onsdag 12 december 2018

Att vara ”produktiv” mitt i veckan


Bevisen på produktiviteten idag.Tyckte att dessa upphängda glas på restaurangen glittrade så fint.

Jo då, det går att vara ”produktiv” en onsdag. Hör bara här: Det är himla roligt att jobba utomlands med alla nya erfarenheter och intryck, när man är ung alltså. Mindre kul är det att ansöka om pension flera decennier senare. Men det lyckades maken och jag (mest jag) faktiskt med. Läs här och här. Utlovar många skratt:-)

Vi har inte dött än
Men så var det det där med uppföljning såklart. Vartannat år får man nämligen bevisa att man inte har dött än. Lite konstigt kan jag tycka, då adressen på breven från den engelska Pensionsmyndigheten till och med innehöll rätt lägenhetsnummer. Nyttan vi gjorde idag bestod alltså i att återigen traska till banken för en vidimering. Observera att även jag får en slant från den engelska Pensionsmyndigheten. Ett kuvert till maken, ett till mig, samma formulär i båda.

Tysk pension
Å medan jag ändå höll på mindes vi att maken fick avslag på sin tyska pensionsansökan för två år sedan. Anledningen var att pensionsåldern är 67 där och inte 65. Alltså skrev jag ett gammalt hederligt brev med hänvisning till två ärendenummer med en himla massa siffror och ansökte en gång till. Ska bli spännande att se vad som händer nu. Hoppas tyskarna har alla 20 papper kvar som vi skickade in 2016. Jo, det har de nog - ordning och reda;-)

PS. Bilderna har i högsta grad med inlägget att göra. Vi fick faktiskt inta en stärkande lunch innan vi (mest jag) blev produktiva. DS.

13 kommentarer:

Ditte sa...

En stärkande lunch är alltid rätt. Och än mer denna dag då ni hade verkliga kraftansträngningar att göra.Jag läste de tidigare inläggen och såg det dråpliga i dem. Dock är det ju inte så när man själv försöker klura ut hur saker fungerar. Jobbat utomlands har jag gjort i olika omgångar men avlönats av svenska företag så pensionen har liksom kommit utan pappersbestyr i den mening ni haft. (Är här glad att jag inte direkt var anställd av ett kinesiskt företag för i det sammanhanget tror jag att t.o.m. Tyskland ligger i lä. Och språket....Puh!)
Måste ge en eloge för er produktivitet. Kanske ger den viss avkastning. Håller tummarna--

Geddfish ♥ sa...

Jag har läst och läst tidigare inlägg och ja, jag förstår och vet hur det går till i Tyskland. Skratt. Även Spanien. Många stämplar. Marocko, pass och gamla föräldrars namn - och ta stygn, det hör till läkarkåren.

Om vi tycker att Sverige är byråkratiskt, så ska vi läsa dina inlägg, haha! Det är väldigt vanligt nuförtiden att folk jobbar utomlands men dessa ungdomar är inga pensionärer ännu.

nalta norrland sa...

Om jag förstått det rätt är det inte helt enkelt att ansöka om pension som svensk bosatt i Tyskland... min faster fick kämpa en hel del innan det gick igenom.

Byråkrati är ju märkligt, då min faster för så där 52 år sedan var gravid och bosatt i Tyskland så var hon å blivande pappan ogifta vilket inte var riktigt okey 1966 i Tyskland så för att få föda det väntade barnet på BB var de tvungen att gifta sig... nu är de fortfarande gifta och har tre barn å en hel hög med barnbarn.

KajsaLisa sa...

Produktivitet kräver stärkande energi :)

Susjos sa...

Förstår att du behövde en stärkande lunch innan uppdraget! Läste de tidigare inläggen och skrattade högt! Trodde Sverige var värst vad gäller byråkrati! Håller tummarna för att pensionen kommer från Tyskland!

Ama de casa sa...

Duktigt jobbat av er (mest av dig ;-) )! Hoppas det ger bra med klirr i kassan också :-)
Vi kommer också att behöva bevisa att vi lever framöver, men det är inte aktuellt riktigt än.

Ha en finfin Lucia!

Steve sa...

Ett bra exempel på att man får slita för brödfödan.

Stare Ström sa...

Sådan produktivitet kräver drycker både före och efter!

Svar: Jodå. Den där julgranen är mycket uppskattad. 14.13 skulle de flyga över Helsingborg och de gjorde de! Många människor är ute och tittar på överflygningen.

Blondina sa...

Vilken härlig blogg du har :D

Johanna sa...

Ja allt för den fulla sysselsättningen..... men skönt och få det gjort :)

Paula sa...

Jag håller med om de glittrande glasen, för att vara tomma var dom väldigt vackra! Håller tummarna att det så småningom trillar ner några tyska euron i makens börs...Jag ansökte om förtidspension i Finland när jag beviljats densamma här, men där fick jag nobben, var helt klart arbetsför. Nu ska jag, tack för påminnelsen, nästa år skicka in en ansökan de inte kan neka till. Men beloppet blir så litet så det nästan är synd att utsätta det för byråkratin. Det är så att jag hann jobba sex år i Finland, ganska länge, för jag började som 17-åring, men, de fem första åren räknas inte in som pensionsgrundande. Har du hört något så dumt! Hoppas lagen är ändrad, har ingen koll på det. Lycka till

Maria sa...

Jätte bra blogg! Tack så mycket :)

Eva Trillian sa...

Jo, i Tyskland lärde ha alla papper kvar. DÄR är det ju pappersexercis om någonstans :)