tisdag 7 december 2010

Agadir calling – tisdagens bästa

Det var ytterligare en härligt varm dag i Agadir – 27 grader, ingen sol. Alltså styrde vi kosan tillika våra fötter mot Marockos andra största Souk (souk = marknad). Efter besöket där undrar jag hur landets största marknad i Marrakesch ser ut. Om ni tänker er en labyrint innanför en mur med 56 ingångar, 1 700 stånd med allehanda varor inklusive fejkade märkeskläder, köksartiklar, frukt, grönsaker, lampor, speglar och 1 000 saker till då förstår ni. Riktigt roligt var det men bäst var nog lunchen som bestod av den för Marocko karakteristiska Taginen (lergryta) med biff och en massa grönsaker samt nybakat bröd.Vatten till, då alkoholhaltiga drycker endast serveras i turistområden.

Takterna sitter i
Som ni har märkt är vi inga vanliga turister utan försöker ”utforska” nya ställen med hjälp av kompass och vanlig karta (inte med Galileo och Iphone Radde;-)) och det funkar utmärkt – ja inte tack vare mig utan maken som säkert var orienterare i ett tidigare liv. Idag hamnade vi i ett bostadsområde i närheten av souken där ungdomarna gjorde något som jag saknar i Sverige – de spelade nämligen spontanfotboll med en plastboll. Cirka tio killar mellan åtta och 14 kickade boll och hade roligt. När bollen av misstag kom min väg så kunde jag såklart inte låta bli utan tog ner den och kickade tillbaka den till grabbarna. De gamla takterna sitter i uppenbarligen. För en bråkdel av en sekund såg ja tio öppna munnar som stirrade mot mig. Sedan dränktes BP av applåder och klappar på olika kroppsdelar och blev tillfrågad om jag inte ville spela med dom. Då jag inte vet vad ”bruten lårbenshals” heter på franska nöjde jag mig med att babbla något om brutna ben och vinkade adjö. Maken, som jag trodde skulle sjunka ner i jorden (vi befinner oss ju i ett muslimskt land) stod där med ett fånigt men väldigt stolt leende på läpparna. Japp, här har ni dagens behållning – för mig i alla fall.

PS. Bilden jag lägger upp är ingen höjdare, men det var förenad med livsfara att plåta i souken. Ingen vill synas på bild så jag var ganska så modig ändå tycker jag. DS

19 kommentarer:

anne sa...

ÅHhhhh....

Jag hade älskat att få en film på Beate spelar fotboll i Agadir!!!!!

Att du inte gjorde det! Du hade kunnat filma med iPhonen! Eller maken rättare sagt!

Hörni sa...

Hahahaha, vad härligt, jag hade velat se dig med bollen!:D

Ni verkar ha det bra trots mulet, vad skönt! :)

Heidi sa...

Hahaha..jag är glad att ni inte är några "vanliga" turister :)

Susanne sa...

Vad det är roligt att få följa med på dina resor...
Sv: tack för komplimangen :)

Anonym sa...

F-n du är rolig du Beate, man får skratta som vanligt och jag kan se din stackars mans min, ha, ha, ha.
Samtidigt blev jag först lite konfunderad när de skrev att det var -27 grader, men det var ju ett mellanslag. Här hemma läser vi allt som minusgrader för tillfället. Ha, ha
Kram MrsBettan

LissenTo sa...

Det låter som en perfekt semester dag. På marknaden skulle jag älskat att gå och lunchen lät superb.

Jag är stolt över dej också, ser ditt snygga skott framför mej!

Sol på er........................

Per-Anders sa...

Det ser ut att vara mycket spännande på den där marknaden.

SoF/Blindstyre.se sa...

Tack!

Vilken fin/häftig bild jag fick på näthinnan nu precis före läggdags.

Beate kickandes boll i Agadir. :D

Natti natti!

PS Tack för titt-in. DS

Ellis sa...

Haha vad duktig du är. hade jag sparkat, hade den från att jag försökt sparka rakt åkt åt helvete - antingne vnster eller höger eller någons ansikte - bollar och Ellis är ingen bra kombo!

Sv: Jag bjuder nog på alla mina klantigheter, de svårt o göra annat då de sker ofta haha

Svorskan sa...

Vad roligt! Du gör succé verkar det som. Hahaha!

Jane sa...

Är du säker på att de förstod det där med brutna ben .... de kanske trodde att DU skulle sparka dem på benen ;) Det var nog första gången i livet de såg en tjej sparka boll!
Nej, nu ska jag packa ihop mig för resa till jobbet - barnen håller på att träna in en julpjäs "Rudolf med röda mulen" och jag håller på att bryta ihop ... hälften står och tittar upp i taket o fattar ingenting - uppspel på måndag - hoppas de tar sig i "hornen" då!!!
Hoppas ni får en solig dag idag!

Olga T sa...

Det med fotbollen hade jag gärna velat se!!
När jag ser på fotot och läser din text tänker jag att du verkligen upplever något annorlunda kulturmässigt. Går ni dessutom era egna vägar med karta och kompass ( vilket gillas extra mycket av mej) så får ni ännu mer kultur med er. Spännande!

Monica sa...

Härligt att det inte är någon sol för då hade vi bara fått se badbiffar i minimala badbyxor och har man sett en har man sett alla Haha
Gillar dina reportage, ett marknadsbesök sitter ju inte fel här i kylan. Synd att man inte fick en bild på den fotbollsspelande och omklappade Beate, det kändes skönt kan jag förstå.
Vi har ett riktigt fenomen i bloggen i dag, undrar om der är utomjordingar på G Haha

cat sa...

Det låter som att ni har det jättekul.
Önskar jag kunde ha sett dig med de bollspelande killarna :)

Lysande ögonblick! sa...

Åh. Jag har tänkt så många gånger på att spontanfotboll med en provisorisk boll inte alls finns i samma utsträckning här. I Spanien frågade jag till och med om jag fick vara med en stund, vilket jag såklart fick. :-) Ljuvligt!

Monica sa...

Haha just nu har jag inga problem med det, du vet det där med att vilja men inte kunna;-)Han är för kraftlös i baken för det, men intresset finns ju men det blir nog inga mer babbas på Torpet.

Daniel sa...

Good girl med bollen

- och som flirtade lite med benet!

Jess sa...

Jag vill också se när du kickar bollen! Värsta coola Beate!! :D

Bildgatan sa...

Verkar vara en marknad att utforska i flera dagar, men då måste förstås nya väskor inköpas.

Det är kul att utforska och inte vara bland alla andra turister och speciellt när man är i ett sådant land.

Du kanske ska satsa på en ny karriär, korpfotboll men då får du räkna med skador.

När vi bodde i byn och pojkarna var små var det alltid spontanfotboll och sådant som gällde, i alla åldrar. Jag håller med det och saknar att jag aldrig ser något sådant numera.