torsdag 27 december 2018

FUPVet ni vad ett FUP är? FUP står för förundersökningsprotokoll, vilket jag inte visste förrän igår, då jag snubblade över ordet av en ren slump. Och inte bara det, jag snubblade vidare till ett fall där jag känner såväl den åklagade personen som ett antal vittnen. Väldigt märkligt måste jag säga.

297 sidor
Protokollet är ganska omfattande med sina 297 sidor. Personen var anklagad för ett antal grymma och sällsynta brott som resulterade i över trettio åtalspunkter. Efter lång tid i häktet blev personen dock frikänd såväl i Tingsrätten som i Hovrätten. Av tidningsartiklar att döma var de frikännande domarna helt otippade och väckte stor uppmärksamhet.

Deckare
Som ni vet är jag ganska insnöad på deckare, så jag förväntade mig riktigt tråkig läsning – protokoll liksom. Kan tala om för er att det är precis tvärtom. Efter 57 sidor är jag fast, och det trots att förundersökningsledarna knappt kan stava och/eller sätta ihop meningar.

Roligare än så här blir det inte idag. Tänkte bara berätta för er hur vanlig research på internet kan sluta på ett så konstigt och märkligt sätt.

PS. Bilden jag lägger upp har ingenting med inlägget att göra. Tack Yvonne för dagens ”klockrent”:-) DS.

13 kommentarer:

Ditte sa...

Intressant! Jag visst vad ordet FUP stod för. Har flera inom "branschen" som vänner. Men jag har inte tagit del av något. Inte ännu. Intressant att "snubbla" över ett fall där du både kände den åklagade personen och vittnen. Och blir man frikänd så är det ju så.
Önskar dig fortsatt "god" läsning. Och man kan hitta en hel del via internet. Visst!

nalta norrland sa...

Jag trodde Du läst Nyorden för 2018 :)
Aldrig hört talas om FUB tidigare.

Hur kunde Du "snubbla" så till den grad att Du hittade detta, och hur stor chans var det att Du skulle känna den anklagade?

Annette sa...

Jag har läst ganska många domar inklusive förundersökningar, och jag håller med dig, det är otroligt intressant. Särskilt polisförhören kan ge kalla kårar på riktigt, när man får läsa frågor och svar precis som de är, helt oförskönade. Jag skrev en gång en rapport om kvinnomisshandel och gick igenom mängder med förundersökningsprotokoll, och det var skrämmande att läsa vilken nonchalans många gärningsmän visade i förhållande till brottsoffren, alltså kvinnorna. Trots att de slagit kvinnorna med knytnävar i ansiktet och kört upp stolsben i deras underliv sade de i förhören att de var säkra på att de ändå inte skulle få något straff, eftersom det inte fanns bevis. Tack och lov för sådana som Elisabeth Mazzi Fritz som kämpar som målsägandebiträde för de kvinnor som utsatts.

nalta norrland sa...

Då det inte bara är nu under jul jag hänger nere hos min mor så är det helt enkelt en vana, ett mönster som jag/vi måste försöka bryta, förändra eftersom det inte är bra varken för mig eller min mor att hon typ blir beroende av mig.
Hon är tvungen liksom jag att acceptera att livet har förändrats och att nu måste hon/vi göra det bästa av situationen.
Jo YES jag vet vad Du tycker ;-)
Och vet Du vad, Du har rätt till Din åsikt.

Geddfish ♥ sa...

Oj, vad vi snubblade!
Jodå, jag har läst domar i mina dagar. Det var i mitt jobb. Och även som intresse. Fackligt och mänskligt.

Steve sa...

Intressanta reflektioner tycker jag som arbetat i rättsväsendet hela min yrkeskarriär.

Klimakteriehäxan sa...

Fascinerande. Och de gånger jag sett liknande papper har jag alltid slagits av hur undermåligt svenska språket hanteras ...

Anki sa...

Så bra ... nu vet jag vad FUP står för. Spännande läsning ser det ut som!

Ama de casa sa...

Först nyordslistan och nu FUP. Mycket nytt att lära sig så här i upploppet av året ;-)
Antar att det blir extra spännande när man känner flera av dom inblandade.

Johanna sa...

FUP är inget jag kände till, läser inte så mycket sånt. Men det du läste verka spännande, man blev lite lagom nyfiken.


Japp så "lätt" är det och bli av med ångesten och sömnproblemen. Men det är inte heller bra och ta de för ofta. Men om jag måste ta ångestmedicinen ofta får jag börja med min dagliga dos setralin igen som jag sluta med i somras.

Paula sa...

Det där lät ganska spännande må jag säga. Protokoll är inte det sexigaste ordet, det kan jag hålla med om... Kul om du fann ett protokoll som motbevisar tesen av tråkighet.
Jag är inte heller mycket för tillbakablickar så jag nöjer mig med att njuta av de bloggare som totar ihop så fina inlägg. Angående fyrverkerier så har vi mycket turister här över nyår och det skjuts hejvilt. Glesbygd har vi här mellan april-juni och nov-dec. Nattinatti

Eva Trillian sa...

Då jag aldrig läst en FUP litar jag på att det är så spännande som du säger :)

Christian Lehmann Gisler sa...

Tog mig friheten att kopiera bilden....alltid kan jag reta nån.... :)