fredag 17 november 2017

Plasten i mitt livLäste Ankis bidrag till ett tema som heter ”Plasten i mitt liv” idag. Samtidigt upptäckte jag att våra nya containrar för källsortering som jag berättade om här har kommit en bit på väg. Nivåskillnaden mellan behållarna är dock fortfarande förbryllande - nu är det den högra containern som sitter längre ned. Dessutom har den ingen krok heller.

Täby Nyheter

Sedan läste jag en artikel i Danderyds Nyheter som handlade om plastpåsar och pionjären ICA i Näsby Park (som dock ligger i Täby Kommun) som helt slutat med plastkassar till kunderna.

Min åsikt om plastAtt plast inte är speciellt miljövänligt kan jag såklart skriva under på. Men jag undrar varför så gott som alla rengörings-, flytande tvätt- och diskmedelsförpackningar är gjorda av plast. För att inte tala om mängden av plastförpackningar för bland annat bär, sallader, färsk pasta med mera. Det gäller förresten även en massa medicin, skönhetsprodukter, öronproppar och tandkrämstuber. Alla hundbajspåsar vill jag inte ens tänka på.

Återvinning à la BP

Med tanke på alla dessa plastprodukter har jag inte ett dugg dåligt samvete när jag köper plastkassar hos den lokala ICA som återanvänds som soppåsar. Jag menar även om bostadsområdet snart får sopcontainrar måste ju avfallet fortfarande transporteras i något. PET-flaskor återanvänds också. Den blåa snyggingen är från Spanien och fungerar som ”ta-en-klunk-vattenflaska” under natten. Inköpt i Benidorm i maj i år. Precis som kameran så följer den här miniflaskan alltid med i min handväska. Den köptes 2014 i Tel Aviv. Det kallar jag återvinning!

20 kommentarer:

nalta norrland sa...

Jag är ju en sån där hemsking som köper plastpåsar varje gång jag handlar å gärna två för säkerhets skull ;-) jag avskyr behöva tvinga ner varorna i påsen då tar jag hellre två :)
Jag vet förstås att plast inte är bra för miljön.
Här använder vi kassarna från ICA/COOP till soppåsar, funkar utmärkt.

C & R har däremot mer eller mindre plastbantat när det gäller lådor för matförvaring å liknande. C är bra mycket bättre än mig på att ta med tygkasse när hon handlar.

Åldersfråga?

Kanske är alla 25åringar mer miljömedvetna?

Geddfish ♥ sa...

Det här är inget nytt för mig. Jag har haft egna typpåsar och ryggsäckar sen åratals tillbaka. Och köpt superbilliga avfallspåsar.
Dock har jag tagit emot påsar från klädvarubutikerna, men numera lägger jag ett par extra egna plastpåsar i min rygga.
Håller med om slöseriet av alla onödiga plastförpackningar!
Gör dock som du, med den lilla vattenflaskan.
Jag tror faktiskt att jag sparar pengar till en ny resa i det långa loppet på mitt sätt att fungera, men... det finns alltid aspekter.
Kul diskussioner!

Ditte sa...

Plastpåsar köper jag sällan i butikerna Har med mig egna tygkassar som anänds.Men ibland så...Till soppåsar har avfallspåsar, men de är i och för sig också gjorda av plats, men ska lösas upp. Men jag undrar jag.
Din spanska blå vattenflaska känner jag igen. Har en likadan och som fylls på. Har även en liten som är med ibland.
Och visst är det mycket plastförpackningar som inte skulle behövas.
Gillar dina återvinningstankar. Stämmer dessutom bar med mina.
Läste också Ankis inlägg och tänkte till ...

Olga T sa...

Plast är ju en bra uppfinning! Precis som du skriver är ju större delen av förpackningar i plast, och det är praktiskt. Däremot tycker jag att många saker är "inplastade" extra mycket,och det kan jag inte förstå. Kom inte på något bra exempel just nu..
Bra gjort att återanvända en flaska från 2014.Tel Aviv :)

Olga T sa...

Glömde skriva att jag har med mig kassar till affären när jag handlar och jag tycker vi ska hjälpas åt att spara på onödig plast.

Mias Mix sa...

Sorry länge sen jag var här inne nu. Eller egentligen inte, har läst lite då och då men inte hunnit kommentera.
Visste inte att blogg.se är så jobbig för andra. Det enda jag kände till när jag startade min blogg.
En härlig samling inlägg som vanligt hos dig. Klockan skulle inte jag heller förstå mig på. Plast gillar jag inte men går tyvärr inte att undvika. Mysigt när det börjar pyntas inför julen! Och det är nog bara du som kan komma på att fota olivolja i en stekpanna, helt underbart! Men allra bäst är ju att Sverige gick vidare! Jag trodde faktiskt på dem, att de skulle fixa det. Så fantastiskt! Nu vill min man att vi åker till Ryssland i sommar men jag känner mig tveksam. Ryssland som land lockar inte. Önskar dig en härlig helg! Kram

Steve sa...

Alla miljöinsatser är lovvärda och alla kan vi dra vårt strå till stacken, men det räcker inte att vädja till medborgarna. För att nå verkliga resultat krävs övergripande beslut vilket inte är helt okomplicerat med statschefer som DJT.

Anki sa...

Hm ... några BRA saker:
BRA att återanvända så klart och din blå flaska är riktigt läcker!
BRA initiativ av ICA- butiken tycker jag!
BRA att ni får en bra station för källsortering hos dig - hoppas den kommer att användas flitigt!
Tack för länkarna BP!
Ha en BRA lördag! :)

Ama de casa sa...

OJ!!! Är alla dom där "städflaskorna" dina? Du måste vara superduktig på att städa. Eller så faller du helt enkelt för dom fina orangea och gröna korkarna ;-)

I början när vi var här i Spanien var plastpåsarna helt gratis. Dom fanns överallt - preciiis överallt! Folk kastade dom omkring sig hejvilt. Efter några år började dom ta en liten peng för dom - himla bra gjort! Nu skräpas det inte med dom på samma vis, dessutom är det betydligt bättre kvalitet på dom så dom funkar sååå mycket bättre som soppåsar.

Din återvinning av plastflaskan kör jag också med. Men jag brukar byta ut dom efter ett tag, även fast det inte märks. Så gott som alltid Mercadonas bubbelvattenflaska. Det bästa bubbelvattnet tycker jag :-)

Åke sa...

Du nu ser jag en detalj. Högst upp på dina sopstationer sitter ett fäste. Där kommer med all sannolikhet en kran att koppla en krog varvid hela kittet lyftes upp och tömmes på en lastbil sk. kranbil :) Var folket kommer att slänga det som inte ryms i behållaren återstår att se. Men BP:s utomordentliga öga kommer det sannolikt fler reportage :) Det kommer förmodligen ett plan runt omkring också snart :)

Åke sa...

Plastpåsar ja: Jag är en som köper dessa på affären, ibland papperspåsar. Bägge påsarna återanvänder jag naturligtvis också. Men till slut hamnar dessa i soptunnan som går till Energiverket 1 mil bort, jag jobbar på där allt förbränns enligt strikta regler och omvandlar energin till fjärvärme till Sundsvallsborna :)Energiverket eldas dygnet runt och denna vecka tills torsdag har jag beredskap på den mekaniska biten ifall något skulle gå sönder :)

Åke sa...

Så här fungerar det i Sundsvall: http://nacka144.se/?p=15811

Femte året i Hjo sa...

Ohygglig massa plast faktiskt. Svårt att helst avstå eftersom förpackningarna ofta är av just plast. Men påsar i affären köper vi aldrig. Nåja...

Rantamor sa...

Vi har alltid tygkassar med till affären har nog bara blivit så. Ungarana tycker säkert vi är mossiga, men vi sparar en bra slant där.
Och sen vi som fiskar i hav och sjöar vill naturligtvis inte se plast i där.
Naturen är viktig även om inte den där Trumpfan vill tro det, klimathot finns ju inte om man blundar !!!
Eller hur.
Kalorier finns heller inte om man blundar.
eller hur.
Nej nu ska jag montera ihop en kyckling och kantarellpaj...

Ha en trevlig lördagkväll.
Tjing från Rantamor..

FREEDOMtravel sa...

Jag kan irritera mig på plastburkar med väldigt få tabletter i (apoteket). Varför inte en liten papperspåse typ? Jag irriterar mig oxå på förpackningar i förpackningar (tepåsar i vissa fall till exempel). Sedan finns det ju sammanhang där plast är väldigt praktiskt, men det borde definitivt kunna minskas!

KajsaLisa sa...

Håller fullständigt med dig.

Anders W sa...

Ja, ja, det finns en del att fundera över?!

Anni sa...

Jaha, där kom det ju mer plast! Nog sjutton tycker jag att man kan minska på plastanvändningen ordentligt, ja på förpackningar överhuvudtaget. Men vad gäller plast är det också skillnad på olika sorter, i Sverige har vi flera påsar som är speciellt framtagna för att vara bra att förbränna. Läste någon artikel om det. Själv har jag alltid med en grövre plastkasse eller två när jag handlar, de håller bra och blir inte kladdiga. Sirapsflaskor är perfekta vattenflaskor. Jag brukar alltid få glada miner när jag har med en skvätt vin från dunk i sirapsflaska på de tjejmiddagar där vi själva tar med vår dryck :-)

Husbilen-Ellen sa...

Plasten kan vi verkligen minska på, men samtidigt är det väldigt praktiskt många gånger. Sen några år använder jag dramaten när vi handlar och där minskar jag antalet påsar.

Eva Trillian sa...

Nog kan man fundera över all plast :/ inte alls lätt att köpa plastfritt - allt är ju nästan i plastbehållare. Men de där super tunna plastpåsarna till frukt odyl kan man ju undvika, så har man ju gjort något :)