söndag 5 december 2010

Agadir calling - söndagsblandningDet är söndag och klockan är 17:00 här i Agadir (18:00 i Sverige). Det smattrar på taket till vår altan, vilket betyder att det regnar. Med andra ord: blogtime för senare uppladdning i hotellets reception (inget ont som inte har något gott med sig med andra ord).

Sola
Trodde aldrig att maken som hatar att sola skulle säga orden jag väntat på i decennier:
- Shall vi go upp to the pool and catch some rays?
Det är precis vad vi gjorde I sisådär två timmar. Sedan var det dags för lunch. Håll i er nu!

MacDonalds
MacDonalds finns såklart även här - i en rund byggnad vid strandpromenaden. Lite omväxling förnöjer ju så vi åt varsin hamburgare med pommes frites. Å vet ni vad, dessa burgare var de godaste vi ätit på bra mycket länge. Varför då undrar ni. Jo de är gjorda på oxfilé, 6 mm höga, nygrillade och kossan (eller om det är oxen) är slaktade à la Halal. Till och med pommes frites var knapriga och heta. MacDonalds i Sverige borde komma på studiebesök till Marocko!

Några iakttagelser
1. Ingen i Agadir använder bilbälte, ja många äldre bilar (Renault 4 och, Renault 18 som är extremt väl konserverade) har inte ens några kvar.
2. Söndagsutflykten med familjen – oftast i gamla Mercedes (även dom i gott skick) – består av upp till åtta personer i bilen. Öppnar man sidorutorna blir de genast mindre trångt inuti då de yngsta barnen kan hängas ut. Då blir dom lite solbrända också.
3. De muslimska kvinnorna (dom yngre) här är en extremt glad skara. De samsas oavsett klädsel (västerländskt, halv- eller helslöja, schal) och fnittrar. Många av tjejerna gör en ”modegrej” av långklädseln/slöja i vackra färger och det är hur snyggt som helst faktiskt.
4. Äldre muslimska kvinnor är då raka motsatsen. De klär sig mest i svart, har tofflor på fötterna och vankar fram som ankor. Fötterna är oftast ”tatuerade” med vackra mönster (Henna), vilket är totalt malplacerad om ni förstår vad jag menar.

PS. Bild 1 visar hur McDonalds stavas på arabiska. Bild 2 är en mycket vacker insekt som maken räddade undan våra kackerlackor Buggy och Green Meany igår kväll. Fotar ju inte med min egen kamera så bilden är ingen höjdare, men med lite fantasi så ser ni hans ben. Två av benen hade typ sugproppar så att den kunde krypa rakt upp på altanväggen. DS

15 kommentarer:

anne sa...

Verkligen toppenrapport från Agadir, men nu tycker jag att du ska komma hem!

Du är saknad här!!!!!

Susanne sa...

Donken har mycket att lära, knappt ätbart här hemma i Sverige......

Hörni sa...

Kul att donken har så bra mat, och mycket häftigare stavning också!
Jättetrevlig rapport och roliga iakttagelser! Är det hela två veckor ni ska vara där? Jag trodde en..:)

Anders W sa...

Läckert! Påminner mig talesättet att den som gjort en resa har något att berätta. Det har du och det gör du. Och minnen att leva på länge

Jane sa...

Det låter onekligen smaskigt med hamburgare - hoppas brödet oxå var bättre än det svenska - som bara fastnar i gommen, urjobbigt när man på ett snyggt sätt ska försöka få loss det! Ni ser väl upp med era husdjur så de inte "vänstrar" med någon lokal kackerlacka ... det kanske inte är någon lyckad kombination - gatukorsningskackerlackor kan bli aggressiva ;)
Ha det bra!

Nina sa...

Härligt att läsa om dina reseäventyr! Skönt för att solen börjat titta fram... :-)

SoF/Blindstyre.se sa...

Va?! Ska man behöva åka till Marocko för att få smaka på den bästa M.Donalds-burgare ever. ;)
V ä l d i g t otippat!

Va?! Ska man behöva åka till Marocko för att höra maken säga saker som man väntat på i decennier? ;)
(försöker förtvivlat komma på nåt som min "gube" inte har lyckats klämma ur sig under alla dessa år...)

Ha det bäst!

Bildgatan sa...

Låter som att maken var lite less på regnandet. =)

Eftersom jag inte äter på MacDonalds skulle det verkligen vara intressant att prova. Hade i och för sig kanske inte gjort det efter vad jag tycker om de här i Sverige. Nu vet jag om jag hamnar i Marocko, det är så bra med dina mattips oavsett vad det gäller.

Dina iakttagelser är intressant och underhållande att läsa, du är verkligen observant och får till det så bra.

Jag skulle aldrig ha räddat den från Buggy och Green Meany utan bett dem attackera på störten.

Intressant stavning. =)

Anonym sa...

Mao så har ni det jäkligt bra. Kul. Ta hem en häftig insekt genom att lägga den i sprit så kan du göra något häftigt av den sen.
Kram MrsBettan

Daniel sa...

Götteli gött gött

Fortsätt njut massor!

Ellis sa...

Hmm hamburgare på oxfile? de inte samma sak... nej...

Jag får alltid krispiga pommes i sverige, men de för jag vet hur man gör för o få allt färsk, handlar inte bara om att blinka med ögonen, de handlar om att offra en saltgurka!! Hahaha för den petar jag ändå bort haha :P då gör de en helt ny åt en på 3 min - sedan säger jagatt jag väntar godtroget på den nya pommesen. :P

sv: Tack Beate - de värmer <3

Monica sa...

Härligt med dina små berättelser, piggar upp i all den vita lappmjällen som trillat ner här.
Eftersom jag inte kan få min hamburgare före 10 kan dom pussa mej i rumpan Donken;-);-)

cat sa...

Låter som om ni har en underbar resa.
Själv är jag högst negativt inställd till halalslakt, men förstår att för er som äter rött kött, så måste hamburgarna ha varit godare än de här hemma.

Lysande ögonblick! sa...

Åh. Är så glad att vi får följa med. Läsa och se bilder.

Snygg Donken. Gillar arabiska tecken. :-)

En stor kram till dig kära du!

Jess sa...

Hahahaha! Underhållande som vanligt!!