onsdag 8 november 2017

Nu är det dags

Japp, här kommer en ”irl-dokumentation” som bevisar att det snart är dags för min bostadsrättsförening att säga ”hej då” till sopnedkasten som installerades när husen byggdes 1965-1967. Skulle gissa att ordet källsortering inte ens var uppfunnit då, än mindre påtänkt.


Den 4 oktober anlände en massa betongklumpar och lastades av på parkeringsplatsen. Det tog mig ett tag att förstå vad dom var till för.


Samma dag började man gräva hål på olika ställen i bostadsområdet och forslade bort alla bautastora stenar. Läcker gul grävmaskin förresten;-)


Den 17 oktober såg hålet ut så här.


Idag, drygt en månad efter arbetet startade har de kommit på plats, sopkärlen alltså. Arbetsskadad som jag är förstår jag inte varför kärlet i mitten inte ligger på samma höjdnivå som de andra klumparna. Än mindre begriper jag hur man tömmer dessa fem kubikmeter stora kärl. Man kan väl knappast lyfta upp dem för varje tömning. Att "suga ut" olika avfall genom luckorna är väl också ganska långsökt. Någon som vet...

För att vara ärlig så kommer jag att sakna vår sopnedkast fem meter från lägenhetsdörren. Bekvämt och varmt under vintern...

PS. Inte det mest upphetsande inlägget idag, men jag gillar sådana arbeten faktiskt. Roligt att följa "byggen" från ax till limpa:-) DS.

19 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Ett sopigt inlägg 😁
Nej, jag kan absolut inte förstå hur dessa nya klumpar ska kunna bli en bra sophantering. Säkert nytt påfund 😁 och jag störs oxå av ojämnheten, fastjag tror att det kommer att justeras.

Visst var sopnedkasten bekväma! Vi blev av med våra för 17 år sen. Nu har du lite underhållning ett tag.
Nytt här, är en puckel på parkeringen, så inte bilarna kan köra racer längre.
Ha en fin kväll!

nalta norrland sa...

I vissa Norrlandskommuner har de kommit längre än min kommun då det gäller sophanteringen och att sopsortera. Det märks bl a på C & R som tycker det är naturligt med olika sopkärl stående i diskbänksskåpet.

Här i kommunen så har sopsortering inte ens kommit halvvägs ;-)

Vi typ slänger att i vår tunna, ja allt förutom sådant som J lämnar på återvinningen nån gång i månaden.

Jag gillar Ditt blogginlägg å förväntar mig en fortsättning å en förklaring på hur de tömmer sopkärlen.

Ditte sa...

Ja, i Stockholm finns det ju gott om dessa behållare, men när soporna har tömts har det inte alltid gjorts någon skillnad på innehållet utan det har blandats. Och vad är då vitsen

Men roligt förstås att följa hela arbetet och se hur det gått till. Och kanske får ni speciella instruktioner hur soporna ska kastas och vad som händer sedan.

Vi har kvar våra sopnedkast och här sugs soporna bort under jorden. Sedan har vi grovsoprum i ett eget hus på gården, två stycken, med pappersinsamling, glas, batterier, elsaker och annat. Dock ej möbler. Och jag tycker som du att det är bekvämt med sopnedkast. Har inte hört att våra sopnekast ska bort. Husen är byggda 1974.

Susjos sa...

Hm, va skumt med såna stora betongklumpar, och hur töms dem ja? Finns nån liten dörr där på sidan kanske? Förstår att det blir mindre bekvämt när man måste ut med soporna! Vi måste också ut till ett soprum, och vi sorterar matsopor också. Men är glad att det finns glassortering och även för kartonger och tidningar. Godnatt från ett varmt och skönt Gran Canaria!
PS.lustigt nog gick vi förbi just den restaurang som du tipsade om igår!!! DS

Olga T sa...

Sophantering är ett eget kapitel. Vi får hoppas att det tas om hand på rätt sätt när vi lägger tid på det. Ibland får jag för mig att man till slut blandar ihop allt vi doryerat.... Ja, vi har lite olika boksmak du och jag. Men jag läser deckare också. Kristina Ohlsson gillar vi väl bägge två!?

Olga T sa...

Sorterat , skulle det vara!

KajsaLisa sa...

Funderade på exakt samma sak som du när jag såg bilden.

Anki sa...

Jisses! Lever ny i forntiden i Stockholmsområdet? Vi har sorterat våra sopor i över 20 år och jag tror inte det finns ett enda sopnedkast kvar i hela kommunen.
Blir spännande att se fortsättningen med både nivåskillnad och hur de kommer att tömmas!

nalta norrland sa...

👏sådan tur att Din mans ben icke försvann 😊👍🤣😁 ska kolla upp den medicinen 😊 tack för tipset 👍

Svar visst vore det bra om J & Elin åt min mat 😶 sa till J att Du ansåg dem borde äta samma lika mig å han höll med i princip 😜 men var inte säker i praktiken att han skulle vilja 🤔 så konstigt äter jag väl inte 🙄 förutom just nu under äggfastan 😶🐣🐤🐔🐥🍌

Ama de casa sa...

Såna där har vi lite här och där i Spanien, och åtminstone hur dom töms här syns på första bilden i det här inlägget:

https://amacasa.wordpress.com/2013/03/17/ama-fortydligar-2/

Det är hiskeligt synd att dom inte har den typen av tunnor överallt, för det ser synnerligen skräpigt ut runt dom vanliga gröna soptunnorna. Å andra sidan är det svårare för sopletarna att fynda, även om bra-att-ha-grejer ändå ställs utanför, och inte skickas ned i "magen" på dom där slutna kärlen.

Jag minns när Anders lilla systerdotter (ja, hon var liten då, nu är hon trebarnsmor) kom hem och var avundsjuk på en kompis. Kompisen hade SOPNEDKAST utanför dörren! Själv bodde hon i villa och fick gå ända till soprummet med skräpet :-D

Ärligt trodde jag inte att det faktiskt fanns kvar sopnedkast i det sopsorteringshysteriska Sverige fortfarande :-)

Steve sa...

Det blir intressant att läsa fortsättningen, hur mycket som krävs av er boende när det gäller att sortera och förstås hur kärlen kommer att tömmas.

Biggeros sa...

Det är bra att du håller koll pp arbetarna så att kärlen blir ordenligt gjutna. Visst är man en vanemänniska alla till mans men de säger att det är bra med förändringar🤗

Annette sa...

Jag är också nyfiken på sådana här tekniska och praktiska lösningar. Blev ju nyfiken och tittade in på länken här ovanför, och tycker nog att det verkar vara en bra lösning. Inga som rotar runt i soprummen och allt verkar tippas på en gång av en kran som lyfter upp hela behållaren. Det här var ju intressant, måste nog titta in igen senare och se om någon har en annan förklaring :)

Mias Mix sa...

Verkligen skumt... Hur sjutton tömmar man?? Kollade i och för sig på Amas länk men man kan ju inte ta upp dem varje gång, eller?? Men väldigt bra med sortering!!

Åke sa...

Kommunen har säkerligen en bra plan 👍 Du måste följa upp detta 😊

Husbilen-Ellen sa...

Förändringar, en del förstår man bara inte. Kanske det löser sig när allt är färdigt. Vi har fortfarande kvar sopnedkasten hemma, men det är säkert inte så länge till.

Eva Trillian sa...

Det är dåligt med sopsortering där vi bor nu så vi sorterar fortfarande som vi gjorde i huset. Skillnaden är att nu får vi åka till sorteringen oftare ;) vi har ju inte lika mycket plats!
Hoppas vårt bostadsbolag gör slag i saken och fixar till hos oss liksom hos er - och det behöver inte vara vackert (men snyggt, och jämnt ;) )!

Anders W sa...

Vilken installation! Vem sköter om sådana?

Anni sa...

Så mycket snyggare det där blir än de fula gröna överfulla återvinningsplatser som står överallt annars. Kanske att folk tänker efter lite bättre vad de slänger än när allt kan tryckas ner anonymt i ett sopnedkast.