fredag 28 december 2018

Tandkrämindustrin


Vet inte varför, men det här kortet som jag fick i brevlådan idag inspirerade mig till dagens inlägg. Väldigt konstigt;-)

Året 2018 går mot sitt slut och som vanligt är det "säsong" för årskrönikor i Blogglandia. Då jag är lika dålig på årssummeringar som på bokrecensioner besparar jag er ett inlägg i denna ”anda”.

”Konstig” idé
I stället fick jag en idé om ett inlägg som är totalt opassande för årstiden. Dagens tankar ska nämligen handla om tandkräm. Japp ni läste rätt;-) Antar att ni kommer tänka på er förbrukning av tandkräm från och med nu:-)

Hur överlever tandkrämtillverkarna?
Det kan man verkligen fråga sig. Det finns 80(!) olika tandkrämer hos den lokala ICA. De flesta av oss borstar tänderna två gånger per dag. Ofta väljer man sin favorittandkräm och byter inte.


Opalescence
Jag använder Opalescence (morgon) och Gum Paroex (kväll) efter tandläkarens rekommendationer. Opalescence finns inte i butik utan bara hos tandläkaren och på nätet. Jag betalar 140 kronor för en tub som räcker i minst 6 månader.

Gum Paroex
Gum Paroex finns hos ICA och på apotek. En tub går på 35 kronor och den räcker gott och väl i tre månader.

Inga tråkiga siffror
Då jag har dyskalkyli ger jag mig inte in på en uträkning om dagskostnaden för min tandhygien. Men om ni läser ovan text, så är väl ändå frågan berättigad – hur kan tandkrämindustrin överleva…

15 kommentarer:

Husbilen-Ellen sa...

Visst kan man undra. Förmodligen har de en massa andra hygienartiklar , krämer smink etc i samma bolag. Men ändå! Ha en bra fortsättning.

Geddfish ♥ sa...

Hos mig får ni ingen årskrönika heller, gu bevars, det har jag aldrig gjort, det orkar jag inte. Jag är glad om jag har huvet upp och bena ner och inte drattar omkull *skojar* för det var halt ute idag.

Tandkräm, ja tuberna räcker länge, tänker inte på detta, har alltid ett par tuber i närförrådet.

Jag har medlemskort på ICA och självscannar alltid.
Go fredag!

Ditte sa...

Gillade din idé om tandkräm. Har också funderat på alla sorter och märken av tandkräm som finns och ändå ligger Sverige lite lågt här- Ja, i antal märken och sorter. Men visst räcker det och blir över. Pengarna tycker jag är mindre viktiga i sammanhanget om man hittar en tandkräm som man tycker är bra. Men hur tandkrämnsindustrin kan överleva är intressant. Men det har säkert även andra produkter. Min pappa hade en god vän, Ferdinand Grumme, och där tillverkades det såpa, tvålar, tandkräm och en massa annat. Och de överlevde bra.

Emma, Sol som sol? sa...

Älskar att vara hopplös ...

365 dagar = ca 182 dagar på ett halvår.
140 kr på 182 dagar är 0,80 per morgon.

3 månader är 90 dagar.
35:- på 90 dagar är 0,39 kr per kväll.

0,80+0,39 = 1,19 per dag = ca 435 kr per år. Om jag räknat rätt, tog mig ett glas vin innan så det är befogat att dubbelkolla. :D

Seniorkortet är ett bra initiativ och med stort hjärtat men är det välriktat i alla lägen? Får den ensamstående föräldern med två blöjbarn några bonusar?

nalta norrland sa...

Måste säga att hos oss är tandkräm en förbrukningsvara ;-)
Tror inte att en tandkrämstub räcker längre än max en månad för mig och Elin... jo yes J har en helt egen tub :)

Har aldrig kommit mig för eller ens tänkt tanken att räkna tandkrämssorterna, däremot har jag faktiskt tänkt på att det finns väldigt många olika sorters tandborstar :)

Utbudet i 08a land lär dock vara mer utbrett och troligtvis dessutom billigare än här... det skiljer faktiskt i pris på många varor om dock inte just på tandkräm mellan Åsele - Lycksele så därför tror jag det.

Klimakteriehäxan sa...

Jag kör Paroex, också p g a tandhygienistens "order". Den andra är jag obekant med - får du vitare tänder eller? (det vill man ju gärna ha, tänk bara på allt te, kaffe och rödvin som passerat dem) men lätt är det inte, jag har testat olika metoder. Och minns min gamle tandläkare som såg mig djupt i ögonen och sa att han visste det enda sätt som fungerar på riktigt: se till att bli solbränd i ansiktet!!!

Paula sa...

Haha, så kul, du använder tandcremer jag aldrig testat! Den ena har jag inte ens hört talas om. Min tandläkare har inte rekommenderat någon speciell. Ska till hygienisten i mars, kanske kommer hon med andra pekpinnar än bara tandpetarna. Som jag hatar, speciellt de nya i plast som böjer sig mellan tänderna och gör ingen glad.
Jag köper olika tandcremer varje gång, allt efter humör och plånbok.

Susjos sa...

Här hemma kör vi med colgate...
Dina tandkrämer har jag aldrig hört talas om? Kanske dags att byta?
..och som sagt, kanske dags att gå till tandläkaren!


Svar: Tyvärr har Afrika vännerna ingen öppen blogg, men de lägger ut lite bilder på facebook, kanske jag får lov att låna dem och lägga ut i min blogg, får kolla upp det!

"LillaSyster" sa...

Ja ser kan man undra? Det är dyrare med tandborstar än med tillbehören. Nu kanske jag är extrem som byter borste varje månad? Ha det gott!

Anki sa...

Jag brukar köpa olika tandkrämer vid olika tillfällen ... och har nog inte tänkt så mycket på saken ... bara konstaterat att det verkar komma nya sorter ganska ofta och att det verkar finnas hur många olika som helst.

Ama de casa sa...

Jag börjar med att tacka Emma för uträkningen så att jag slapp göra den :-D

Jag körde med Zendium i många år och beställde den från folk som kom hit ned, för jag har inte hittat den i affärerna här. Utom enstaka gånger på skandinaviska affärer och då tämligen dyrt.
Nu har vi som sport att köpa lite olika sorter när det är "ta tre betala för två" på Carrefour. På det brukar vi spara stooora pengar. Eller inte. Men det har som sagt var blivit en sport :-D

Emma, Sol som sol? sa...

Nöjet är på min sida! :D

Toapapper har vi ju räknat ut också ... Något mer? Schampo och andra hårprodukter? Dyra krämer för ansikte och kropp?

Johanna sa...

Jadu jag tar alltid samma tandkräm. Och ja de håller länge, lika länge som tandborsten :)

Biggeros sa...

Vill önska dig ett Gott nytt År 2019.
Kram🍾🍾

Eva Trillian sa...

Jo, tandkräm är ju inte bland de varor man handlar oftast precis!