måndag 6 december 2010

Agadir calling - måndagens upptäckter

Efter gårdagskvällens tidiga nyårsfyrverkeri i form av åska (fantastiska blixtrar som slog ner i Atlanten) var det väldigt varm idag. Nej ni behöver inte bli avundsjuka på mig: det var visst 27 grader men solen lyste med sin frånvaro.

Upptäckt 1
Idag upptäckte jag blatte nummer två. Nej ingen utlänning alltså utan en kackerlacka (blatte betyder kackerlacka på franska). Den satt i diskhonet och var väldigt slö. Hans batteridrivna kompisar tillika Buggy och Green Meanie satte fart på den. När den var mentalt och fysiskt slut satte jag (maken klarade inte av det) ett glas över den, hällde kokande vatten i diskhonet, lät den sprattla ett tag och lämnade kackerlackan till städerskornas öde. Ni som tycker att det är djurplågeri – varsågoda, men kackerlackor klarar jag bara inte av och stackars maken var kritvit i ansiktet.

Upptäckt 2
Idag hamnade vi i ”ett väldigt farligt område” (enligt en lärare som satt på en sten och korrigerade elevernas papper) – det gamla Agadir som är kvar efter jordbävningen 1960. I ärlighetens namn är det inte mycket att hurra för om man inte är arkeolog förstås. Lokalbefolkningen använder arean som soptipp och verkar ha gjort så i alla tider. Kolla bilden med alla gamla, rostiga kapsyler - dom är fastgjutna i marken. Lite häftigt var det faktiskt.


Upptäckt 3
Förutom ett rikt ”wildlife” inklusive ormar (det fick vi höra först efteråt) hittade vi buskar (bild 2) med hundratals små snäckor på. Snäckorna satt även fastklistrade på kaktusar. Coolt och lite äckligt faktiskt.

Upptäckt 4
Pratar man arabiska får man förstklassig service här i Agadir. Franska står sig utmärkt, engelska mindre bra och tyskarna får ingen service alls. Det kan nog bero på inställningen som en blond tyska med hög röst yttrade på det lokala caféet idag: ”Marockaner är lika arroganta som fransmän. Det är mycket bättre på Kanarieöarna, där alla pratar tyska.” Kärringen slipper i alla fall gå upp klockan sex för att reservera en solstol vid stranden. Ja inte bara för att det inte finns någon sol utan marockanerna var smarta nog att ge tyskarna sitt eget ”revir” längst bort där de kan prata sitt modersmål och där solstolar kan reserveras från dag 1. Smart!

20 kommentarer:

Daniel sa...

Skönt att inte allt e frid & fröjd i solen & värmen och att det finns lite äckligt där.

Annars skulle vi i norr bli sura av avundsjuka!:)

Malla sa...

Låter som att ni har det bra - förutom blattarna :S

Jess sa...

Tyskar är inte omtyckta på många ställen i världen har jag förstått!
Tack för lite mer uppdatering!

Bildgatan sa...

Det är vackert med åska men kan vara riktigt otäckt också, en härlig spänning med andra ord. Jag tycker inte att det gör något om inte solen lyser bara värmen finns där och regnet uteblir.

Nu ser jag att det är riktiga mördartakter i dig också (när det gäller insekter) det gillar jag.

Ganska läckert men jag misstänker att jag håller med dig för övrigt vad gäller sevärdheterna.

Det där med tyskan och tyskarna verkar vara utbrett. Även om de pratar och serverar tyska rätter på mer turistiska platser så tycker de, inombords. När vi var på Mallorca pratade vi med en servitör och han sa som det var att de måste, för det är tyskarna som försörjer dem. Vi var på en plats där jag nästan bara hörde tyska turister och inte många andra språk förutom spanskan.

Ha det fortsatt bra.

Olga T sa...

Jag klarar inte heller kackerlackor och bara jag hör talas om dem ryser jag.
Därför har jag varit lite förvånad över hur man kan skaffa leksakskackerlackor......men nu fattar jag lite bättre.

Susanne sa...

Tänk att det alltid händer så mycket omkring dig ;) btw så är jag iaf avund på era 27 grader, här är det kaffe latte på vägarna....

anne sa...

Kapsyl- och glaskrossmarken var riktigt läcker!

Det är nu litet synd att ni inte haft med sol men kanske har värmen ändå räckt en bit på vägen?

Jane sa...

För att göra en utgrävning ska det nog till att vara liiiiite äldre förmål för att det ska "löna" sig, än kapsyler ;) (Jag är faktiskt utbildad arkeolog + osteolog, men det var lite för dåligt med jobb så jag skolade om mig).
Kommer ihåg när vi var ute i Europa och tältade med svåger och svägerska - vi var 10 personer (varav 6 ungar)som satt och åt middag vid campingbord. Det var dagens höjdpunkt för tyskarna, de satte upp sina fina Baden-Baden på rad och tittade på oss. Det var ju alltid någon som tappade maten, trillade av stolen eller var allmänt ouppfostrad (enligt dem ...) Vi hade iaf kul!

Hörni sa...

Hahaha, skönt att veta att du också dödar insekter.;)
Det där med tyska turister törs jag inte kommentera, Mudotterns urtrevliga pojkvän ät tysk.;)
Jag fattade först inte att det var kapsyler på bilden, utan tyckte det var jättefint!

Per-Anders sa...

Men, funkar det inte med svenska då?

Bildgatan sa...

När jag läste om gjuta hos dig kom jag ihåg att jag har haft två inlägg med min sons kreativitet när du varit på semester och en handlar om betong och det andra var två tavlor som jag fotat.

Du får inte missa att kolla på dem bara för att du är borta och skulle han ha en egen plats att vara på så skulle det nog även bli en hel del betongjutning på fritiden. Sedan handlar det en del om återvinning och det gör ju också du med dina tavlor.
Här är länkarna.

http://bildgatan.designa.nu/2010/12/02/iderikedomen/

och så nästa inlägg

http://bildgatan.designa.nu/2010/12/02/jag-ar-imponerad/

Bildgatan sa...

Jag förstår och det var inte att du inte läst men när jag såg dina ord om ingjutet och sedan vet att du gillar betong =) så kom jag ihåg att du missat sonens betong. För övrigt kan vi inte hinna med och läsa allt, det går inte.

Jag måste skriva att du är beundransvärd som skriver och kommenterar så mycket under semestern. När jag brukar vara hemifrån och då är det inte alltid så lång bort, hur ofta skriver och kommenterar jag?

lissen sa...

Att se på blixt och dunder på avstånd har alltid fascinerat mej!

Men vad konstigt att tyskar ska utmärka sig så. Märker dom ingenting, av vad andra tycker.

Du och maken gör många oturistiska upptäckter (menar kapsyler och snäckbuskar). Det är väl det som är att ha "öga" för det ovanliga.

Här donas det, men timmarna räcker inte till. Skulle behöva semester, hihi.

Kram på dej goa Betae, hälsa maken.
Må solen skina på er, inga oväder tack!

Igår -17 idag - 7 här i S-vall

lissen sa...

Att se på blixt och dunder på avstånd har alltid fascinerat mej!

Men vad konstigt att tyskar ska utmärka sig så. Märker dom ingenting, av vad andra tycker.

Du och maken gör många oturistiska upptäckter (menar kapsyler och snäckbuskar). Det är väl det som är att ha "öga" för det ovanliga.

Här donas det, men timmarna räcker inte till. Skulle behöva semester, hihi.

Kram på dej goa Betae, hälsa maken.
Må solen skina på er, inga oväder tack!

Igår -17 idag - 7 här i S-vall

Heidi sa...

Det är så roligt att se dina bilder o uppleva Marocko via dina ögon (o blogg)!! Skönt att temperaturen har gått upp lite även om tempen höjs lite extra när man upptäcker att man är en lättlurad turist ;)

Ellis sa...

SJUKT ÄCKLIGT med kackellackan, jag hade dött! :O

Jaghade trampat på den med all kraft, jag hade alltså klättrat upp på diskhon och tagit sats och BÄÄÄM! hahaha mördare till hög nivå...

sv. Sushi är gott, men förbaskat DYRT!!

Man blir inte mätt för ynka 5 öre.

Donken är gott, men sushi gör en fet har jag hört - de gör donken med så de winwin för mig oavsett va ja äter, MEN jag blir mätt av donken!!! more win där ju :)

Monica sa...

Den lilla psykopatsidan kom fram tror jag, hoppas du njöt när du skickade dina Buggs på den.
Det är inte lätt att vara Tysk och turist någonstans i världen tror jag, dom brukar ju alltid ha egna områden.
Blatte det ordet måste vi genast förbjuda i Sverige med tanke på vad det betyder, det kanske är förbjudet redan vad vet jag;-)

cat sa...

Försökte du fota blixtarna?
Ser rätt lustigt ut med de fastgjutna kapsylerna.

Kackerlackor är bara bra i batteridriven form :)

Lysande ögonblick! sa...

Kackerlackor är det vidrigaste jag vet. Kommer de i min väg får de skylla sig själva.

Att de heter Blatte på franska visste jag inte. Så jag har lärt mig något nytt. :-)

Kram fina du!

Svorskan sa...

Första bilden är imponerande. Vid första anblicken ser det ut som ett medvetet konstverk. Kul!