torsdag 2 december 2010

Agadir calling - Torsdag

Det här inlägget handlar om bra-att-veta kunskap som jag tycker ni borde ta del av;-)

Det flesta män i Agadir har namnet Hassan. Heter dom inte Hassan är det Mohammed som gäller. Resten heter Adil (och han är snygg) och Bobbo (Boubech) för att svenskar inte kan uttala hans riktiga namn.

Hotellet har en manager för allt (och inget). Den trevliga äldre killen i poolbaren heter ”Chef du Rang”.

Apelsiner, citroner och lime plockas med fördel direkt från träd som växer överallt runt gatorna.

Solen går ner vid klockan 17:45, åtminstone gjorde den det idag (se bilden ovan). Ingen aning när solen går upp då vi sover då.

Vid mörkrets inbrott dyker säkerhetsvakter och poliser upp som svampar efter några dagars regn. Ja det har ju regnat i en vecka här så… Då och först då kan man korsa gatan på övergångsställen utan att frukta för sitt liv.

Nej betyder ”La” på arabiska. Varje gång en försäljare försöker dra oss in i just hans butik sjunger vi en liten ”La-la-la-la-la-la” visa. Det funkar;-)

Avokadon är tredubbelt så stora som i affären hemma. Tyvärr mognar dom inte trots att dom ligger i sällskap med bananer.

Småkryp finns. Fördelen med den marockanska varianten är att krypen är pytteliten och har samma färg som golvkaklet, vilket betyder att två fötter med 46-skostorlek och ett par med 39-dito tar kål på dom snabbt och effektivt utan att lämna synliga spår.
Den enda kackerlackan vi hittills sett var stor och stendöd. Den låg på rygg och sprattlade inte. Antar att våra egna husdjur Buggy och Green Meanie gjorde ett bra jobb där. Dom vann:-)

PS. Då solen sken idag och det var runt 20 grader varmt så njöt vi av vår första riktiga semesterdag. Bilden ovan är beviset! DS

13 kommentarer:

Heidi sa...

Vad hääärligt med sol nu!! Kul att du bloggar från semestern, alltid lika intressant att se dina bilder!

LissenTo sa...

Ser helt underbart ut på din bild.
Må nu solen lysa på er och alla Hassans och Mohammeds också!

Hörni sa...

Hahaha, så Adil är snygg i alla fall, det var väl trevligt.
Kul, och säkert gott, att plocka frukt direkt från träden, och vilken härlig bild, så skönt att ni äntligen fått sol på er!
Hoppas solen fortsätter lysa.:)

Linda sa...

Tänk att man alltid blir så glad av att läsa din blogg!! Jag blir det i alla fall. Diggar de häftiga insekterna ni har skaffat ha ha.

Susanne sa...

Åhhh, va jag är avund....
Bilden är kanon!!!

Ellis sa...

Jag har svårt för muslimska länder, de har så konstiga regler..
Men hoppas ni trivs med alla Hassanor och Mohammedor..

Arabiska är nog de fulaste språk jag vet men ändå jävlas jag med mina vänner o småpratar den lilla arabiska jag snappat upp.

Något jag älskar o säga är typ: Btihki Arabi??

Det är: Pratar du arabiska?

Hahahaha någon hade sagt så till mgi en gång och jag i världens panik utbrast: No hablo espaniooool.

HAHA mina vänner garvar ännu åt de.

Men något jag använder mig av är då folk pratar och aldrig kommer till saken då säger jag: BADEN?

på arabiska betyder det: sen?

jag kan inte så mycket mer än så haha.

Jane sa...

Förstår att killen i baren har titeln "Chef du Rang", det är ju en plats som förpliktigar ...
Har ni haft några andra kulinariska upplevelser då? Tänkte liksom ... eftersom det inte verkar så gott om kackerlackor - de kanske är de som är snacks i baren :/
Hoppas ni får ännu en dag i solen!

Jess sa...

Man tackar för bra information!
Härlig bild!

Bildgatan sa...

Först och främst -en underbar bild.

Det är alltså sant -att de heter så alla män i Marocko (och kanske i närliggande länder) Då ska jag allts leta efter de som heter Adil för att se en snygg marockan. =)

Det är alltid underbart med de lokala frukterna och de smakar så mycket godare förutom att de är större. Jag hade en fundering en gång vad gäller spanska tomater (ingen frukt men ändå. De är så otroligt goda och smakrika på plats medan spanska tomater här hemma inte smakar någonting. Någonting händer från de plockar ner dem och de hamnar i den svenska handlarens butik.

Det känns tryggt med mycket vakter och poliser med tanke på hur mycket man läst om vad som kan hända vid mörkrets inbrott. Vi kanske kan börja säga att svamparna (här hemma) växer upp som marockanska poliser efter några dagars regn.

Trafiken verkar vara livsfarlig i Marocko men jag tror att de i många länder har en helt annan körstil än vad vi har i Sverige.

=) Jag har en helt annan historia vad gäller försäljare i utlandet men jag gillar din och att på ett trevligt (och humoristiskt) sätt få ett nej med ett litet la-la-la-la ...

Gillar inte riktigt det där att krypen är så små. De ska vara rejält stora så att jag kan se och mörda dem på ett enkelt sätt och inte med känslan av att ha dem överallt på kroppen och då främst under fötterna.

Härligt att temperaturen äntligen stigit och solen kommit till er. Här har vår nu sjunkit till -10 idag efter att ha legat runt -2 - -5 under några dagar.

Fortsätt och njut, njut, njut.

PS Stig upp en morgon och njut även av soluppgången den är säkert fantastisk.

Lysande ögonblick! sa...

Åh. Njut av vädret och må väl fina du. Jag ligger här i sängen sjuk och tänker på hur härligt ni måste ha det. Så jag blir också lite varm i kroppen. :-)

WAS sa...

Äntligen!
(som de brukade säga vid tillkännagivandet av Nobels litteraturpristagare)

Fast i min version totalt utan ironisk underton. Jag är lycklig över att ni nu fått SOLsemesterväder på semesterresan.

Undrar om vi kan införa ett liknande system när det gäller namnutbudet här i Sverige?
När då minnet sviker så gissar man bara på ett utav namnen, och chansen är då stor att man har rätt.

Fast det låter lite tråkigt...

Ha det riktigt gott!

anne sa...

Nu ser du till att utföra fina danser till solens ära så att den stannar kvar resten av tiden-du behöver solen! :)

Monica sa...

Vilken härlig bild, med andra ord ropar man Hassan kommer det en hel armé;-)Tack för allt bra att veta, undrar om man kan nyttja det här i snö o kyla.
Ha det;-)