innan jag sade något. Och nu skall jag faktiskt sätta igång med middagen, vi får se om den går hem i dag :)

Sara Pepparkaka sa...

Så trevligt att du kan vara artig! Jag har det betydligt svårare med artigheten..

Carita Liljendahl sa...

Deltog inte i Fem en fredag denna vecka då jag var med i Flowers on Fridays.
Men jag hade kunnat svara nästan exakt som du - tycker lika i allt - i klädaffärer vill jag inte personalen kommer fram till mig direkt :-)