torsdag 3 maj 2018

Fascinerande

Maken brukar säga att det inte behövs mycket för att jag ska bli fascinerad. Det kanske han har rätt i, men vissa saker kan jag bara inte låta bli att förvånas och överraskas över.

Sopsortering – del 3
Nej, inga klagomål från min sida idag, utan fascinerande bilder som dokumenterar hur mat- och hushållssoporna töms. Ända sedan kärlen kom på plats har jag nämligen frågat mig hur det går till för att får dom tomma. Medan jag väntade på bussen idag fick jag äntligen ett svar som jag inte kan låta bli att dela med mig till er. Det kan hända att det bara var jag som var nyfiken, men med lite tur har ni också undrat;-) Enjoy!


Lätt som en plätt! Den ena renhållningsarbetaren fäster en krok i öglan på kärlet, medan den andra killen pillar med fjärrkontrollen.


Sedan dras metallkärlet med hushållssopor, inklusive plattan det står på upp. Är förvånad hur stort det är. Allt detta görs med fjärrkontrollen.


Inte fritt fall direkt, men definitivt fritt häng;-)


Finjusteringen över sopbilen har börjat


Perfekt justering. Luckorna i botten på kärlet öppnas och innehållet töms i containern. Men då kom bussen;-)


Roligare än så här blir det inte idag;-)

11 kommentarer:

Ditte sa...

Kul att se! Jag har bara sett kärlen tömmas hemma på Östgötagatan, men då blev jag upprörd över att alla behållare, tömdes på samma flak och inte alls sopsorterades som var gjorti kärlen. Men hos dig såg det bättre ut. Skönt så.

Geddfish ♥ sa...

Fin fotoserie på sophantering! Detta har legat mig varmt om hjärta i hur många år som helst, men blivit oerhört besviken över hur det hanteras och sköts i verkligheten, av både personer och kommun.
Det såg då bra ut, på dina bilder!

KajsaLisa sa...

Kul skildring. Blev lite fundersam, men nu begriper jag att den gråa delen finnsunder mark.

Emma, Sol som sol? sa...

Jamen det där undrade jag med, de har ju samma system här på vissa ställen. Och hag fotade också när de tömdes! Minns inte om jag skrev om det eller om det ligger kvar i utkast, ligger ca 100 inlägg där som är ppbörjade ...

Tänk så tråkigt livet skulle vara om man inte fascinerades över saker!

Paula sa...

Jag blir närmast imponerad av att det är en människa som håller i fjärrkontrollen. Han ska nog inte vara alltför säker på att ha kvar sitt jobb framöver...Som tröst: hos oss kommer en bil med två sopgubbar som tömmer kärlen som i gamla dar, bara med en liten lyft i bilen. Ja jag vet, vi lever i stenåldern, men så producerar vi inte ens hälften av mängden skräp som storstadsborna gör!

Susjos sa...

Aha, är det så de tömmer! Intressant, tar lite tid eller?

Svar: Javisst är det trevligt att bli hembjuden till vår läkare, eller rättare sagt det är vi som frågar varje vår om vi får komma hem till henne, hihi! I år fick vi en slant från avdelningen till maten, men vi fick lägga till lite mer pengar privat så det skulle räcka till en tre rätters meny, så sjysst att hennes man ställer upp och handlar och lagar all mat!
Nej, det är inte läkaren med det färgglada håret ;-)
Kram och god natt från en nattuggla till en annan ...

Marie i Skrifvarstugan sa...

Aha.....nytt vetande :-) Intressant inlägg. Bra att tekniken går framåt och underlättar för arbetare.

Önskar dig en fin Fredag ! :-)

Anki sa...

Lätt som en plätt! Kul att se hur det går till :)
Läste att Paulas sopbil har två sopgubbar - här är det bara en gubbe per bil - den andra är bortrationaliserad ... snart kommer nog sopbilar utan sopgubbar ...

Steve sa...

Bra dokumenterat. Nu kan jag hela sopcykeln i Täby. Kul att "äga" den fjärrkontrollen. Här på vischan har jag sett att tömningen av sopkärlen går något annorlunda till. Ingen fjärrkontroll här inte, här gäller handkraft.

nalta norrland sa...

Bra tänkt och gjort :) nu vet vi i alla fall att kärlet är större än vad vi ser på utsidan.
Jag har funderat på hur sopbilen sopsorterar eftersom jag precis som Ditte här ovan gjort sett när allt det sorterade slängs i samma sopbil huller om buller å sorteringen är inte ens ett minne.
Tack för att Du delar med Dig.

Christian Lehmann Gisler sa...