fredag 11 maj 2018

Vad folk utanför kommungränsen tänker på när de hör ”Täby”


Till vänster det nya pampiga Kommunhuset à la DDR. Till höger och nästan klart det nyrenoverade biblioteket. Med tanke på hur byggnaden från 1970-talet såg ut innan är jag faktiskt väldigt nöjd med den nya fasaden. I mitten har en trappa till Biblioteksgången byggts. Den guldfärgade entrén är gräslig och jag har ingen aning om vart den leder.


En dricksfontän från Norrvatten som utsmyckning. Det var inte bara jag som vred på alla knappar för att se om den fungerade. Det gjorde den inte.


En typisk "Täbybo" som inte ens kan sträcka ut benen på sin minimala balkong med full insikt?

Lokaltidningen Täby Nyheter hade åkt till Centralstationen i Stockholm bland annat för att ta reda på hur personer utanför Täby kommun tror att en Täbybo är. Jag fick mig ett riktigt gott skratt som jag självklart vill dela med er. Enjoy!

En 63-årig herre från Kungsholmen: Det är en känslig fråga. Men de vill nog vara lite finare än andra, skulle jag säga. De kör fina dyra bilar.

En 67-årig herre från Malmö: De har det bra, men de är lite i skuggan av Danderyd. Inte riktigt lika rika människor som bor i Täby.

En 25-årig tjej bosatt vid Telefonplan i Stockholm: Det är en person med hög inkomst, som ofta bor i villa. De flesta röstar blått och är äldre än genomsnittet. På fritiden spelar de golf och de kan vara lite snobbiga.

En 40-årig kvinna från Vallentuna: Lite snobbigare, lite finare. Så är det ju! Jag känner att det finns en stark känsla av tillhörighet, att de som bor där verkligen gillar sin ort och att vara en ”Täbybo”.

De flesta av er har ju följt min blogg länge. Så jag är faktiskt aningen nyfiken på vad ni tycker i sammanhanget. Är jag en typisk Täbybo eller inte? Ger jag ett snobbigt och lite finare intryck? Svara ärligt nu!

PS. Bilderna är dagsfärska och tagna på Taco Bar, där maken och jag tog en öl i det fina vädret idag. Fotona passar perfekt till inlägget tycker jag. DS.

15 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Hur ska jag som lantis veta vad Täby är?? Täby galopp, var det enda som dök upp.
Nej, BP har satt sitt namn på kartan och jag har läst Döda torget många gånger. Vet inte alls, men skulle tro att många är välbärgade. Kanske ni är också, vad vet jag.
Du visar alltid kul bilder, och han i minibalkongen, haha, så bedrövligt härlig!
Ha en fin kväll, trots frånvaro av den stora värmeböljan idag.

Ulla Maria sa...

Insåg att jag inte haft så mycket uppfattning om hur Täbybor är. Jag har besökt Täby när jag hälsat på en fd klasskompis som flyttat dit och du och hon är de enda Täbybor jag känner till lite närmare. Konstateras kan att ni tydligen inte är typiska för orten. Hade jag uppfattat dig som snobbig och mån om att vara lite finare än andra hade jag garanterat snabbt tappat intresset för din blogg eftersom jag är övertygad om att den då hade haft ett något annorlunda upplägg.

Ditte sa...

Riktigt roligt! När jag bodde i Väsby åkte jag ofta på 80 och 90.talet till Täby C och handlade, butikyubudet var större och vi hade dessutom en hel del vänner i kommunen - både i Näsby Park, Grindtorp och Storstugan. Men hur täbybor är? Ja, som alla andra förstås. Som folk är mest. Log åt svaret "lite finare" där skulle jag mer tänka innerstan, Danderyd/Djursholm eller Lidingö. Så vad /hur en typisk täbybo är vet jag inte. Men som folk är mest blir mitt svar. Och vidare "hur är dom"?
Och snobbigt? Nej, inte Täby. Inte alls.
PÅ din fråga om typsiak Täbybo kan jag inte svara för jagvet inte hur som är. Snobbig och finare - svar NEJ.
Grunnade just om jag var en typisk "Söderbo" med allt vad det innebär...Skulle inte tro det.

Paula sa...

Svar: ingen aaaaaning! Lämnade Stockholm 1995 så jag kan glömma alla förutfattade meningar. Men, jag kan berätta att när jag flyttade till Sverige 1978 så bodde jag i: Nynäshamn, Brandbergen, Stureby, Herrängen, Fruängen, Sundbyberg,sen lämnade jag storstan! Täbybor hade jag dock som arbetskamrater på 80-talet och ja, de ansågs lite finare...inte lika fina som innerstadsbor, men bland förorter...Vet inte om jag ens varit där, i egen hög person, någonsin, no offense, har bara inte haft något ärende dit eller bekanta där. Over and out från världsmetropolen Fredriksberg

Emma, Sol som sol? sa...

Jodå, jag håller med om de flrutfattade meningarna, täbyborna anser sig oftast bara lite finare. Högre inkomster, lägre skatt. Snäppet under Danderyd, snäppet över Vallentuna.
Sedan är det ju inte alla som passar i den stramt blå ramen. Du har kanske lite fler färger. Det finns färgklickar även i Täby. 😁

Ama de casa sa...

Täby var bland dom första förorterna jag stötte på i Stockholmsområdet då en av mina bästa vänner flyttade dit i slutet av 70-talet. Hon och hennes kille jobbade som undersköterskor på Roslagstulls sjukhus, och dom fick hyra en lägenhet i låghusen på Marknadsvägen i Täby som landstinget ägde. Skulle det hända idag? Tror inte det. Sen när dom hade bott där i X antal år (minns inte hur många) så FICK dom lägenheten. Skulle det hända idag? Nej, "tror" inte det ;-)
Vi siktade på Täby när vi flyttade till Stockholm, men hamnade i Sollentuna istället. Ett kriterium när vi köpte var att vi ville bo norr om stan (för dyrt i innerstan) eftersom vi kände till dom trakterna bättre. Södra förorterna är fortfarande något av en vit fläck på kartan för min del.

Men hur folk är som bor på olika ställen? Där har jag ingen uppfattning. Givetvis är till exempel Danderyd känt för sina rika invånare, men jag har haft "sjukvårdskompisar" av den mer lågavlönade delen som bott där även dom.
Lite dumt att generalisera, tycker jag :-)

nalta norrland sa...

Täby för mig är ju Du BP <3 eller ja Du är ju inte Täby men Du är den första jag tänker på när jag hör om Täby :)
sedan har vi ju tre kusiner till Elin bosatta där i Täby nånstans med sin mamma å styvpappa.

Tror att Täby anses finare än t ex Tensta och Södertälje ;-)

Marina sa...

Snobbig, lite fin golfspelare...passar väl in perfekt, eller!? ;)

Karin Evby sa...

Jag har två bloggkompisar i Täby. Dels du själv, men också en steg-kompis. Hon är med i 10.000-steg klubben som jag också är. Eftersom jag inte har varit i Täby och inte känner ngn IRL,så kan jag inte svara.
Ha en fin helg!
Kram Karin

Monica sa...

HAHA den balkongen är inget för mej.
Har aldrig trivts i Täby varför vet
jag inte men att centrumet är för stort och
opersonligt gör att vi inte åker dit nu när
mor inte finns där.
En gång om året tvättar jag dom, att dom håller
sej rena beror på överhänget på taket.
Skeppsdal är mysigt längst ut på udden ligger krogen
Skeppskatten, både recensioner och öppettider varierar
men den ligger fint med utsikt över inloppet.
Ha det bra i värmen :-)

Anki sa...

Haha ... jag vet ju inte ens var i Stockholmsområdet ligger - får nog lov att googla på det :) Säger någon Täby, så är det första jag kommer att tänka på Täby galopp!
Utan att ha träffat dig på riktigt, så måste jag säga att du verkar absolut inte det minsta snobbig! För mig är du en varm och trevlig bloggvän, en kreativ och härlig person med egna åsikter om det mesta.
önskar dig en fin kväll!

Christian Lehmann Gisler sa...

Pumpen är bäst! Barndomsminnen......

FREEDOMtravel sa...

Vilken bra fråga! När vi reser brukar vi fråga vad folk tänker kring och känner till om Sverige. Många säger "choklad" haha. Om vi säger "HM" blir folk väldigt förvånade ... är det inte amerikanskt ...?? Min största koppling till Täby är att min mamma bor där (som du vet) ;)

Anni sa...

När jag tänker på Täby tänker jag på ditt hus och på Täby kyrka med Albertus Pictors kalkmålningar. Kontraster alltså. Har aldrig sett på Täby som något "fint" område. Har aldrig tänkt på om en täbybo skulle skilja sig från en solnabo eller hägerstensbo.
Sommarjobbade i din kommun 1984 och for runt en hel del, minns mest att jag gäspade oavbrutet så snart jag satte mig i bilen. Lite pinsamt.

Husbilen-Ellen sa...

Har ingen referens till Täby, förutom det du gett mig via bilder och text. Har inte intrycket av att du är snobbig, utan en varm person, som ser och reflekterar över mycket.