lördag 26 maj 2018

Det är roligt att vara ”stammis”

Egentligen var det tänkt att maken och jag skulle gå på ”loppispremiär” idag. Att vi älskar loppisar vet ni vid det här laget, men det finns gränser. Det är nämligen som så att Täby Loppisen har flyttat från Galoppfältet till landet, eller till vischan skulle man kanske kunna säga, närmare bestämt till Täby Litsby. Hade aldrig hört talas om stället och jag förstår varför. Det är en gård som visserligen bjöd på försäljning men dessvärre inte på parkeringsplatser. Bilarna stod parkerade i högt gräs i diken på båda sidor av vägen. Nej tack! I stället valde vi att ta en läcker lunch på Stenugnsbageriet i Näsbydal.

Fadi ville gärna vara med på bild. Tyvärr avstod hans vackra fru.

Ett hantverk och konstverk


Det här är panacottabollar. Är ingen sötis som ni vet, men dessa bollar var försvinnande goda och inte speciellt söta heller.

Det är den oerhört sympatiska ägaren Fadi Barisho som tog över bageriet och caféet i juli ifjol, och det har verkligen fått ett rejält uppsving. Har sett Fadi i arbete och har vid det här laget förstått att bakverken han gör från scratch är äkta hantverk och konstverk. Han gör även världens godaste surdegsmackor som är väldigt annorlunda med ovanliga tillbehör. Ska fota dom nästa gång jag lovar;-)

Lahambajin

Lahambajin som vi fick provsmaka. Mums:-)

Idag stängde caféet klockan 14:00, men Fadi och hans vackra fru stannade kvar och lagade något som såg ut som minipizzor. Så jag frågade vad det var och fick lära mig att ”pizzorna” heter Lahambajin. Å då vi nästan är stammisar frågade Fadi om vi ville smaka. Klart vi ville. Herregud så gott, har aldrig ätit nåt liknande. Fadi förklarade att det var en specialitet från hemlandet Syrien som han lagade bara till familjen.

Skulle ni någonsin ha vägarna förbi Näsbydal, tveka inte att slå er ner hos Fadi & Co.

PS. Ni som gillar sött kika in här. Ni kommer gilla vad ni ser, jag lovar! DS.

14 kommentarer:

nalta norrland sa...

Dåliga parkeringsplatser är sämre än inga parkeringsplatser om Du frågar vad jag tycker ;-) Jag ogillar att knöka in mig på en gräsbevuxen tillfällig parkeringsplats och inte veta om jag tar mig därifrån eller om jag blir in-parkerad.

Go fika behöver absolut icke vara sött, jag tar hellre en macka :)
Även om jag ibland väljer kladdkaka :)

Vi har tillbringat ett par timmar på Sporthallen, gradering för Elin och hon fick nytt bälte... ett steg närmare svart :)

Ditte sa...

Jag skulle också hellre valt både en matbit och en liten bakelse hos Fadi med fru. Stort tack för fint tips. Tyvärr är jag inte så ofta norr om stan men det händer-
Vad gäller den syriska rätten lahanbajin har den testats och hos en syriansk familj. Absolut mersmak. Så gott!
Och Täby Litsby har jag heller aldrig hört talas om. Men galoppfältet besökte vi då och då...

Geddfish ♥ sa...

Kul med nya rätter och idéer! Äter gärna en bit mat ute, avstår kaka. Den syriska maträtten lät spännande! Hade gärna testat.
Loppis är kul men jag har köpstopp på grejer nu, behöver nästan sälja av. Eller skänka bort.
God kväll!

Susjos sa...

Den där pizza liknande matbiten ser mycket god ut, och den var ju det också! Spännande att prova på mat från andra kulturer!
Jag antar att du såg Champion League matchen ikväll, den ville inte min make missa!
Kram och sov gott när det väl blir dags ;-)

FREEDOMtravel sa...

De där små ”pizzorna” såg ju supergoda ut! :)

Ama de casa sa...

Först bort med galoppen och sen med loppisen... I och för sig, visst behövs det bostäder, men det är ändå trist. För visst är det så att det ska byggas bostäder där på forna galoppbanan?

Jag vill helst ha stooora parkeringsfickor (a la USA) där man kan köra in. Tycker att dom är läskigt små här i Spanien många gånger (speciellt i parkeringsgarage), men en gräsparkering på vischan? Jag hade också dragit iväg på fika :-)

Toppenservice! Visst är det bra att vara stammis :-)

Anki sa...

Tråkigt att loppisen flyttat och har sämre parkeringsmöjligheter - det gör ju loppisbesöket betydligt besvärligare.
Stenugnsbageriet med allt gott ser verkligen inbjudande ut - härligt att vara stamkund på ett sånt ställe! :)

Klimakteriehäxan sa...

Jag ligger före dig i spåret till Skyltsöndag!

Emma, Sol som sol? sa...

Gu så gott, kunde så klart inte låta bli att se alla konstverk de visade! Så otroligt roligt med influenser från andra länder.

KajsaLisa sa...

Du är ju inte bara duktig som street och matfotograf, porträttet blev ju riktigt bra. Välkommen tillbaka.

Anni sa...

Jamen åh! Dit vill jag! Även om jag inte egentligen gillar sött så gillar jag ju bakat och nya smaker :-)
Kan han inte göra de där lahamajin på beställning, vi kan ha en bloggträff hos honom om han bakar åt oss :-)

Eva Trillian sa...

Allt ätbart i bild ser försvinnande gott ut! :) Kul att ägaren ville vara med på bild! Bra reklam för stället. DU är känd för dina rekommendationer ju :)

Paula sa...

Vilken mästare på äkta hantverk! Håller alla tummar för att stället fortsätter vara populärt och du gör ju vad du kan för att hjälpa till! Våra nyanlända har många väldigt mycket att tillföra, roligt de gånger det också lyckas. Jag äter inget socker alls så jag håller mig till dom där jag glömde vad dom hette, små pizzorna. Ljuvliga.
Du skriver att du inte vill umgås med äldre, jag är nog tvärtom. Jag tror att det beror på att jag som barn umgicks mycket med mormors generation men sen gick hon bort och även övriga äldre släktingar så senaste trettio åren har jag varit äldst! Men som du så gillar jag nog bäst att blanda. Träffa både yngre och äldre, bara jag slipper stökiga barn! Dom är från yttre rymden och jag förstår dem inte...

Husbilen-Ellen sa...

Härligt med nya smaksensationer!