måndag 28 maj 2018

Glad måndag


Ja alltså, nu är vi inne på den tredje veckan med sol och värme. Kan inte minnas när jag såg ett moln på himlen senast. Helt underbart att termometern vägrar sjunka under 23 grader dagtid. Sådant gör mig extremt glad.

Fönsterbyte
Idag ramlade fakturorna in för utfört flytt och återställning av möbler i samband med fönsterbytet. Även fakturan för sju persienner som vi lät montera samtidigt som bytet, låg på hallgolvet idag. Kan lugnt säga att de gav glädjebesked båda två. Betydligt billigare än beräknat, eller så kan jag inte räkna med min dyskalkyli. Det kan uppenbarligen vara en fördel att ha räknesvårigheter;-)

Trädfällning
Ja, inte blev jag glad över fällningen av två cirka 20 meter höga popplar (tror jag att det var) idag. Bostadsrättsföreningen motiverade åtgärden med att ”trädens rötter skadar marken och gångvägarna”. Himla synd, för dessa träd var drygt 50 år gamla. Har en känsla av att några av de boendena klagade över att popplarna skuggade balkongerna. Däremot var jag rätt nöjd med min dokumentation av arboristernas arbete. Ett jobb jag inte skulle vilja ha kan jag säga. Men klätteraporna (företaget som utförde arbetet heter Klätterapan) visste vad dom gjorde. Enjoy!


Två ståtliga popplar. Nu finns bara en hel och stammen på den andra kvar.


Klätterapan i aktion.


Han klättrar högre och högre upp på stammen.


Här har han sågat av en mindre gren som han kastar ned på högen med lövverk och sågade stammar. Precisionen var extremt hög.


Killen kastar inte lasso utan säkerhetslinan uppåt trädet. Han behövde två försök att träffa rätt. Sedan halade han ned öglan och fäste den i kroken på hans bälte.


Snart är även det andra trädet ett minne blott. Ser ni grenarna i mitten? I en av dom förankrade killen säkerhetsselen för bara några minuter sedan.

Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”.

15 kommentarer:

nalta norrland sa...

Tror det blivit en trend att fälla träd "för säkerhets skull",
skolgården här var omgärdad av träd som gav skugga, vips tjillivipp så var träden ett minne blott och numera finns ingen skugga någonstans på den asfalterade delen av skolgården och jag såg häromdan att de även börjat ta ner björkar vid grönområdet där skolan har grillring med vindskydd.

Vädret kan vi absolut icke klaga på... även om det finns dem som gör det ;-)

Carita Liljendahl sa...

Trädfällning upprör ju många - men läckra bilder i alla fall!

Geddfish ♥ sa...

Jättefint dokumenterat detta med trädfällningen och klätterapan!
Nej, varför ska man fälla så många träd?? Har inte förstått det. Träd är liv, man kan krama ett träd om man är ledsen.
Underbart väder nu länge, men just idag var det mulet och regnet kom, men vad gjorde det, jag hade tvättstugan.

Ditte sa...

Kul att bli glatt överraskad av fakturor! Vad det sedan beror på känns mindre viktigt.
Och vilken suverän bildserie/dokumentation att få följa när era träd tas ner. Trots att de tas ner för troligen inget du kunnat påverka. Säkert några osm tycker de har för lite sol.
Vilken imponerande jobb "klätterapan" utför! Otroligt och med vilken precision. Hoppas han har ett rejält risktillägg.
Undrar nu om asfalten kommer att ligga kvar när träden är borta. Återstår för er att se. Men ett skådespel fick ni vara med om.

KajsaLisa sa...

Aborrister imponerar verkligen, tänk att kunna läsa ett träd sådär. Spännande bilder.

Steve sa...

Rätt unikt att ta emot fakturor med ett smil på läpparna.

Tråkigt om fullt friska träd får vika sig för sågen. Men duktiga är dom, klätteraporna.

Husbilen-Ellen sa...

Ett grönt inlägg! Arboristerna är duktiga. Skulle inte vilja upp på de höjderna de jobbar. Hoppas Brf. får dit några lägre växter, så att grönskan finns kvar framöver!

Olga T sa...

oops, det där jobbet skulle jag aldrig söka mig till.....
Ibland är det synd att ta ner gamla träd men ofta är det befogat.
SV: Jo, man hade ju hoppats på att de hade plockat en bukett....

Anki sa...

Skönt när överraskningarna är åt "rätt" håll :)
Aldrig roligt när friska vackra träd sågas ner, men fascinerande att titta på när arboristerna jobbar.
Snyggt dokumenterat!

Emma, Sol som sol? sa...

Popplar har u en tendens till att bli rätt stora. Kunde de inte ha försökt sig på att beskära dem? Det är klart, rötterna är ju kvar.

Så jaha ja. Hoppas de planerat ett träd på annan plats i stället för det som de tog ned.

Det borde kanske arborister ha som motto: för varje träd de tar ned planterar de ett annat någonstans i världen.

Ama de casa sa...

Verkligen synd på dom fina popplarna. Men himla snyggt dokumenterat, WOW - vilka bilder!

Vi anlitade en sån där arborist för att ta ned en stor björk på tomten i Sollentuna. Den höll på att börja ruttna i toppen och lutade oroväckande mot grannens garage. Inte så bra för grannsämjan ifall den hade rasat... Otroligt imponerande att se honom in action! Sen hade vi ved för ett bra tag framöver också :-)

Annette sa...

Imponerande arbete och vilka bilder du fick till! Men jag håller med dig, så trist att ta ned de gamla, fina träden. Vi tog ned en björk som stod på vår tomt och det ångrar jag. Vi, skall jag förresten inte säga, det var min pensionerade pappa som kom och klättrade upp sågade ned trädet i delar, och visade att gammal är äldst, som det heter :)

Susjos sa...

Visst blir man glad när man räknat fel åt rätt håll så att säga!
Synd att ta bort gamla fina träd, vilket jobb de har grabbarna!
Nu måste jag hasta vidare....godkvällkram!

FREEDOMtravel sa...

Skönt med billigare faktura än beräknat! Den här "sommaren" är helt otrolig, inte minst med tanke på att den hamnat under "fel" årstid. Härligt, men hur konstigt som helst.

Paula sa...

Det där yrket (arborist?) kräver både mod och styrka och skicklighet. Underbart att se in action!
Nej Paula är inte religiös, snarare tvärtom. Men jag vill inte visa mina gropiga sladdriga lår och då fungerar en badkjol utmärkt. Det är en trosa med påsydd kjol. Helst skulle jag ha en heltäckande badkostym på mig (vet du i Finland hette det badkostym förut, numera säger man simdräkt), men har inte hittat någon. Nu ska jag läsa vidare om UTE för o se om du är det eller ej!