lördag 1 december 2018

Fem en fredag (eller lördag i mitt fall)
Från levande till kokt till ”Homard grillé maître d’hôtel”.

Även den här lördagen är jag med i denna roliga utmaning. Verkar gilla listor, trots att jag sällan gör sådana själv. På sin höjd kan det bli en inköpslista någon gång.

1. Du blir bjuden på knytis hos en kompis – vad tar du med dig?
En eller två flaskor vin alternativt öl.

2. Vad skulle du säga är din paradrätt du gärna lagar?
Det får nog bli ”min” ”Homard grillé maître d’hôtel” som jag använt sedan kokboken ”French Cooking” skriven av Eileen Reece kom ut 1978(!). Å om ni undrar vad en ”Homard grillé maître d’hôtel” är för nåt så är det en grillad/gratinerad hummer med citron, smör, vitlök och fänkål alternativt dragon.

3. Är du en person som föredrar förrätt och huvudrätt eller huvudrätt och efterrätt?
Absolut förrätt och huvudrätt, då jag är ingen sötis.

4. Vad skulle du aldrig få för dig att bjuda på?
Inälvsmat, för det är otroligt få som gillar. Skulle inte heller bjuda på stekta fårtestiklar. För det första är de otroligt svåra att få tag på;-), för det andra är det nog bara jag som gillar rätten. Har ätit den i Agadir, Marocko.

5. Vad är det mest udda du har blivit erbjuden i matväg?
Se svaret punkt 4 - fårtestiklar alltså. Ja, och så blev jag bjuden på två tapas som innehöll komage respektive lunga. Kan hända att det vänder sig i magen på er nu, men jag tyckte att det var absolut inget fel på smaken. Tuggmotståndet på lungan däremot var ingen höjdare - säger bara marshmallow;-)

Hittade temat hos Kraka.

Uppfinnaren av utmaningen hittar ni här.

14 kommentarer:

Emma, Sol som sol? sa...

Det såg verkligen gott ut men inälvsmat hoppar jag gärna precis som "de ädlare delarna". Dessutom så är jag väääääldigt tveksam till om jag skulle klara av att stoppa ned en levande hummer i kokande vatten. Tycker det är rätt jobbigt att se dem röra sig i slowmotion där på isbädden i butiken.

Kul med listorna!

Ama de casa sa...

Hummern såg suveränt god ut! :-)

Jag har också alltid sagt förrätt och varmrätt. Men efterrättssuget kom i samband med att jag fick veta att jag nog skulle undvika socker så mycket som möjligt. Förbjudet är gott, tydligen...

Inälvsmat (tillagad på rätt sätt) kan vara hur god som helst! Jag var övertygad om att jag inte gillade njure, ända tills jag råkade beställa in det i Frankrike (i tron att det var kalv, min franska har en del i övrigt att önska). Det var supergott! Fast det tog ett tag innan jag fattade vad jag åt :-D Sen dess försöker jag alltid hitta njure när jag är i Frankrike. Att tillaga själv skulle dock aldrig falla mig in...

Ama de casa sa...

Roliga listor, förresten :-D

Susanne ❤️ sa...

Underbara bilder och listor :) en hemlis sötnos fotoutmaningen fortsätter nästs år redan klar med orden så hoppas du fortsätter kram sanna

Ditte sa...

Hummer älskar jag och i olika varianter. Men de får inte vara alltför stora för då blir de lätt "träiga".DEn varianten av hummer som du föerslår är en klar favorit även hos mig.
Inälvsmat äter jag inte heller.
Kul att fundera på vad man själv skulle svarat på frågorna.

Anki sa...

Kul med listor ... ja, att läsa i alla fall, inte att göra själv. Hummer är för dyrt, men ser väldigt gott ut! Den stora röda klon ser ut som en stor mun med fläskläpp och vita tänder! :)
Jag gillar inälvsmat ... stekt lever med gräddsås ... mums! Föredrar också förrätt istället för efterrätt.
Resten av frågorna får jag nog fundera på ...

Åke sa...

Rolig lista :) Det mest udda var en sådandär bakvänd middag, fick börja med kaffe och konjak när vi kom och så rullade det på tillls förätten dukades upp när nyårsaftonen hade gått över till nyårsdagen... Tanken var ju fin men att komma på tom mage till det hela gjorde inte saken bättre (vi hade jobbat båda två före också) Den här familjen gör alltid så vällagade rätter och lammsteken satt gallant :) Det var första och sista gången för värdfolket också att vända. Som hit i helgen till detta världpar vi var för att fira första advent i Vemdalen vart det ett rött vin och två flaskor glögg av artons modell.

Steve sa...

Oj, vilken läcker paradrätt du ståtar med.

Biggeros sa...

Wow, jag gillar gratinerad hummer. Din rätt såg väldigt god ut. Jag provat att bjuda på denna rätt en gång. Däremot gillar jag inte inälvsmat och skulle heller inte bjuda på. Jag har provat spädgrishjärna vilket är en specialitet i Åortugal. Inte så gott och inte någon ögonfröjd.

Biggeros sa...

Wow, jag gillar gratinerad hummer. Din rätt såg väldigt god ut. Jag provat att bjuda på denna rätt en gång. Däremot gillar jag inte inälvsmat och skulle heller inte bjuda på. Jag har provat spädgrishjärna vilket är en specialitet i Portugal. Inte så gott och inte någon ögonfröjd.

Eva Trillian sa...

Det SER ju rätt gott ut. Men jag är benägen att hålla med Emma: jag hade inte nog inte kunnat göra den ...

Paula Merio sa...

Jag tycker ju det är kul med frågor, men hur sjutton ska jag komma ihåg detta på fredag?? Nå, det var kul att läsa dina svar. Av alla skaldjur som jag älskar så är hummer inte mn favorit. Visst har man gratinerat några i sina dagar, till nyår sådär, men några färska tror jag mig inte fått tag i . Ett år var vi o fiskade på västkusten men det var under krabbsäsong och oj vad gott det var. Jag är inte heller någon sötis som du säkert vet, men en god förrätt slinker alltid ner. Mmmm klockan är över elva och jag får faktiskt lite habegär på din hummer där...

Anni sa...

Åh,så gott! Ja, inte inälvorna och testiklarna då, men hummmmmmmmmern ...

FREEDOMtravel sa...

Härlig bildkavalkad med hummern, ser fantastiskt god ut på sista bilden! Fårtestiklar har jag ätit på Island, men där är de tillagade på något underligt sätt ... inte gott! ;)